Nursing students' motivation and learning strategies

Hemşirelik öğrencilerinin güdülenme ve öğrenme stratejileri

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14687/jhs.v17i1.5784

Keywords:

Nursing, nursing education, learning, motivation, learning strategies, Hemşirelik, hemşirelik eğitimi, öğrenme, güdülenme, öğrenme stratejisi

Abstract

This research is a descriptive and analytical study conducted in order to determine the nursing students' motivation and learning strategies with the affecting factors.

The population of the study consisted of 648 students at nursing department of one university in the west of Turkey.

Data collection was carried out using the "Student Information Form" and "Scale of Motivation and Learning Strategies".  Average scores of intrinsic goal orientation, task value and test anxiety in female students and control beliefs in male students were found to be significantly high (p<0.05) in the study.  The intrinsic and extrinsic goal orientation score averages of the 1st-grade students were found to be significantly higher than the 3rd and 4th graders and their self-efficacy for learning and performance score averages were found to be higher than of the 2nd 3rd and 4th graders.  The task value of students who chose nursing profession willingly or partially willingly, the self-efficacy for learning and performance and test anxiety of those willing the profession of nursing, of those reading books regularly the intrinsic goal orientation and self-efficacy for learning and performance score averages were found to be significantly high. The elaboration and organization, metacognitive self-regulation, time and study environment strategy average scores of the female students participating in the study, and peer learning average scores of the male students participating in the study were found to be significantly high. The average scores of rehearsal, elaboration, organization, critical thinking and metacognitive self-regulation of the student who read books regularly were found to be significantly high. Elaboration, organization, critical thinking and help-seeking score averages of those who did not choose the nursing profession willingly were found to be significantly low (p<0.05).

As a conclusion, it was found that the nursing students have been motivated mostly by intrinsic goal orientation and least motivated by test anxiety. Moreover, it was noted that gender, grader, willingness in choosing nursing profession and habit of reading books regularly have affected the students' motivation and learning strategies. It is considered that this research will constitute data for other studies and it will be as a guide for the organization of nursing education activities, fulfilling educational goals and providing quality education.

​Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

 

Özet

Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinin güdülenme ve öğrenme stratejileri ile etkileyen etmenleri belirlemek amacıyla yapılmış, tanımlayıcı ve analitik bir çalışmadır.

Araştırmanın örneklemini Türkiye’nin Batısındaki bir üniversitesinin Hemşirelik Bölümü’nde öğrenim görmekte olan 648 öğrenci oluşturdu. Araştırma verileri “Öğrenci Bilgi Formu” ve “Güdülenme ve Öğrenme Stratejileri Ölçeği” ile toplandı. Araştırmada kız öğrencilerin içsel hedef, görev değeri ve sınav kaygısı, erkek öğrencilerin ise öğrenme kontrolü inancı puan ortalamaları anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.05).  1. sınıf öğrencilerin içsel ve dışsal hedef puan ortalamalarının 3. ve 4. sınıflara göre, öz yeterlilik puan ortalamalarının ise 2. 3. ve 4. sınıflara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı. Hemşirelik mesleğini isteyerek ve kısmen isteyerek seçen öğrencilerin görev değeri, hemşirelik mesleğini isteyenlerin ise ayrıca öz yeterlilik ve sınav kaygısı, düzenli kitap okuyanların içsel hedef ve öz yeterlilik puan ortalamalarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı. Araştırmaya katılan kız öğrencilerin açımlama ve düzenleme, metabilişsel stratejiler, zaman ve çalışma ortamı yönetimi, erkek öğrencilerin ise akran işbirliği stratejileri anlamlı düzeyde yüksek bulundu.1.sınıf öğrencilerinin açımlama ve eleştirel düşünme, metabilişsel, akran işbirliği yönetimi ve yardım isteme stratejileri, düzenli kitap okuyan öğrencilerin ise yineleme, açımlama, düzenleme, eleştirel düşünme ve metabilişsel stratejileri puan ortalamaları anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Hemşirelik mesleğini istemeyerek seçen öğrencilerin açımlama, düzenleme, eleştirel düşünme ve yardım isteme stratejileri puan ortalamaları anlamlı derecede düşük saptanmıştır (p<0.05).

Sonuç olarak hemşirelik öğrencilerinin en fazla içsel hedef, en az sınav kaygısı ile güdülendikleri, cinsiyet, sınıf, hemşirelik mesleğini seçmedeki isteklilik ve düzenli kitap okuma alışkanlığının öğrencilerin güdülenme ve öğrenme stratejilerini etkilediği saptandı. Bu araştırmanın diğer çalışmalara veri oluşturacağı, hemşirelik eğitimi etkinliklerini düzenleme, eğitim hedeflerine ulaşma ve kaliteli bir eğitim sağlamada yol gösterici olacağı düşünülmektedir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Tuğba Gün

M.Sc.

Yildiz Denat, Aydın Adnan Menderes University

Doç. Dr., Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi

References

Acat, M.B., & Köşgeroğlu, N. (2006). Güdülenme kaynakları ve sorunları ölçeği. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 7(4), 204-10.

Akbaba Altun S. (2009). An ınvestigation of teachers’, parents’, and students’ opinions on elementary students’ academic failure. Elementary Education Online, , 8(2), 567-586.

Bruso, J.L., & Stefaniak, J.E., (2016). The use of self-regulated learning measure questionnaires as a predictor of academic success. Association for Educational Communications & Technology, 60, 577–584.

Büyüköztürk, Ş., Akgün, Ö.E., Özkahveci, O., & Demirel, F. (2004). Güdülenme ve öğrenme stratejileri ölçeğinin türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 4 (2), 207-239.

Cesur, M.O. (2008). Üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin yabancı dil öğrenme stratejileri, öğrenme stili tercihi ve yabancı dil akademik başarısı arasındaki açıklayıcı ve yordayıcı ilişkiler örüntüsü (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.

Cook, D.A., Thompson, W.G., & Thomas, K.G. (2011). The Motivated Strategies for Learning Questionnaire: score validity among medicine residents. Medical Education, 45, 1230–1240.

Cry, P. (1998). Les strategies d’apperentissage. Paris: Cle’International.

Çağlayan, H.S., Şirin, E.F.,& Yıldız, Ö. (2008). Beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin genel öğrenme stratejilerini kullanma düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12(2), 45-62.

Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E, Karadeniz, Ş., Büyüköztürk, Ş., & Demirel, F. (2008). İlköğretim ikinci kademe ve lise öğrencilerinin ders ve sınıf düzeylerine göre öğrenme stratejileri ve güdülenme düzeylerinin belirlenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 5(1), 1-26.

Çelik, S., Şahin, E., Dadak, F., Sıdal, S.G., & Akyüz, F. (2014). Hemşirelik öğrencilerinin mesleki güdülenme düzeyleri ve etkileyen faktörler. Journal of Health Science and Profession, 1(2), 43-56.

Çelik, S., Yıldırım, D., Batur, Ö., Çime, E., Çapraz, F., & Kubat, N. (2014). Öğrenci hemşirelerin öğrenme stratejileri ve stillerinin belirlenmesi. Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi, 13(1),13-27.

Çiftçi, G., & Bülbül, S. (2011). Sağlık Bilimleri Fakültesini Tercih Eden Öğrencilerin, Üniversite ve Meslek Tercihlerinde Etkili Olan Faktörler. Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 22(3),151-160.

Çöğmen, S. (2008). Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Kullandıkları Okuduğunu Anlama Stratejileri (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.

Deryakulu, D. (2004). Üniversite öğrencilerinin öğrenme ve ders çalışma stratejileri ile epistomolojik inançları arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 38, 230-249.

Dikmen, Y. (2015). Kolb’un öğrenme stilleri modeline göre hemşirelik öğrencilerinin öğrenme stillerinin incelenmesi. Journal of Human Rhythm, 1(3), 101-106.

Duman, B. (2008). Öğrencilerin benimsedikleri eğitim felsefeleriyle kullanıldıkları öğrenme strateji ve öğrenme stillerinin karşılaştırılması. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(1), 203-224.

Duncan, T.G., & McKeachie, W.J. (1991). A Manual for the Use of the Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/271429287

El-Gilany, A.H., & Abusaad Fel, S. (2013). Self-directed learning readiness and learning styles among saudi undergraduate nursing students. Nurse Education Today, 33(9), 1040-1044.

Erdem, A.R. (2005). Etkili ve Verimli-Nitelikli- Eğitim. Ankara: Anı Yayıncılık.

Espeland, V., & Indrehus, O. (2003). Evaluation of students, satisfaction with nursing education in Norway. Journal of Advanced Nursing, 42(3), 226-237.

Garcia, T.,& Pintrich, P. (1995). Assessing Students' motivationand learning strategies: the motivated strategies for learning questionnaire, American Educational Research Association, 18-22.

Genç, M. (2013). İlköğretim öğrencilerinin sınıf ve cinsiyete göre sınav kaygı düzeylerinin belirlenmesi. Sosyal Bilimler Dergisi, 11(1), 85-95.

Gopee, N. (2002). Human and social capital as facilitators of life long learning in nursing. Nurse Education Today, 22, 608-616.

Güllerci, H., & Oflaz, F. (2010). Ambulans ve acil bakım teknikerliği eğitimi alan öğrencilerin öğrenme stil ve stratejilerinin incelenmesi. Gülhane Tıp Dergisi, 52, 112-120.

Güven, M. (2004). Öğrenme stilleri ile öğrenme stratejileri arasındaki ilişki ( Yayınlanmamış Doktora Tezi). Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.

Güven, M., & Kurum, D. (2006). Öğrenme stilleri ve eleştirel düşünme arasındaki ilişkiye genel bir bakış. Sosyal Bilimler Dergisi, 1, 75-89.

Hamurcu, H. (2002). Okul öncesi öğretmen adaylarının kullandıkları öğrenme stratejileri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23, 127-134.

Higgins, E.T., & Kruglanski, A. (2000). Motivational science: The nature and functions of wanting. In E. T. Higgins & A. Kruglanski (Eds.), Motivational science: Social and personality perspectives. Philadelphia: Psychology Press.

İflazoğlu, S. A., & Tümkaya, S. (2008). Öğretmen adaylarının öğrenme stratejileri ile sosyo – demografik özellikler ve akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Ege Eğitim Dergisi, (9)1, 1–22.

Karakış, Ö. (2006). Bazı yükseköğrenim kurumlarında farklı öğrenme stillerine sahip olan öğrencilerin genel öğrenme stratejilerini kullanma düzeyleri (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.

Karataş S, Güleş H, Aypay A. Üniversite Öğrencilerinin Öğrenmeye Yönelik Güdülenmeleri ve Kullandıkları Öğrenme Stratejileri, Eğitimde Politika Analizi Dergisi, 2014, 3(2), 31-48.

Kaya, H.,& Akçin, E. (2002). Öğrenme biçimleri, stilleri ve hemşirelik eğitimi. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 6(2), 31–35.

Keklik, İ., & Erdem-Keklik, D. (2012). Examination of High School Students’ Motivationand Learning Strategies. Hacettepe Eğitim Journal of Education, 42, 238-249.

Kelecioğlu, H. (1992). Güdülenme. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7, 175–181.

Kolod, R. C. (1997). Learning strategies of Alberta college students (Unpublished Doctoral Dissertation). Montana State University: Bozeman.

Köksal, L.G., & Yurttaş, A. (2014). Hemşirelik öğrencilerinin mesleki güdülenme düzeyleri, Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi, 4(1), 10-15.

Kulakçı, H., Ayyıldız, T.K., Yıldırım, N., Veren, F., & Topan, A.K. (2015). Motivational resources and problems of nursing students: vocational choice, school culture and other associated factors, Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi, 2 (2), 83-93.

Özen, Y. (2011). Sosyal bilgiler eğitimi öğretmenliği öğrencilerinin öğrenme stilleri ve bunların çeşitli değişkenlerle ilişkisi (Erzincan Üniversitesi örneği). Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi, Akademik Bakış Dergisi, 24(2), 1-20.

Özer, B. (1998). Öğrenmeyi Öğretme. Eğitim Bilimlerinde Yenilikler. Hakan, A. (Editör),. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, Eskişehir.

Özkan, N.Ö., Akın, S., & Durna, Z. (2015). Hemşirelik öğrencilerinin liderlik yönelimleri ve motivasyon düzeyleri. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi, 12 (1), 51-61.

Özkan, S., & Yılmaz, E. (2009). Hemşirelik öğrencilerinin güdülenme düzeylerinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi, 25(3), 55-68.

Pintrich, P., Smith, D. A. F., Garcia, T., McKeachie, W.J. (1991). A Manual for the Use of the Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ), Michigan: School of Education Building, The University of Michigan.

Pintrich, P.R., Smith, D.A.F., Garcia, T., & Mckeachie, W.J. (1993). Reliability and predictive validity of the motivated strategies for learning questionnaire (MSLQ). Educational and Psychological Measurement, 53(3), 801–813.

Sağırlı, M.Ö., Çiltaş, A., Azapağası E., & Zehir, K. (2010). Yüksek öğretimin öz-düzenlemeyi öğrenme becerilerine etkisi (Atatürk Üniversitesi Örneği). Kastamonu Eğitim Dergisi, 18(2), 587-596.

Sarmasoğlu, Ş., & Görgülü, S. (2014). Hemşirelik öğrencilerinin kendi kendine öğrenmeye hazıroluş düzeyleri. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 13–25.

Seven, M., Bağcivan, G., Kılıç, S., & Açıkel, C. (2012). Hemşirelik yüksekokulu birinci sınıf öğrencilerinin öğrenme stillerinin belirlenmesi ve ders başarıları ile ilişkisinin incelenmesi. Gülhane Tıp Dergisi, 54, 129-135.

Smedley A. (2007). The self-directed learning readiness of first year bachelor of nursing students. Journal of Research in Nursing, 12, 373-385.

Softa, H.K., Karaahmetoğlu, G.U., & Çabuk, F. (2015). Lise Son Sınıf Öğrencilerinin Sınav Kaygısı ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi, K. Ü. Kastamonu Eğitim Dergisi, 23 (4), 1481-1494.

Şenyuva, A.E. (2009). Hemşirelik öğrencilerinin öğrenme stillerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 15(58), 247-271.

Şenyuva, E. (2013). Hemşirelikte Yaşam Boyu Öğrenme: Algılar ve Gerçekler. Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi, 21(1), 69-75.

Titmus, C. (1999). Concepts and practices of education and adult education: Obstacles to life long education and life long learning. International Journal of Lifelong Education, 18(3), 343-354.

Tonguç, D. (2013). Sekizinci sınıf öğrencilerinin motivasyon düzeylerinin ve öz-düzenlemeye dayalı öğrenme stratejilerinin matematik başarısını yordama gücü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir.

Uyulgan, M.A., & Akkuzu, N. (2014). An overview of student teachers’ academic ıntrinsic motivation. Educational Sciences: Theory & Practice, 14(1), 24-32.

Veznedaroğlu, R.L., & Özgür, A.O. (2005). Öğrenme stilleri: tanımlamalar, modeller ve işlevleri. İlköğretim Online, 4(2), 1-16.

Wang, J.H., & Guthıre, T.J. (2004). Modeling the effect of intrinsic motivation, extrinsic motivation, amount of reading, and past reading achievement on text comprehension between U.S. and Chinese students. Reading Research Quarterly, 39, 2, 162-186.

Yavuzalp, N. (2012). E-Öğrenme ortamında kullanılan öğrenme stil ve stratejilerinin web kullanım madenciliği ile analizi (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Fırat Üniversitesi; Elazığ.

Yenice, N., Saydam, G., & Telli, S. (2012). İlköğretim Öğrencilerinin Fen Öğrenmeye Yönelik Motivasyonlarını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(2), 231-247.

Yıldız, M. (2013). Okuma motivasyonu, akıcı okuma ve okuduğunu anlamanın beşinci sınıf öğrencilerinin akademik başarılarındaki rolü. International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 8(4), 1461-1478.

Yuan, H.B., Wiliams, B.A., Fang, J.B., & Pang, D. (2012). Chinese baccalaureate nursing students’ readiness for self directed learning. Nurse Education Today, (32), 427-431.

Downloads

Published

2020-01-23

How to Cite

Gün, T., & Denat, Y. (2020). Nursing students’ motivation and learning strategies: Hemşirelik öğrencilerinin güdülenme ve öğrenme stratejileri. Journal of Human Sciences, 17(1), 32–48. https://doi.org/10.14687/jhs.v17i1.5784

Issue

Section

Nursing and Midwifery