The perception of university and collage students who study health science on how sexual health education program should be given?

Authors

  • Ahmet Reşit Ersay
  • Gülbu Tortumluoğlu
  • Pınar Şenyüz
  • Kadriye Pamukçu

Keywords:

Yüksekokul, cinsel sağlık eğitimi, nasıl verilmeli

Abstract

Amaç: Bu çalışmanın amacı, sağlık alanında eğitim gören yüksekokul öğrencilerinin cinsel eğitimin nasıl verilmesi gerektiğine yönelik düşüncelerini saptamaktır.

Yöntem: Bu araştırma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde 2005- 2006 akademik yılında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Sağlık Yüksekokulu (n=277) ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda (n=119) öğrenimine devam eden toplam 396 öğrenci oluşturmuştur. 41 maddelik anket bu tanımlayıcı çalışma için tasarlanmış ve 322 gönüllü öğrenciye uygulanmıştır. Verilerin analizleri için SPSS 10.0 Windows paket program kullanılmıştır.

Sonuçlar ve Öneriler: Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin % 41.9’u (n=135) cinsel yol ile bulaşan hastalıklar, % 30.1’i (n=97) gebelikten korunma yöntemleri, % 29,8’i (n=96) kızlık zarı, % 17.4’ü (n=54) ilk cinsel ilişki ve % 14’ü (n=45) gebelik belirtileri konularında eğitim verilmesi gerektiğini düşündükleri saptanmıştır. Öğrenciler Cinsel Sağlık Eğitiminin öncelikle konferans (%44.1) ve yüz yüze (% 28.6)  görüşmeler ile sağlık personelleri (%50.6) ya da öğretim elemanları (%41) tarafından verilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Bu sonuçlar doğrultusunda eğitim programlarının düzenlenmesi önerilebilir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Ahmet Reşit Ersay

Doç.Dr.

Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi

Gülbu Tortumluoğlu

Yrd.Doç.Dr.

Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi

Published

2006-08-08

How to Cite

Ersay, A. R., Tortumluoğlu, G., Şenyüz, P., & Pamukçu, K. (2006). The perception of university and collage students who study health science on how sexual health education program should be given?. Journal of Human Sciences, 3(2). Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/9

Issue

Section

Nursing and Midwifery