Vestiges of Reftâr in historical music notations

Tarihsel musiki yazılarında Reftâr’ın izleri

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14687/jhs.v18i2.6064

Keywords:

Reftâr, Kalfa, Hamparsum Musical Notation, Hamparsum Manuscripts, Saz semâîsi, Hamparsum Musiki Yazısı, Hamparsum Defterleri

Abstract

Reftâr is known as a woman composer who lived in the Ottoman Empire Harem in the 17th century. We see compositions attributed to her in musical archives under names such as Reftâr Kalfa, Tanburi Reftâr Kalfa, and Musahip. Today, the claim that Reftâr was the first woman composer in Turkish classical music is based on a Peşrev – Der Makâm -ı Saba ‘‘Sabâ -yı Reftâr’’usüleş Düyek - found in the Kantemiroğlu Edvârı.

In this study, Hamparsum Manuscripts, which were written using the Hamparsum musical notation developed at the beginning of the 19th century, were studied and it has been discovered that, in addition to Reftâr’s well known Saba Peşrev, there is also a Saba Saz Semâîsi attributed to her. Two Saz Semâîsi in the Saba makam, which were found in the Hamparsum Notebooks with archive numbers Y.205/3 and Y.211/9 at the Istanbul University Library of Rare Books were translated into modern Western notation and studied. Reftâr’s life as a musician and the music training of women in the Ottoman palace were studied based on written sources, in order to understand Reftâr’s place in the Turkish Classical Music tradition as a musician and a woman.

Writing about the traditional Turkish Classical Music History requires scientific data on composers, their compositions, periods, institutions, genres and forms. In this respect, different musical notations that recorded the same musical tradition are the most important sources. Discovering a forgotten composition by a composer who’s thought to have lived 400 years ago is a proof of this.

 

Özet

Reftâr, 17. Yüzyıl Osmanlı Sarayı Haremi’nde yaşamış bir kadın bestekar olarak bilinir ve Reftâr Kalfa, Tanburi Reftâr Kalfa, Musahip gibi unvanlarla nota arşivlerinde adına eserler kaydedildiği görülür. Günümüzde Reftâr’ın Türk Musikisi’nin ilk kadın bestekarı olduğu düşüncesi Kantemiroğlu Edvârı’nda bulunan- Der Makâm -ı Saba ‘‘Sabâ -yı Reftâr’’usüleş Düyek- bir Peşreve dayandırılır.

Bu çalışmada, 19. Yüzyıl başında geliştirilen Hamparsum Musiki Yazısı ile kaydedilmiş el yazması Hamparsum defterlerinden günümüze ulaşanlar incelenmiş ve Reftâr’ın bilinegelen Sabâ Peşrevi’nin yanı sıra bir Sabâ Saz Semâîsi’nin de olduğu saptanmıştır. İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde bulunan Y.205/3 ve Y. 211/9 arşiv numaralı Hamparsum Defterleri’nde kayıtlı, Sabâ makamında bir Saz Semâîsi’nin iki örneği Batı nota yazısına çevrilmiş ve incelenmiştir. Reftâr’ın bir müzisyen ve kadın olarak Türk musikisi geleneği içinde varoluşunu kavramak üzere, Osmanlı Sarayı’nda musiki yaşamı ve kadının musiki eğitimi tarihsel perspektifte ele alınarak incelenmiştir.

Geleneksel Türk Sanat Musikisi Tarihi hakkında yazmak; bestekarlar ve eserleri, dönemler, kurumlar, türler ve formlar gibi konularda bilimsel veriler göstermeyi gerektirir. Bu açıdan bakıldığında, birbirinden farklı ama aynı sesli kültürü aktarmayı amaç edinmiş musiki yazıları en önemli kaynaklardır. Günümüzden 400 yıl önce yaşadığı düşünülen bir bestekar ile ilgili unutulmuş bir esere Hamparsum defterlerinde ulaşmak bunun kanıtıdır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Zehra Tülin Değirmenci

PhD Student, Yıldız Technical University, Faculty of Art and Design, Music and Performing Arts Program

References

Aksoy, B. (1999). Osmanlı Mûsikî Geleneğinde Kadın. Osmanlı Ansiklopedisi. c. 10. Ankara: Yeni Türkiye Yayınları.

Beşiroğlu, Ş. Ş., Ersoy Çak, Ş. (2017). Türk Müzik Geleneğinde Kadınlardan Kadınca Müzik. İstanbul: Milenyum Yayınları.

Bobovius, A. (2013). Saray-ı Enderun. Türkis Noyan, Çev. İstanbul: Kitap Yayınevi.

Cantemir, D., Tura, Y. (2001). Kitâbu ʻilmil-mûsîkî ʻalâ vechil-hurûfât - Mûsikîyi harflerle tesbît ve icrâ ilminin kitabı. İstanbul: YKY.

Devellioğlu, F. (1982). Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat (5. Baskı). Ankara: Aydın Kitabevi.

Ekinci, M.U. (2015a). Kevseri Mecmuası, 18. Yüzyıl Saz Müziği Külliyatı. İstanbul: Pan Yayıncılık.

Ekinci, M.U. (2015b). Kantemiroğlu Notalarının Bilinmeyen Bir Nüshası. Musikişinas No:13 S: 75-125.

Ezgi, S. (1940). Nazarî, Amelî Türk Musikisi Cilt: IV. İstanbul: İstanbul Belediye Konservatuvarı Neşriyatı.

İpşirli, M. (2006). Musâhib. İslam Ansiklopedisi. (c.31, s: 230-231) İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı.

Jäger, R. M. (1996). Katalog der hamparsum-notası-Manuskripte im Archiv des Konservatoriums der Universität İstanbul. Eisenach: K.D. Wagner.

Kafadar, C. (2012). Kim var imiş biz burada yoğ iken: dört Osmanlı: Yeniçeri, tüccar, derviş ve hatun. İstanbul: Metis Yayınları.

Kerovpyan, A., Yılmaz, A. (2010). Klasik Osmanlı Müziği ve Ermeniler. İstanbul: Surp Pırgıç Ermeni Hastanesi Vakfı Kültür Yayınları.

Kılıç, E. (2017). Hekimbaşı Edvarının Sistematik Müzikoloji Açısından İncelenmesi. Rast Müzikoloji Dergisi, 5(1). 1430-1446.

Oransay, G. (1990). Belleten. İzmir: Türk Küğ Araştırmaları 1.

Özkan, İ.A. (2009). Saz Semâisi. İslam Ansiklopedisi (c.36, s: 220-221). İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı.

Özmutlu, G. (2014). Harem Cariyelerinin Musiki ve Seyirlik Oyunlardaki Eğitimleri: (1677-1687). Belleten, c: LXXVII, sayı: 183. Ankara: Türk Tarih Kurumu.

Öztuna, Y. (1974). Türk Musikisi Ansiklopedisi II. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.

Peirce, L. P. (1996). Harem-i Hümayun, (Ayşe Berktay, Çev.) İstanbul: Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı.

Popescu-Judetz, E. (1998). XVIII. Yüzyıl Musıki Yazmalarından Kevseri Mecmuası Üzerine Karşılaştırmalı Bir İnceleme, (Bülent Aksoy, Çev.) İstanbul: Pan Yayıncılık.

Ufkî, A. (2000). Mecmûa-i Sâz ü Söz. Şükrü Elçin, Hazırlayan. Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı.

Uluçay, Ç. (1971). Harem II. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.

Uzunçarşılı, İ. H. (1977). Osmanlılar Zamanında Saraylarda Musıki Hayatı. İstanbul: Belleten, XLI/161.

Arşiv Kaynakları

İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi. Hamparsum Defteri. Arşiv No: Y.205/2 ve Y.211/9.

Değirmenci, Z.T (2004). Cumhuriyetten Günümüze Müzik Arşivleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Ses ve Görüntü Arşivi DV-42.

TRT Müzik Dairesi Başkanlığı, Türk Sanat Musikisi Müdürlüğü, TSM Saz Eserleri Repertuarı.

Downloads

Published

2021-04-05

How to Cite

Değirmenci, Z. T. (2021). Vestiges of Reftâr in historical music notations: Tarihsel musiki yazılarında Reftâr’ın izleri. Journal of Human Sciences, 18(2), 143–158. https://doi.org/10.14687/jhs.v18i2.6064

Issue

Section

Music