Blogs on education: Examination of teachers' use cases and thoughts

Eğitim ile ilgili bloglar: Öğretmenlerin kullanım durumları ve düşüncelerinin incelenmesi

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14687/jhs.v17i1.5766

Keywords:

Blog, education, internet, teacher, qualitative research, eğitim, öğretmen, nitel araştırma

Abstract

The aim of this study is to examine teachers' use of educational blogs and their opinions about these blogs. The research was carried out according to the phenomenon pattern of qualitative research methods. The study group consists of 22 teachers. Data were collected through a semi-structured interview form developed by the researcher. The obtained data were examined by descriptive analysis technique; frequency and tables. According to the findings of the research, almost all teachers follow at least one blog about education. Most followed blogs; "egitimhane", "egitimpedia", "vitaminogretmen" were determined. The frequency with which teachers follow these blogs is often a few days a week. In addition to blogs, teachers follow groups of social media related content. Most of them stated that they do not follow any printed publications about education. Teachers expressed the contributions of blogs related to education as follows; rich content repository, sharing ideas, providing up-to-date, easy access to information, contributing to personal development, facilitating communication, being a source of motivation and saving time. On the other hand, the negative features of the blogs were expressed by teachers as accustoming to preparation, causing information pollution, resetting production, leading to theft of labor, causing the feeling of imposing ideas, and students' access to exam questions.

​Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

 

Özet

Bu araştırmada amaç öğretmenlerin eğitim ile ilgili blogları kullanım durumları ile bu bloglar hakkındaki görüşlerini incelemektir. Nitel araştırma desenlerinden olgu bilim desenine göre yürütülen çalışmanın araştırma grubunu 22 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile incelenerek; frekans ve tablolar ile sunulmuştur. Araştırmanın bulgularına göre öğretmenlerin tamamına yakını eğitim ile ilgili en az bir blog takip etmektedir. En çok takip edilen bloglar; "egitimhane", "egitimpedia", "vitaminogretmen" olarak belirlenmiştir. Bu blogları öğretmenlerin takip etme sıklığı çoğunlukla haftada bir kaç gündür. Öğretmenler bloglar dışında sosyal medyadan da kendi branşları ile ilgili içeriklerin yer aldığı grupları takip etmektedirler. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu eğitim ile ilgili herhangi bir basılı yayın takip etmediklerini ifade etmişlerdir. Katılımcıların eğitim ile ilgili blogları kullanım amaçları sorulduğunda çoğunlukla öğrencilerine ödev-proje vs konusu belirlemek için, yıllık-günlük plan hazırlamak için, alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip edebilmek için ve sınav soruları oluşturmak için takip ettikleri görülmüştür.  Öğretmenler, eğitim ile ilgili blogların kendilerine sağladığı katkıları; zengin içerik deposu olması, fikir paylaşımına imkan vermesi, güncellik sağlaması, bilgiye ulaşım kolaylığı, kişisel gelişime katkı sağlaması, iletişimi kolaylaştırması, motivasyon kaynağı olması ve zaman tasarrufu sağlaması olarak ifade etmişlerdir. Öte yandan hazırcılığa alıştırması, bilgi kirliliğine yol açması, üreticiliği sıfırlaması, emek hırsızlığına yol açması, fikir dayatması hissine sebep olması ve öğrencilerin sınav sorularına ulaşabilmesi gibi faktörler ise öğretmenler tarafından blogların olumsuz özellikleri olarak ifade edilmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Nagihan Tepe, Samsun Univesity

Dr. Öğr. Üyesi, Samsun Üniversitesi,  İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü

References

Baker, J. R., & Moore, S. M. (2008). Blogging as a social tool: A psychosocial examination of the effects of blogging. CyberPsychology & Behavior, 11(6), 2008, 747-749.

Dinçer, M. Z., Çakmak, T. F. ve Aydoğan Çiftçi, M. (2019). Turizm endüstrisinde blogların gücü ve turist rehberleri açısından bir değerlendirme. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1):34-46.

Duffy, P., & Bruns, A. (2006). The use of blogs, wikis and rss in education: A conversation of possibilities. Proceedings Online Learning and Teaching Conference, 31-38. Retrieved

May 15, 2019, from https://eprints.qut.edu.au/5398/1/5398.pdf

Efimova, L. (2009). Passion at work: Blogging practices of knowledge workers. Novay PhD

Research Series No:24, Netherlands.

Hargreaves, A. (2002). Sustainability of educational change: The role of social geographies. Journal of Educational Change, 3(3-4), 189–214.

Hsu, C-L., & Lin, J-C. (2008). Acceptance of blog usage: The roles of technology acceptance, social influence and knowledge sharing motivation. Information & Management,45, 65–74.

Lewis, G. (2009). Bringing technology into the classroom. Oxford: Oxford University Press.

Madge, C., Meek, J., Wellens, J., Hooley, T. (2009). Facebook, social ıntegration and ınformal learning at university: ‘It is more for socialising and talking to friends about work than for actually doing work’. Learning, Media and Technology, 34(2), 141 – 155.

Moralı, G. (2018). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde blogların kullanımına yönelik kuramsal bir çalışma. Turkphone, 1(1), 41-50.

O'Reilly, T., (2007). What is web 2.0: Design patterns and business models for the next generation of software. Communications & Strategies, 65(65),16-37.

Öztürk, D. S., Öztürk, F. & Özen, R. (2016). Öğretmenlerin sosyal medya araçlarını mesleki gelişim amaçlı olarak kullanım durumları. International Journal of Human Sciences, 13(1), 7-21. doi:10.14687/ijhs.v13i1.3515.

Özüdoğru, Ş. (2014). Bir web 2.0 uygulaması olarak bloglar: Blogların dinamikleri ve blog alemi. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication - TOJDAC, 4(1), 36-50.

Patton, M. Q. (2014). Nitel araştırma ve değerlendirme yöntemleri. (Çeviri Ed. M. Bütün & S. Beşir). Ankara, Pegem.

Seçer, H. Ş. (2017). İnsan kaynakları alanına bloglar üzerinden bakmak nitel bir inceleme. Yönetim ve Ekonomi, 24(3), 759-782.

Tonbuloğlu, İ. & İşman, A. (2014). Öğretmenlerin sosyal ağları kullanım profillerinin incelenmesi. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(1), 320 - 338.

Türker, M. S. ve Genç, A. (2018). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde blogların öğretim amaçlı kullanımı üzerine öğrenci ve öğretmen görüşleri. SEFAD, 39, 251-266.

Ward, Jason M. (2004 ). Blog assisted language learning (BALL): Push button publishing

for the pupils. TEFL Web Journal, 3(1), 1-16.

Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin.

Downloads

Published

2020-02-15

How to Cite

Tepe, N. (2020). Blogs on education: Examination of teachers’ use cases and thoughts: Eğitim ile ilgili bloglar: Öğretmenlerin kullanım durumları ve düşüncelerinin incelenmesi . Journal of Human Sciences, 17(1), 162–171. https://doi.org/10.14687/jhs.v17i1.5766

Issue

Section

Education