Cultural explanations about meaning and signification in music<p>Müzikte anlam ve anlamlandırmaya ilişkin kültürel açıklamalar

Authors

  • Mümtaz Hakan Sakar Dokuz Eylül University

Keywords:

Meaning, signification, culture, musical code and competence, Anlam, anlamlandırma, kültür, müziksel kod ve yeterlilik

Abstract

Taking music as a text and trying to understand it requires being a part of a culture. Because music is the most important cultural form of “a” culture. Meaning and signifying are the communication itself. The unknowns cultural symbols such as a sign, symbol, password, etc. are cognitively and emotionally contented in individuals. The concept of meaning that can not be considered separately with taste can be thought societally and differently and individually and contextually. This work focuses on the formation of musical meaning, the different types of meaning and signfying.

  Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

Özet

Bir metin olarak müziği ele almak ve bu metni anlamaya çalışmak, verili bir kültürün parçası olmayı gerektiriyor. Çünkü müzik “bir” kültürün kültürel biçimlerinden en önemlisidir. Anlam ve anlamlandırma iletişimin ta kendisidir. Verili bir kültüre ait simge, sembol, şifre gibi bilinmezler, bilişsel ve duygusal içerik olarak bireylerde karşılık bulur. Beğeni ile birlikte ayrı düşünülemeyecek anlam kavramı toplumsal olarak belirlenip bireysel ve bağlamsal olarak farklı şekillerde düşünülebilmektedir. Bu çalışma müziksel anlamın oluşumu, anlamın ve anlamlandırmanın farklı çeşitleri üzerinde duruyor.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Mümtaz Hakan Sakar, Dokuz Eylül University

Doç. Dr., Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, Müzik Eğitimi Anabilim Dalı

References

Bouerdieu, P. (1996) Toplumbilimin Sorunları, (çev. Işık Ergüden), İstanbul, Kesit Yayınları

Brackett, D. , (1999) Interpreting Popular Music, Cambridge, Cambridge Univ. Press. 2002), “Musical Meaning: Genres, Categories and Crossover”, Popular Music Studies,

Çerezcioğlu, A.B. (2007) Bülent Ortaçgil Müziğinde Oyun Teması ve Simgesel Anlamlar, İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ed: D. Hesmondhalgh-K. Negus, Oxford, Oxford Univ. Pr.

Erol, Ayhan (2002), Popüler Müziği Anlamak: Kültürel Kimlik Bağlamında Popüler Müzikte Anlam, İstanbul, Bağlam. 1996), “Mehterhane ve Toplum”, Tarih ve Toplum 154:28-35.

Fiske, J. (1996), İletişim Çalışmalarına Giriş, (çev. Süleyman İrvan), Ankara, Ark Yayınları.

Oskay, Ünsal (1993), Kitle İletişimin Kültürel İşlevleri, İstanbul, Der Yayınları.

Özer, Yetkin (1997), Bilim Perspektifinde Müzik, İzmir, Dokuz Eylül Yayınları.

Keammer, John E. (1193), Music in Humanlife, Anthroplogical Perspectives on Music, Austin: University of Texas Press, (çev. Yetkin Özer-yayınlanmadı).

Middleton, R. (1997), Studying Popular Music, Philadelphia, Open Univ. P.

Sakar, Mümtaz Hakan (2014), Rock ve Özlem Tekin, Ankara, Gece Kitaplığı.

Sakar, M.H. ve Maba, A (2015), Ortaokul Öğrencilerinin Müziksel Tercihleri ve Dinleme Pratikleri, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, cilt:8, Sayı:36, sayfa, 980-996.

Saussure, F. (1985), Genel Dilbilim Dersleri, C. Bally-A. Sechehaye, çev. Berke Vardar, Ankara, Birey ve Toplum Yayınları.

Yengin, Hülya; Medyanın Dili: İletişime Kuramsal Bir Yaklaşım, Birinci Basım, Der Yayınları, İstanbul, 1996,

Downloads

Published

2018-06-27

How to Cite

Sakar, M. H. (2018). Cultural explanations about meaning and signification in music&lt;p&gt;Müzikte anlam ve anlamlandırmaya ilişkin kültürel açıklamalar. Journal of Human Sciences, 15(2), 1249–1260. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/5420

Issue

Section

Music