Problems and solutions encountered in psychological counseling and guidance services: A metasynthesis study

Psikolojik danışma ve rehberlik servisinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri: Bir metasentez çalışması

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14687/jhs.v17i4.6054

Keywords:

Guidance services, guidance services problems, school counselor problems, Rehberlik hizmetleri, rehberlik hizmetleri sorunları, okul psikolojik danışman sorunları

Abstract

In this research, on guidance issues in the literature in Turkey, examining realized that qualitative article as a whole, the counselors, their problems bring problems rather than their guidance and is intended to reveal to synthesize suggestions to solve these problems. For this purpose, guidance service problems, school psychological counselor problems, guidance services were written to Web of Science, Ulakbim, Dergi Park, Google Academic databases and the article was scanned. Articles dealing with counseling services and solutions were included in the research. What are the articles in depth guided by guidance services; Inadequacy of physical provision and facilities, problems in the preparation and presentation of research, the problem of prejudice towards the school psychological counselor and services and problem themes related to guidance services policies. Later sub-problems related to these themes were created and solutions to these problems were classified from the articles included in the study.

​Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

 

Özet

Bu araştırmada, alan yazında rehberlik hizmetleri sorunları konusunda, Türkiye’ de gerçekleştirilmiş nitel makale çalışmalarını bir bütün halinde inceleyip, psikolojik danışmanların, rehberlik hizmetlerini yerine getirme açısından yaşadıkları sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik önerileri sentezleyerek ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Web of Science, Ulakbim, Dergi Park, Google Akademik veri tabanlarına rehberlik hizmetleri sorunlar, okul psikolojik danışman sorunlar, rehberlik hizmetleri yazılarak makale çalışmaları taranmıştır. Rehberlik hizmetlerinin sorunları ve çözüm yollarını ele alan makaleler araştırmaya dahil edilmiştir. Makalelerin derinlemesine incelenmesi sonucunda rehberlik hizmetlerinin yürütülmesinde; fiziki koşullar ve imkanların yetersizliği, çalışmaların hazırlanması ve sunumunda yaşanan sorunlar, okul psikolojik danışmanının görevleri ve hizmetlere yönelik önyargı sorunu, rehberlik hizmetleri politikalarına ilişkin sorun temaları oluşturulmuştur. Daha sonra bu temalara ait alt sorunlar oluşturularak, çalışmaya dahil edilen makalelerden bu sorunların çözüm yolları sınıflandırılmıştır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Serkan Cengiz

Uzman Psikolojik Danışman, Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Şeyma Bilgiz Öztürk , Atatürk University

Araştırma Görevlisi., Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü

References

Akay, S. , Türk, F. , Mercan, Ö. & Urtekin, F. (2019). Psikolojik danışmanların bakış açısından rehberlik hizmetleri yönetmeliği’nin incelenmesi . İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi , 20(3) , 891-918.

Akpınar, B. & Bengisoy, A. (2017). Rehber öğretmenlerin okul müdürlerinin rehberlik hizmetlerine ilişkin görüşleri . Current Research in Education , 3 (3) , 129-141.

Ateş, T. (2018). Eğitsel mesleki ve kişisel rehberlik alanlarında yapılan faaliyetlerin incelenmesi: Ram kaynaklarına dayalı bir çalışma. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.

Atıcı, M., & Çam, S. (2016). Okullarda PDR uygulamaları dersine ilişkin öğrenci görüşlerinin incelenmesi. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal, 4(39).

Avcı, R , Çeçen Eroğul, A , Umut Zeybek, S . (2017). Psikolojik danışma ve rehberliğe (pdr) yönelik mitler ölçeğinin geliştirilmesi ve rehberlik dersinin pedagojik formasyon öğrencilerinin pdr’ye yönelik mitleri üzerindeki etkisi . Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi , 7(48), 15-29.

Bengisoy, A , Özdemir, M . (2019). Psikolojik danışman/rehber öğretmenlerin bakış açısıyla psikolojik danışma ve rehberlik alanının sorunları . Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi , 1(3) , 189-193.

Çilekar, H. (2014). Müdürlerin okullardaki rehberlik uygulamalarına yönelik liderliği ile rehberlik uygulamaları arasındaki ilişki: Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Sabahattin Zaim Üniversitesi, İstanbul.

Çokamay, G., Kapçı, E. G., & Sever, M. (2017). Okul ruh sağlığı hizmetlerinde yaşanan sorunlar: Psikolojik danışmanların görüşleri. İlköğretim Online, 16(4), 1395-1406.

Dinçel, E.F. & Demirtaş-Zorbaz, S. (2015). Okul psikolojik danışmanlarının hizmet içi eğitim ihtiyaçları. 13. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi, Mersin.

Doğan, O. (2009). Hizmetiçi eğitime katilimin eğitim öğretim sürecine etkisi ile ilgili yönetici ve öğretmen görüşleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Maltepe Üniversitesi, İstanbul.

Glesne, C. (2014). Nitel araştırmaya giriş (4. Baskı). A. Ersoy ve P. Yalçınoğlu. (Çev. Ed.). Ankara: Anı Yayıncılık.

Günay, G. & Özbilen, F. M. (2014). İlköğretim öğretmenlerinin okul nöbet görevleri üzerine bir değerlendirme. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(3), 64-78

Gysbers, N.C. & Henderson, P. (2014). Developing and Managing Your School Guidance Program. 4th Ed., Alexandria, VA: ACA.

Hamamcı, Z., Murat, M. & Çoban, A. E. (2004) Gaziantep’teki okullarda çalışan psikolojik danışmanların mesleki sorunlarının incelenmesi. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004. Malatya: İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi.

Hohenshil, T. H., Amundson, N. E. ve Niles, S. G. (Ed.). (2015). Counseling around the World: An international handbook. John Wiley & Sons.

İkiz, F. E. (2016). Psikolojik danışma ve psikoterapide kuramlar ve yenilikçi yaklaşımlar. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

Karaca, R. & İkiz, E. (2010). Psikolojik danışma ve rehberlikte çağdaş bir anlayış (2. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kaya, F. & Kaya, S. (2019). Ortaöğretim kurumlarindaki psikolojik danişma ve rehberlik hizmetlerinin denetiminde karşilaşilan sorunlara ilişkin bakanlik denetçilerinin görüşleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(7), 56-75.

Koçak Bıçak, D. & Ottekin Demirbolat, A. (2019). Okul psikolojik danışmanlarının okul yöneticileri ve öğretmenlerden beklentileri. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi , 17 (2) , 236-257.

Nazli, S. (2014). Police academy guidance and psychological counseling department's transition process to developmental guidance model. Egitim Bilimleri Fakultesi Dergisi, 47(1), 259.

Owen, F. K. & Qwen, D. (2008). Okul psikolojik danışmanların rol ve işlevleri: Yöneticiler ve psikolojik danışmanın görüşleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 41(1), 207-221.

Özabacı, N., Sakarya, N., & Doğan, M. (2008). Okul yöneticilerinin okuldaki psikolojik danişma ve rehberlik hizmetlerine ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(19), 8-22.

Özaydın, S., Şahin, S., & Siyez, D. M. (2019). Liselerde görev yapan öğretmen ve idarecilerin, psikolojik danışmanların nöbet tutmasının okul psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri üzerindeki etkisine ilişkin görüşleri. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 9(55), 1179-1211.

Pişkin, M. (2006). Türkiye’de psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin dünü, bugünü ve yarını. M.Hesapçıoğlu, ve A. Durmuş (Ed.) Türkiye’de eğitim bilimleri: Bir bilanço denemesi kitabı içinde. Ankara: Nobel.

Poyraz, C. (2007). Ortadereceli okullarda yürütülen rehberlik hizmetleri üzerine bir araştırma (A study On Counseling Services At High Schools). Unpublished doctoral thesis, İstanbul University, Institute of Social Sciences, İstanbul, Turkey.

Selen, N. (2008). Liselerdeki psikolojik danışma ve rehberlik servislerinin algılanan etkililiğinin bazı değişkenlere göre incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ege Üniversitesi, İzmir.

Toprakcı, E. & Esen Altunay (2014) The relationship of psychological counseling and guidance staff and their administrators (a qualitative analysis in the stories). Elementary Education Online, 13(2), 526‐545.

Tuzgöl Dost, M. & Kekli̇k, İ . (2012). Alanda çalışanların gözünden psikolojik danışma ve rehberlik alanının sorunları . Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi , 1(23) , 389-407.

Ünal, A., & Ünal, E. (2010). Öğretmen ve öğrencilerin rehber öğretmeni algılamalarına ilişkin bir durum çalışması. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7(2), 919-945.

Yerin-Güneri, O., Büyükgöze-Kavas, A. & Koydemir, S. (2007). Okul psikolojik danışmanlarının psikolojik gelişimi: Acemilikten olgunlaşmaya giden yol. İçinde R. Özyürek, F. Korkut-Owen ve Dean W. Owen (Ed.), Gelişen Psikolojik Danışma ve Rehberlik (Cilt 1) (s. 139-161). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Yeşilyaprak, B. (2012).Mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlığında paradigma değişimi ve Türkiye açısından sonuçlar: geçmişten geleceğe yönelik bir değerlendirme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12(1), 97-118.

Yıldız, A. D., & Türk, E. G. (2018). Okul psikolojik danışmanlarının görev sınırları ve sorumluluklarının metaforlar ile analizi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 26(4), 1207-1216.

Downloads

Published

2020-11-13

How to Cite

Cengiz, S., & Bilgiz Öztürk , Şeyma . (2020). Problems and solutions encountered in psychological counseling and guidance services: A metasynthesis study : Psikolojik danışma ve rehberlik servisinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri: Bir metasentez çalışması. Journal of Human Sciences, 17(4), 1069–1082. https://doi.org/10.14687/jhs.v17i4.6054

Issue

Section

Guidance and Psychological Counselling