Women's health within the framework of sustainable development goals

Sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde kadın sağlığı

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14687/jhs.v18i3.6118

Keywords:

Sustainable development, woman, health, Sürdürülebilir kalkınma, kadın, sağlık

Abstract

The present study is aim to evaluate the health situation of girls and women within the framework of the main sustainable development goals affecting health status and to specify the factors affecting them. Goals of sustainable development aim to bring individuals to peace, tranquility and prosperity within a sustainable planet. There are three aspects of sustainable development such as economic, social and environmental. Achieving one of the sustainable development goals makes it easier to reach another. The biological characteristics and social roles of women make them an important player that will provide a sustainable world. Although the sustainable development goals have made significant improvements in the quality of life of girls and women from the beginning, the world is still far behind the targets. As women affect their environment, they are heavily influenced by social determinants such as human rights, gender equality, justice and culture. The goals of “ending poverty”, “healthy and quality life”, “qualified education” and “gender equality” are the main targets affecting women's health. Poverty causes consequences such as hunger, unhealthy environmental conditions, inability to access health services, delay in cancer diagnosis, diseases and death in women. High education level, receiving prenatal care, benefiting from sexual and reproductive health services reduce maternal and infant mortality rates. Participation of women in working life has a positive effect which is not only economically but also spiritually. Women are an indispensable factor of sustainable development. Health and Care needs of women who are neglected in every period of their lives should be determined with a lifelong approach, and it should be taken into consideration that they are more affected by biological and social factors in the responses to these needs. Healthy, educated and empowered women will appear as employees, mothers, caregivers, volunteers and leaders who influence the structure of society and advance sustainable development.

​Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

 

Özet

 

Bu çalışmada, sağlık durumunu etkileyen başlıca sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde kız çocuklarının ve kadınların sağlığını değerlendirmek ve etkileyen faktörleri belirlemeyi amaçlamıştır. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri, bireyleri barış, huzur ve refaha ulaştırmayı ve sürdürülebilir bir gezegeni amaçlar. Sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel olmak üzere üç boyutu vardır. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden birine ulaşmak bir diğerine ulaşmayı kolaylaştırmaktadır. Kadınların sahip oldukları biyolojik özellikler ve sosyal roller, onları sürdürülebilir bir dünyayı sağlayacak önemli bir güç haline getirmektedir. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri başlangıçtan bu yana kız çocuklarının ve kadınların yaşam kalitesinde önemli iyileşmeler sağlasa da dünya halen hedeflerin çok gerisindedir. Kadınlar çevrelerini etkiledikleri gibi insan hakları, cinsiyet eşitliği, adalet ve kültür gibi sosyal belirleyicilerden yoğun olarak etkilenirler. Yoksulluğa son, sağlık ve kaliteli yaşam,  nitelikli eğitim ve toplumsal cinsiyet eşitliği hedefleri, kadın sağlığını etkileyen başlıca hedeflerdir.  Yoksulluk kadınlarda açlık, sağlıksız çevre koşulları, sağlık hizmetlerine ulaşamama, kanser tanısında gecikme, hastalık ve ölüm gibi sonuçlara neden olmaktadır. Yüksek eğitim düzeyi, doğum öncesi bakım alma, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinden faydalanma anne ve bebek mortalite oranlarını azaltmaktadır. Kadınların çalışma hayatına katılımı sadece ekonomik olarak değil ruhsal yönden de olumlu bir etkiye sahiptir. Kadınlar, sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez bir unsurudur. Yaşamlarının her döneminde ihmal edilen kadınların, yaşam boyu sürecek bir yaklaşımla sağlık ve bakım ihtiyaçları belirlenmeli ve bu ihtiyaçlara verilen yanıtlarda biyolojik ve sosyal faktörlerden daha fazla etkilendikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Sağlıklı, eğitimli ve güçlendirilmiş kadınlar, toplum yapısını etkileyen ve sürdürülebilir kalkınmayı ilerletecek çalışanlar, anneler, bakım verenler, gönüllüler ve liderler olarak karşımıza çıkacaktır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Canan Örüklü, İstanbul Gelişim University

Dr. Öğr. Üyesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölüm

Sultan Çakmak, İstanbul Gelişim University

Arş. Gör., İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü

References

Adalı, T. ve Çavlin, A. (2019). Türkiye'de kürtajın yaygınlığı ve kürtaj kararını etkileyen faktörler. Sosyoloji Dergisi/Journal of Sociology, 39(2).

Akdemir, D. Ş. (2017). İnsan hakları ihlali olarak kadın sünneti. Ulakbilge Sosyal Bilimler Dergisi, 5(13):1047-1065.

Aksoy, Ö. ve Aslan, E. (2020). Kadın sünnetinin alt üriner sistem semptomlarına etkisi ve hemşirelik bakımı. Androl Bul, 22:226−232.

Alexander, L. L., La Rosa, J. H., Bader, H. ve Garfield, S. (2020). New dimensions in women's health. Jones & Bartlett Publishers.

Altunkaynak, M. (2020). UNESCO 2030 eğitim raporunda umut veren uygulamalara genel bakış: Doküman incelemesi. Uluslararası Temel Eğitim Çalışmaları Dergisi, 1(1):40-47.

Anık, Y. ve Ege, E. (2019). Erken evlilikler ve adölesan gebeliklerde hemşirelik yaklaşımı. Türkiye Klinikleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği-Özel Konular, 5(1):46-55.

Aşcı, Ö. ve Gökdemir, F. (2017). Etik yönleriyle üreme hakları ve cinsel haklar. Turkiye Klinikleri J Obstet Womens Health Dis Nurs-Special Topics, 3(3):151-62.

Azar, E. ve Raouf, M.A. (2017). Sustainability in the Gulf: Challenges and Opportunities; Routledge: New York, NY, USA.

Başar, F. (2017). Toplumsal cinsiyet eşitsizliği: Kadın sağlığına etkisi. ACU Sağlık Bil Derg, (3):131-137.

Bickenbach, J. (2015). WHO’s Definition of Health: Philosophical Analysis; Human Functioning SciencesSwiss Paraplegic Research: Nottwil, Switzerland, 1–14.

Boardman, J.D., Domingue, B.W. ve Daw, J. (2015). What can genes tell us about the relationship between education and health?.Social Science & Medicine, 127:171−180.

Bursa, A. G., ve Şahin, N. H. (2020). Yoksulluğun kadın sağlığına etkisi: Lisansüstü tezlere yönelik bir sistematik Derleme. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi, 2(2):89-98.

Chiu, C., Hayward, M. ve Saito, Y. (2016). A comparison of educational differences on physical health, mortality, and healthy life expectancy in Japan and the United States. Journal of Aging and Health, 28(7):1256−1278.

Çetin, Ö. ve Aslan, E. (2019). Adölesanlarda sık görülen jinekolojik sorunlar. Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi, (2):33-43.

Çili, S. A., Kaya, N., Bodur, S., Özkan, İ. ve Kucur, R. (2004). Ev kadınlarında ve çalışan evli kadınlarda psikolojik belirtilerin karşılaştırılması. Genel Tıp Dergisi, 14:1-5.

Daher-Nashif, S., & Bawadi, H. (2020). Women’s health and well-being in the united nations sustainable development goals: A narrative review of achievements and gaps in the gulf states. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(3): 1059.

Friis, K., Lasgaard, M., Rowlands, G., Osborne, R.H. ve Maindal, H.T. (2016). Health literacy mediates the relationship between educational attainment and health behavior: A Danish population-based study. Journal of Health Communication: International Perspectives, 21:54−60.

Gedik, Y. (2020). Sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlarıyla sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilirlik. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 3(3):196-215.

George, A. (2007). Human resources for health: a gender analysis. Paper commissioned by the Women and Gender Equity Knowledge Network. Geneva: World Health Organization.

ILO. (2018). https://www.ilo.org/ankara/news/WCMS_619892/lang--tr/index.htm

ILO. (2020). Dünyada istihdam ve sosyal görünüm: Eğilimler. https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---dgreports/---dcomm/---publ/documents/publication/wcms_734455.pdf

İlçioğlu, K., Keser, N. ve Çınar, N. (2017). Ülkemizde kadın sağlığı ve etkileyen faktörler. Journal of Human Rhythm, 3(3):112-119.

Janković, S., Stojisavljević, D., Janković, J., Erić, M. ve Marinković, J. (2014). Association of socioeconomic status measured by education, and cardiovascular health: a population-based cross-sectional study. BMJ open, 4(7).

Kudubeş, İ. E., Akdeniz Kudubeş, A. ve Bektaş, M. (2017). Küreselleşmenin yarattığı yoksulluk: Çocuk yoksulluğu. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi, 14(1):79-85.

Langer, A., Meleis, A., Knaul, F. M., Atun, R., Aran, M., Arreola-Ornelas, H., ... ve Frenk, J. (2015). Women and health: the key for sustainable development. The Lancet, 386(9999):1165-1210.

Osundina, O.A. (2020). Sürdürülebilir kalkınma: Eğitimde ve kadın sağlığında iyileşme, kadınların işgücüne katılım oranını artırıyor mu?. Sürdürülebilir Kalkınma, 28(1):13-24.

Ozen, E. N, Hut, S., Levin, V. ve Boudet, A. M. M.(2020). A Field Experiment on the Role of Socioemotional Skills and Gender for Hiring in Turkey.

Öz, C. S. ve Yiğit, Y. (2018). Binyıl kalkınma hedeflerinden sürdürülebilir kalkınma hedeflerine türkiye’de yoksulluğun analizi. “4th International Congress on Political, Economic and Social Studies (ICPESS), Seçme Yazılar-III, 93.

Özaydınlık, K. (2014). Toplumsal cinsiyet temelinde Türkiye’de kadın ve eğitim. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, 14:93-112.

Rahman, S., Salameh, K., Bener, A. ve El Ansari,W. (2010). Socioeconomic associations of improved maternal, neonatal, and perinatal survival in Qatar. Int. J. Women’s Health, 2:311.

Shayan, N. A. ve Özcebe, L. H. (2017). Anne ölümleri: Afganistan ve komşu ülkelerin karşılaştırılması. Turk J Public Health, 15(3).

Şahin, S. ve Bayhan, A.C. (2020). Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ekonomik boyutu. Lectio Socialis, 4(1):59-74.

Şantaş, F. (2017). Yoksulluğun sağlık statüsü ve sağlık hizmetleri kullanımı ile ilişkisi. Igdir University Journal of Social Sciences, 13:545-591.

Şener, Y., ve Başer, M. (2019). Küreselleşme ve yoksulluğun kadın sağlığı üzerine etkileri. ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 6(2):6-10.

T.C. Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü. (2011). Türkiye’de kadının durumu. http://www.keig.org/wp-content/uploads/2016/03/KSGM_TRkadinindurumu2011.pdf

T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. 2016 yılı Türkiye kanser istatistikleri. https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/kanser-istatistikleri/yillar/2016-yili-turkiye-kanser-i-statistikleri.html

Topalhan, T. ve Yeşilkaya, F. (2017). Kadın yoksulluğunu etkileyen faktörlerin panel veri analizi ile belirlenmesi. Karatahta İş Yazıları Dergisi, 9:55-82.

Toprakcı, E. ve Meşe, Ö. F. (2019). Türkiye’de bireylerin eğitim düzeyi ile sağlığı arasındaki ilişkisi: Ulusal veriler ışığında bir analiz. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (51):118-143.

TUİK. (2017). Ölüm Nedeni İstatistikleri 2016. http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=24572.

UN Women. (2018). Turning promises into action: Gender equality in the 2030 agenda for sustainable development. Retrieved from http://www.unwomen.org/‐/media/headquarters/attachments/sections/library/publications/2018/sdg‐report‐fact‐sheet‐sub‐saharan‐africaen.pdf?la=en&vs=3558.

UNDP. (2019). Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/library/human_development/2019-multidimensional-poverty-index--mpi--results.html

UNESCO. (2017). Global Education Monitoring Report 2017/18. Accountability in education: Meeting our commitments. Paris: Unesco.

UNICEF. (2019). Dünya Çocuklarının Durumu https://www.unicef.org/reports/state-of-worlds-children-2019

WEF. (2020). Cinsiyet Eşitliği Raporu https://tr.euronews.com/2019/12/17/2020-cinsiyet-esitligi-raporu-turkiye-153-ulke-aras-nda-130-s-rada

WHO. (2000). Promotion of sexual health, recommendations for action. Guetamala, May 19-22.

WHO. (2016). Diabetes country profiles, http://www.who.int/diabetes/country-profiles/tur_en.pdf?ua=1

WHO. (2017a). Türkiye bulaşıcı olmayan hastalıklar çok paydaşlı eylem planı 2017- 2025. http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0006/346695/BOH_TR.pdf?ua=1

WHO. (2017b). Türkiye hanehalkı sağlık araştırması bulaşıcı olmayan hastalıkların risk faktörleri https://www.who.int/ncds/surveillance/steps/WHO_Turkey_Risk_Factors_A4_TR_19.06.2018.pdf

World Health Organization (WHO). (2019). Maternal mortality: Levels and trends: 2000 to 2017. Sexual and reproductive health. www.who.int/reproductivehealth/publications/maternal-mortality-2017/en/

Yıldırım, H. ve Işık, K. (2017). Çalışmayan evli kadınların sosyal destek düzeyleri ile yaşam doyumları arasındaki ilişki ve etkileyen faktörler. Konuralp Medical Journal, 9(2).

Downloads

Published

2021-07-08

How to Cite

Örüklü, C., & Çakmak, S. (2021). Women’s health within the framework of sustainable development goals: Sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde kadın sağlığı . Journal of Human Sciences, 18(3), 364–373. https://doi.org/10.14687/jhs.v18i3.6118

Issue

Section

Nursing and Midwifery