Modernity as colonialism, racism, and holocaust<p>Sömürgecilik, ırkçılık ve soykırım olarak modernlik

Authors

  • Sezgin Kızılçelik İnönü University

Keywords:

Modernity, modern society, colonialism, racism, Holocaust, Zygmunt Bauman, Modernlik, modern toplum, sömürgecilik, ırkçılık, soykırım

Abstract

Modernity is a history changing phenomena that has left an irreplaceable mark particularly in the Western world in the last five hundred years. This is the reason why modernity has been at the centre of the works of philosophers and sociologists. Modernity has denoted various meanings and been defined on different levels. Modernity, therefore, has two faces: one wears make-up while the other does not. The face of modernity in make-up is its fake side with the emphasis it puts on freedom, equality, human rights, democracy, justice, peace, brotherhood, welfare, wealth, and good spirits. The other face of modernity, however, is its real face free of its misleading veil. Despite all the polish applied on the surface of modernity, time has removed its superficial mask and revealed its defects, crises, and problems. In other words, the actual face of modernity entails war, violence, savageness, genocide, xenophobia, colonialism, racism, inequality, slavery, injustice, exploitation and poverty. When one studies modernity under spotlight, it can clearly be seen that the major faults within are barbarism, despotism, totalitarianism, terrorism, colonialism, racism, ethnic cleansing, and holocaust. This paper focuses on colonialism, racism, and holocaust, three of the serious make-up components curtaining the face of modernity. Modernity and these three concepts are closely related. Modernity is based on colonialism and it was colonialism that has triggered tendencies towards racism. It was modernity itself that had led to a world order that casts away, marginalises, and humiliates the other. Colonialism and racism, the two good-old friends of modernity, have prepared the ground for the holocaust. In this article, holocaust is analysed with reference to Zygmunt Bauman’s Holocaust (the massacre of the Jews) with the aim of studying modernity in relation to colonialism and racism.

Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

 

Özet

Modernlik, dünya tarihinin akışını değiştiren, bilhassa Batı dünyasının son beş yüzyılına damgasını vuran bir olgudur. İşte, bu yüzden, gerek geçmişte gerekse de günümüzde filozofların ve sosyologların ilgisini çeken konuların başında modernlik gelmektedir. Modernlik, kendisine farklı anlam yüklemeleri yapılan ve değişik boyutlarıyla tanımlanan bir olgudur. Modernliğin biri makyajlı, diğeri makyajsız olan iki yüzü vardır. Modernliğin makyajlı yüzü, özgürlüğe, eşitliğe, insan haklarına, demokrasiye, adalete, barışa, kardeşliğe, refaha, zenginliğe ve mutluluğa vurgu yapan sahte yüzüdür. Modernliğin diğer yüzü olan makyajsız yüzü ise, aslında onun gerçek yüzüdür. Modernliğin yüzüne yapılan bütün cilalara rağmen zamanla onun defoları, krizleri ve sıkıntıları daha görünür hale gelmiştir. Daha açık bir deyişle, modernliğin savaşı, şiddeti, vahşeti, soykırımı, yabancı düşmanlığını, sömürgeciliği, ırkçılığı, eşitsizliği, köleliği, adaletsizliği, sömürüyü ve yoksulluğu içeren gerçek yüzü vardır. Modernliği yüzeysel değil, derinlemesine analiz ettiğimizde karşımıza modernliğin ana pürüzleri olarak barbarlık, despotizm, totalitarizm, terörizm, sömürgecilik, ırkçılık, etnik temizlik ve soykırım gibi büyük problemler çıkmaktadır. Bu makalede, modernliğin gerçek yüzünü kaplayan ciddi arızalarından olan sömürgecilik, ırkçılık ve soykırım üzerinde durulmuştur. Modernlik ile sömürgecilik, ırkçılık ve soykırım arasında yakın bir ilişki vardır. Modernlik, sömürgeciliğe dayanan bir sistemdir. Sömürgeciliğin yayılmasıyla ırkçılık eğilimleri çoğalmıştır. Modernlik, farklı olanı dışlayan, ötekileştiren ve aşağılayan bir toplum düzeni inşa etmiştir. Modernliğin sadık dostu sömürgecilik ve ırkçılık, aynı zamanda, soykırımlara zemin hazırlamıştır. Makalede, soykırım, Zygmunt Bauman’ın Holocaust, yani “Yahudilerin topluca katledilmesi” örneği üzerinden irdelenmiştir. Bu makalenin ana amacı, modernliği, birbirleriyle bağlantılı olan sömürgecilik, ırkçılık ve soykırım boyutları bağlamında tahlil etmektir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Sezgin Kızılçelik, İnönü University

Prof. Dr., İnönü University, Faculty of Science and Letters, Department of Sociology

References

Abercrombie, N.;Hill, S. ve Turner, B. S. (2006). The Penguin Dictionary of Sociology. London: Penguin Books.

Achcar, G. (2012). Barbarlıklar Çatışması. (Çev. Ateş Uslu). İstanbul: İthaki Yayınları.

Adorno, T. W. (2003). Otoritaryen Kişilik Üstüne: Niteliksel İdeoloji İncelemeleri (Çev. Doğan Şahiner). İstanbul: Om Yayınevi.

Adorno, T. W. (2012). Sahicilik Jargonu: Alman İdeolojisi Üzerine 1962-1964. (Çev. Şeyda Öztürk). İstanbul: Metis Yayınları.

Adorno, T. W. (2016). Negatif Diyalektik (Çev. Şeyda Öztürk). İstanbul: Metis Yayınları.

Adorno, T. W. ve Horkheimer, M. (2013). Teori ve Pratik Üzerine Bir Tartışma (1956) (Çev. Orhan Kılıç). İstanbul: Metis Yayınları.

Amin, S. (2006). Modernite, Demokrasi ve Din: Kültüralizmlerin Eleştirisi. (Çev. Fikret Başkaya, Uğur Günsür ve Güven Öztürk). Ankara: Maki Basım Yayın.

Amin, S. (2010). Kapitalizmden Uygarlığa: Sosyalist Perspektifi Yeniden İnşa Etmek. (Çev. Yağmur Dönmez ve Naim Atabağsoy). Ankara: Maki Basın Yayın.

Amin, S. ve Kenz, A. (2006). Avrupa ve Arap Dünyası: Yeni İlişkinin Seyri ve Olasılıkları. (Çev. Kemal Ülker). İstanbul: Versus Kitap.

Arendt, H. (1998). Totalitarizmin Kaynakları-2: Emperyalizm. (Çev. Bahadır Sina Şener). İstanbul: İletişim Yayınları.

Bauman, Z. (1996). Yasa Koyucular ile Yorumcular: Modernite, Postmodernite ve Entelektüeller Üzerine. (Çev. Kemal Atakay). İstanbul: Metis Yayınları.

Bauman, Z. (1997a). Modernite ve Holocaust. (Çev. Süha Sertabiboğlu). İstanbul: Sarmal Yayınevi.

Bauman, Z. (1997b). Özgürlük. (Çev. Vasıf Erenus). İstanbul: Sarmal Yayınevi.

Bauman, Z. (1998). Sosyolojik Düşünmek (Çev. Abdullah Yılmaz). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Bauman, Z. (2000a). Ölümlülük, Ölümsüzlük ve Diğer Hayat Stratejileri (Çev. Nurgül Demirdöven). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Bauman, Z. (2000b). Siyaset Arayışı. (Çev. Tuncay Birkan). İstanbul: Metis Yayınları.

Bauman, Z. (2000c). Postmodernlik ve Hoşnutsuzlukları. (Çev. İsmail Türkmen). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Bauman, Z. (2001). Parçalanmış Hayat: Postmodern Ahlâk Denemeleri. (Çev. İsmail Türkmen). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Bauman, Z. (2003). Modernlik ve Müphemlik. (Çev. İsmail Türkmen). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Bauman, Z. (2005). Bireyselleşmiş Toplum. (Çev. Yavuz Alogan). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Bauman, Z. (2009). Akışkan Aşk: İnsan İlişkilerinin Kırılganlığına Dair. (Çev. Işık Ergüden). İstanbul: Versus Kitap.

Bauman, Z. (2010). Etiğin Tüketiciler Dünyasında Bir Şansı Var mı? (Çev. Funda Çoban ve İnci Katırcı). Ankara: De Ki Basım Yayım Ltd. Şti.

Bauman, Z. (2011). Akışkan Modern Dünyadan 44 Mektup. (Çev. Pelin Siral). İstanbul: Habitus Yayıncılık.

Bauman, Z. (2013). Modernite, Kapitalizm, Sosyalizm: Küresel Çağda Sosyal Eşitsizlik. (Çev. F. Doruk Ergun). İstanbul: Say Yayınları.

Bauman, Z. (2016). Sosyalizm Aktif Ütopya. (Çev. Ahmet Araşan). Ankara: Heretik Yayınları.

Bauman, Z. (2017). Akışkan Modernite. (Çev. Sinan Okan Çavuş). İstanbul: Can Sanat Yayınları.

Bauman, Z. (2018a). Kapımızdaki Yabancılar. (Çev. Emre Barca). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Bauman, Z. (2018b). Iskarta Hayatlar: Modernite ve Safraları. (Çev. Osman Yener). İstanbul: Can Sanat Yayınları.

Bauman, Z. (2018c). Kuşatılmış Toplum. (Çev. Akın Emre Pilgir). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Bauman, Z. (2018d). Retrotopya. (Çev. Ali Karatay). İstanbul: Sel Yayıncılık.

Bauman, Z. ve Lyon, D. (2013). Akışkan Gözetim. (Çev. Elçin Yılmaz). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Bauman, Z. ve Tester, K. (2017). Zygmunt Bauman ile Söyleşiler (Çev. Mesut Hazır). Ankara: Heretik Yayınları.

Bauman, Z. ve Obirek, S. (2018). Dünyaya ve Kendimize Dair. (Çev. Burcu Halaç).İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Benjamin, W. (2001). Pasajlar. (Çev. Ahmet Cemal). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Berman, M. (1994). Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor. (Çev. Ümit Altuğ ve Bülent Peker). İstanbul: İletişim Yayınları.

Best, S. ve Kellner, D. (1998). Postmodern Teori: Eleştirel Soruşturmalar (Çev. Mehmet Küçük). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Blaut, J. M. (2012). Sömürgeciliğin Dünya Modeli: Coğrafi Yayılmacılık ve Avrupa-merkezci Tarih (Çev. Serbun Behçet). İstanbul: Dergâh Yayınları.

Buck-Morss, S. (2010). Görmenin Diyalektiği: Walter Benjamin ve Pasajlar Projesi. (Çev. Ferit Burak Aydar). İstanbul: Metis Yayınları.

Casas, B. (2009). Yerlilerin Gözyaşları: Yerlilerin Yok Edilişinin Kısa Tarihi. (Çev. Oktay Etiman). Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.

Césaire, A. (2007). Barbar Batı: Sömürgecilik Üzerine Söylev. (Çev. Güneş Ayas). İstanbul: Salyangoz Yayınları.

Childs, P. (2010). Modernizm. (Çev. Vural Yıldırım). Ankara: Sitare Yayınları.

Chomsky, N. (2014). Vahşi ABD Emperyalizmi. (Çev. Özgün Dede). İstanbul: Aylak Adam KültürSanat Yayıncılık.

Chomsky, N. ve Vltchek, A. (2014). Batı Terörizmi: Hiroşima’dan İnsansız Hava Uçaklarına. (Çev. Aysel Yıldırım). İstanbul: bgst Yayınları.

Çeçen, A. (2005). Kıbrıs Çıkmazı. İstanbul: Toplumsal Dönüşüm Yayınları.

Derrida, J. (2001). Marx’ın Hayaletleri: Borç Durumu, Yas Çalışması ve Yeni Enternasyonal. (Çev. Alp Tümertekin). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Duyar, İ. (2003). Irkçılık. K. Emiroğlu ve S. Aydın (Ed.). Antropoloji Sözlüğü içinde (ss. 406-409).Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.

Eğribel, E. (1994). Amerikan Kimliği. 500. Yılında Amerika içinde (ss. 147-154). (Ed. Recep Ertürk ve Hayati Tüfekçioğlu). İstanbul: Bağlam Yayınları.

Elliott, A. (2017). Çağdaş Sosyal Teoriye Giriş. (Çev. Selda Taşdemir-Afşar ve Diğerleri). Ankara: Dipnot Yayınları.

Engels, F.(2000). Tarihsel Materyalizm Üzerine Mektuplar 1890-94. (Çev. Ömer Ünalan). Ankara: Bilim ve Sosyalizm Yayınları.

Fanon, F. (1996). Ezilenlerin Psikolojisi ve Yabancılaşma: Siyah Deri Beyaz Maskeler(Çev. Mustafa Haksöz). İstanbul: Sosyalist Yayınlar.

Fanon, F. (2001). Yeryüzünün Lanetlileri(Çev. Lütfi Fevzi Topaçoğlu). İstanbul: Avesta Yayınları.

Ferro, M. (2011). Sömürgecilik Tarihi: Fetihlerden Bağımsızlık Hareketlerine 13. Yüzyıl-20. Yüzyıl. (Çev. Muna Cedden). Ankara: İmge Kitabevi Yayınları.

Foucault, M. (2000a). Aydınlanma Nedir? (Çev. Eda Özgül ve Özlem Oğuzhan). Toplumbilim, (11) 69-76.

Foucault, M. (2000b). Seçme Yazılar 3: Büyük Kapatılma (Çev.: Işık Ergüden ve Ferda Keskin), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Foucault, M. (2000c). Seçme Yazılar 2: Özne ve İktidar (Çev. Işık Ergüden ve Osman Akınhay). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Foucault, M. (2000d). Seçme Yazılar 1: Entelektüelin Siyasi İşlevi. (Çev. Işık Ergüden, Osman Akınhay ve Ferda Keskin). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Foucault, M. (2002). Toplumu Savunmak Gerekir. (Çev. Şehsuvar Aktaş).İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Garaudy, R. (2007a). Batı Terörü. (Çev. Ayşe Meral). İstanbul: Pınar Yayınları.

Garaudy, R. (2007b). Amerikan Efsanesi: ABD’nin Dünyayı Yönetme Felsefesi. (Çev. Cemal Aydın). İstanbul: Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları.

Giddens, A. (1994). Modernliğin Sonuçları.(Çev. Ersin Kuşdil). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Habermas, J. (1995). The Philosophical Discourse of Modernity: Twelve Lectures. (İngilizceye Çev. Frederick G. Lawrence). Cambridge: The MIT Press.

Habermas, J. (2001). İletişimsel Eylem Kuramı: 1. Cilt/Eylem Rasyonelliği ve Toplumsal Rasyonelleşme, 2. Cilt/İşlevselci Aklın Eleştirisi Üzerine (Çev. Mustafa Tüzel). İstanbul: Kabalcı Yayınevi.

Habermas, J. (2007). Bölünmüş Batı. (Çev. Dilman Muradoğlu). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Held, D. (1987). Introductionto Critical Theory: Horkheimer to Habermas. London: Hutchinson & Co (Publishers) Ltd.

Henry, M. (1996). Barbarlık(Çev. Işık Ergüden). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Herman, E. ve Chomsky, N. (2017). Rızanın İmalatı: Kitle Medyasının Ekonomi Politiği. (Çev. Ender Abadoğlu). İstanbul: bgst Yayınları.

Hitler, A. (2005). Kavgam. (Çev. Yağmur Reyhani). İstanbul: Akvaryum Yayınevi.

Hobsbawm, E. J. (2008). Küreselleşme, Demokrasi ve Terörizm. (Çev. Osman Akınhay). İstanbul:Agora Kitaplığı.

Horkheimer, M. ve Adorno, T. (1995). Aydınlanmanın Diyalektiği Felsefi Fragmanlar I. (Çev. Oğuz Özügül). İstanbul: Kabalcı Yayınevi.

İlhan, A. (2001). Hangi Batı: Anılar ve Acılar 2. Ankara: Bilgi Yayınevi.

Jameson, F. (2004). Biricik Modernite: Şimdinin Ontolojisi Üzerine İnceleme (Çev. Sami Oğuz). Ankara: Epos Yayınları.

Jeanniere, A. (1993). Modernite Nedir? Modernite Versus Postmodernite içinde (ss. 16-22). (Çev. Nilgün Tutal-Küçük). Ankara: Vadi Yayınları.

Kellner, D. (1989). Critical Theory, Marxism and Modernity. Baltimore: The Johns Hopkins University Press.

Kristeva, J. (2004).Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme.(Çev. Nilgün Tutal). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Laroui, A. (1993). İslam ve Modernlik (Çev. Ayşegül Yaraman-Başbuğu). İstanbul: Milliyet Yayınları.

Lash, S. (1993). Modernite mi, Modernizm mi? Weber ve Günümüz Toplumsal Teorisi. Modernite Versus Postmodernite içinde (ss. 47-72) (Çev. Mehmet Küçük). Ankara: Vadi Yayınları.

Lévi-Strauss, C. (2012). Modern Dünyanın Sorunları Karşısında Antropoloji.(Çev. Akın Terzi). İstanbul: Metis Yayınları.

Löwıth, K. (1999). Max Weber ve Karl Marx. (Çev. Nilüfer Yılmaz). Ankara: Doruk Yayımcılık.

Luraghi, R. (2000). Sömürgecilik Tarihi. (Çev. Halim İnal). İstanbul: E Yayınları.

Marcuse, H. (1990). Tek-Boyutlu İnsan: İleri İşleyim Toplumunun İdeolojisi Üzerine İncelemeler. (Çev. Aziz Yardımlı). İstanbul: İdea Yayınları.

Marcuse, H. (1991). Karşıdevrim ve Başkaldırı. (Çev. Gürol Koca ve Volkan Ersoy). İstanbul: Ara Yayıncılık.

Marcuse, H. (2004). Technology, Warand Fascism: Collective Papers of Herbert Marcuse, Volume One. Douglas Kellner (Ed.). London: Routledge.

Marshall, G. (1999). Sosyoloji Sözlüğü (Çev. Osman Akınhay ve Derya Kömürcü).Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.

Marx, K. (1986). Kapital, Kapitalist Üretimin Eleştirel Bir Tahlili, Birinci Cilt. (Çev. Alaattin Bilgi). Ankara: Sol Yayınları.

Marx, K. (1997). Hindistan’da İngiliz Egemenliği. Karl Marx ve Friedrich Engels. Sömürgecilik Üzerine içinde (ss. 33-40) (Çev. Muzaffer Erdost). Ankara: Sol Yayınları.

Marx, K. ve Engels, F. (1998). Komünist Parti Manifestosu (Çev. Sol Yayınları Yayın Kurulu). Ankara: Sol Yayınları.

Miles, R. (1997). Günümüz Avrupa’sındaki Irkçılığı Açıklarken. A. Rattanshi ve S. Westwood (Ed.). Batı Cephesinde Irkçılık, Modernite ve Kimlik içinde (ss. 231-268). (Çev. Sevda Akyüz). İstanbul: Sarmal Yayınevi.

Miles, R. (2000). Irkçılık.(Çev. Sibel Yaman). İstanbul: Sarmal Yayınevi.

Mills, C. W. (2000). Toplumbilimsel Düşün. (Çev. Ünsal Oskay). İstanbul: Der Yayınları.

Nietzsche, F. (1995). Deccal: Hıristiyanlığa Lanet(Çev. Oruç Aruoba). İstanbul: Hil Yayın.

Nietzsche, F. (1997). Seçilmiş Düşünceler (Denemeler). (Çev. Sâmih Tiryakioğlu). İstanbul: Assos Yayınları.

Nietzsche, F. (2003). İnsanca, Pek İnsanca 1: Özgür Tinliler İçin Bir Kitap. (Çev. Mustafa Tüzel). İstanbul: İthaki Yayınları.

Nietzsche, F. (2006). İnsan: Çoğul ve Tekbaşına (Çev. Kenan Sarıalioğlu). İstanbul: Kırmızı Yayınları.

Oreskes, N. ve Conway, E. M. (2015). Batı Uygarlığının Çöküşü: Gelecekten Bir Bakış (Çev. Oya Tuğcu Özağaç ve Bora Kabatepe). İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi.

Özbek, S. (2003). Irkçılık. İstanbul: Bulut Yayınları.

Öztürk, E. (2017). Bir ‘Sosyolog-Felsefeci’ Olarak Zygmunt Bauman’ın

Akışkan Modernite Analizinde Mülteciler ve Mültecilik. Sosyolojik Düşün. 2 (2) 1-10.

Parini, J. (, 2001). Benjamin: Dar Geçitteki Aydın. (Çev. Can Kurultay ve Nil Kurtulan). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Paz, O. (1993). Şiir ve Modernite. Modernite Versus Postmodernite içinde (ss. 88-103). (Çev. Mehmet Küçük). Ankara: Vadi Yayınları.

Rattansi, A. (1997). “Postmodern” Bir Çerçevede “Batı” Irkçıları, Etnikler ve Kimlikler. A. Rattanshi ve S. Westwood (Ed.). Batı Cephesinde Irkçılık,

Modernite ve Kimlik içinde (ss. 25-109). (Çev. Sevda Akyüz). İstanbul: Sarmal Yayınevi.

Rattansi, A. ve Westwood, S. (1997). Yeni Irkçılık ve Irkçı Kimlikler. A. Rattanshi ve S. Westwood (Ed.). Batı Cephesinde Irkçılık, Modernite ve Kimlik içinde (ss. 9-22). (Çev. Sevda Akyüz). İstanbul: Sarmal Yayınevi.

Reich, W. (2002). Faşizmin Kitle Ruhu Anlayışı. (Çev. Bertan Onaran). İstanbul: Payel Yayınevi.

Ritzer, G. (1983). Sociological Theory. New York: Alfred A. Knopf, Inc.

Ritzer, G. (1998). Toplumun McDonaldlaştırılması: Çağdaş Toplum Yaşamının Değişen Karakteri Üzerine Bir İnceleme. (Çev. Şen Süer Kaya). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Safranski, R. (2015). Schopenhauer: Felsefenin Yaban Yılları, Bir Biyografi.(Çev. Ali Nalbant). İstanbul: Kabalcı Yayıncılık.

Sans, É. (2006). Schopenhauer. (Çev. Işık Ergüden). Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.

Santucci, A. A. (2001). Gramsci’yi Anlamak. (Çev. Selim Sezer). İstanbul: Kalkedon Yayınları.

Sartre, J. P. (1995). Hepimiz Katiliz: Sömürgecilik Bir Sistemdir. (Çev. Süheyla N. Kaya). İstanbul: Belge Yayınları.

Sartre, J. P. (2001). Önsöz. F. Fanon, Yeryüzünün Lanetlileri içinde (ss. 7-30). (Çev. Lütfi Fevzi Topaçoğlu). İstanbul: Avesta Yayınları.

Sezer, B. (1997). Batı Dünya Egemenliği ve Endüstri Devrimi. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.

Shakespeare, W. (1995). Hamlet. (Çev. Orhan Burian). İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.

Slater, P. (1989). Frankfurt Okulu: Kökeni ve Önemi (Marksist Bir Yaklaşım). (Çev. Ahmet Özden). İstanbul: Bilim/Felsefe/Sanat Yayınları.

Şeriati, A. (1998). Medeniyet Tarihi II. (Çev. İbrahim Keskin. Ankara: Fecr Yayınevi.

Şenel, A. (1993). Irk ve Irkçılık Düşüncesi. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.

Şimşek, M. E. (2016). Modernite, Postmodernite ve Bauman. İstanbul: Belge Yayınları.

Taylor, C. (1995). Modernliğin Sıkıntıları. (Çev. Uğur Canbilen). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Taylor, D. (2012/2018). Modernliğe Karşı Durmak: Irk ve Irkçılık Konularında Foucault ve Arendt. (Çev. Erkal Ünal). Cogito, (70-71) 139-162.

Timur, T. (2005). Felsefi İzlenimler: Sartre, Althusser, Foucault, Derrida. Ankara: İmge Kitabevi Yayınları.

Tocqueville, A. (2015). Amerika’da Demokrasi-I. (Çev. Özcan Doğan). Ankara: Doğu Batı Yayınları.

Toulmin, S. (2002). Kozmopolis: Modernite’nin Gizli Gündemi. (Çev. Hüsamettin Arslan).İstanbul: Paradigma Yayınları.

Touraine, A. (1994). Modernliğin Eleştirisi (Çev. Hülya Tufan). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Turner, B. S. (1997). Max Weber ve İslâm: Eleştirel Bir Yaklaşım. (Çev. Yasin Aktay). Ankara: Vadi Yayınları.

Wagner, P. (1996). Modernliğin Sosyolojisi (Çev. Mehmet Küçük). İstanbul: Sarmal Yayınevi.

Wagner, P. (2013). Deneyim ve Yorum Olarak Modernlik: Modernliğin Yeni Sosyolojisi. (Çev. İbrahim Kaya). Ankara: Pegem Akademi.

Weber, M. (1985). Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu. (Çev. Zeynep Auroba). İstanbul: Hil Yayın.

Weber, M. (1987). Sosyoloji Yazıları. Hans H. Gerth ve C. Wright Mills (Ed.). (Çev. Taha Parla). İstanbul: Hürriyet Vakfı Yayınları.

Weber, M. (1995). Toplumsal ve Ekonomik Örgütlenme Kuramı. (Çev. Özer Ozankaya). Ankara: İmge Kitabevi Yayınları.

Weber, M. (2004). Sosyolojinin Temel Kavramları ve Meslek Olarak İlim (Çev. Medeni Beyaztaş). İstanbul: Efkâr Yayınları.

Wieviorka, M. (1997). Avrupa’da Irkçılık: Birlik ve Farklılık. A. Rattanshi ve S. Westwood (Ed.). Batı Cephesinde Irkçılık, Modernite ve Kimlik içinde (ss. 213-230). (Çev. Sevda Akyüz). İstanbul: Sarmal Yayınevi.

Yusufoğlu, Y. (2005). Küreselleşme @ Emperyalizm. İstanbul: Belge Yayınları.

Downloads

Additional Files

Published

2018-10-31

How to Cite

Kızılçelik, S. (2018). Modernity as colonialism, racism, and holocaust&lt;p&gt;Sömürgecilik, ırkçılık ve soykırım olarak modernlik. Journal of Human Sciences, 15(4), 2012–2028. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/5547

Issue

Section

Sociology