Investigation of assertiveness levels of university students according to demographic variables<p>Üniversite öğrencilerinin güvengenlik düzeylerinin demografik değişkenlere göre incelenmesi

Authors

  • İzzet Parmaksız Niğde Ömer Halisdemir University

Keywords:

Assertiveness, Assertive Behavior, Self-Determination, Güvengenlik, Güvengen Davranış, Kendini Belirleme.

Abstract

Human beings need to maintain their life as a social entity and as a result they communicate with other people in order to meet their physical, emotional and cognitive needs, to develop themselves, to develop from many angles and to maintain their lives. Because it is a necessity for a person who lives as a social being to be in contact with other members of society. The individual must have assertiveness behavioral characteristics in order to exist in the society. This study was conducted to investigate the relationship between the level of assertivenes of university students and demographic variables. The study was carried out with a total of 243 university students who were volunteers, 107 (44.03%) women and 136 (55.97%) men. The Voltan-Acar Self-Determination (assertiveness) Scale and the personal information form prepared by the researcher were used in the study. T-test for binary comparisons, one-way analysis of variance for multiple comparisons (Anova) was used. The obtained data were analyzed in the SPSS 22 packet program.According to the results of analysis, gender, violence exposure, health problem, substance use and income level variables did not make a meaningful difference in the level of assertivenes of the students, but parental attitudes, place of residence, self- appreciation, general perception, family structure, father education level and school success variables were found to have a significant difference in the students' assertivenes levels. Findings from the study are thought to help the field worker in identifying and interpreting the levels of assertivenes of the students, in developing and implementing intervention methods for students with low levels of assertivenes and thus in supporting the students' personality development and social skills in the desired direction.

Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

 

Özet

İnsan bulunduğu toplumun sosyal bir unsurudur ve bunun sonucu olarak fiziksel, duygusal, bilişsel ihtiyaçlarını karşılamak, kendini geliştirmek ve hayatına devam etmek için toplumdaki diğer bireylerle iletişim kurar. Çünkü insanın toplumdaki diğer fertlerle iletişim halinde olması bir zorunluluktur. Bireyin kendisinin ve diğerlerinin haklarını adil bir şekilde savunabilmesi olarak tanımlanan güvengenlik önemli bir özelliktir. Bu nedenle bireyin toplumda kendini var etmesi için güvengen davranış özelliklerine sahip olması gerekir. Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin güvengenlik düzeylerini demografik değişkenlere göre ele alan bir çalışmadır. Çalışma gönüllü olan 107 (%44.03%) kadın, 136 (%55.97) erkek toplam 243 üniversite öğrencisi ile yapılmıştır. Çalışmada Güvengenlik Ölçeği ve araştırmacının hazırlamış olduğu kişisel veriler formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde ikili unsurları kıyaslamak için t-testi, üç ve daha fazlası değişkenleri kıyaslamak için tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Veriler SPSS 22 programında çözümlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre cinsiyet, şiddete maruz kalma, sağlık sorunu, madde kullanımı ve gelir düzeyi değişkenlerinin öğrencilerin güvengenlik düzeylerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı fakat ebeveyn tutumları, yaşanılan yer, kendini beğeni, genel olumlu algı, aile yapısı, kardeş sayısı, annenin eğitim seviyesi, babanın eğitim seviyesi ve okul başarısı değişkenlerinin öğrencilerin güvengenlik düzeylerinde anlamlı bir fark oluşturduğu saptanmıştır. Bu araştırmadan elde edilen veriler, öğrencilerin güvengenliklerinin hangi değişkenlerle ilişkili olduğunun belirlenmesinde, güvengenlik düzeyi düşük olan öğrencilere yönelik müdahale tekniklerin belirlenmesinde, uygulamalı çalışmaların yapılmasında ve böylece bireylerin istendik davranışları kazanmalarının ve sosyal becerilerinin istenilen yönde desteklenmesinde alan çalışanlarına yardımcı olacağı düşünülmektedir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

İzzet Parmaksız, Niğde Ömer Halisdemir University

Dr., Öğr. Üyesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü

References

Akeren, İ. (2017) Üniversite öğrencilerinde algılanan sosyal destek ve güvengenlik ile psikolojik yardım ihtiyacının incelenmesi. (Yüksek lisans tezi) Eğitim Bilimleri Enstitüsi. Atatürk Üniversitesi, Erzurum

Akıncı, A. (2006). İlköğretim sekizince sınıf öğrencilerinin atılganlık puanları ile algılanan ana-baba tutumları ve annelerin sürekli kaygı puanları arasındaki ilişkinin ve cinsiyete göre atılganlık puanlarının farklılaşmasının incelenmesi. Yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Arı, R. (1989) Üniversite öğrencilerinin baskın ben durumları ile bazı özlük niteliklerinin, ben durumlarına, atılganlık ve uyum düzeylerine etkisi. Doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Blimler Enstitüsü, Ankara.

Arslantaş, H. , Adana, F. , Şahbaz, M. (2013) Lise öğrencilerinin atılganlık düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi. Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi, 21(2), 76-84.

Ateş, B. (2013) İlköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin atılganlık puanlarının bazı değişkenlere göre incelenmesi. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(1),50-66.

Ateş, B. (2017) Üniversite öğrencilerinde güvengenliğin yordayıcısı olarak sosyal destek algıları Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Eylül 2015, Sayı 35, 70 -86

Bishop, S. (2013) Develop Your Assertiveness. USA: Kogan Page.

Bozkurt, E. (1989). Üniversite Öğrencilerinin atılganlık düzeylerini etkileyen sosyo ekonomik faktörler. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, On dokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun.

Bozkurt , A. ve Çok, F. (1990). Bir grup üniversite öğrencisinde atılganlık düzeyi ile beden imajından sağlanan doyum arasındaki ilişki. V. Ulusal Psikoloji Kongresi. Ege Üniv. Basımevi: İzmir.

Büyüköztürk, Ş., Çokluk, Ö. ve Köklü, N. (2010). Sosyal bilimler için istatistik (6. baskı). Ankara: Pegem A Yayınevi.

Gemi, A.C. (1997). Lise son sınıf öğrencilerinin atılganlık düzeyini etkileyen bazı faktörler. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa.

Karahan, T. F. (2005) Bir iletişim ve çatışma çözme beceri eğitimi programı'nın üniversite öğrencilerinin güvengenlik düzeylerine etkisi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18(2).

Karasar, N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemi(25. Baskı). Ankara: Nobel Yayın.

Kılıç, G. (2009) Lise öğrenimi görmekte olan ergenlerin atılganlık düzeylerinin ebeveynlerine bağlanma örüntülerine ve bazı demografik değişkenlere göre incelenmesi: Darıca ilçesi örneği. Yüksek lisans tezi, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Kılınç, E., Kılıç, M., & İpekçi, N. (2016) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğrencilerinin Benlik Saygısı, Atılganlık ve Özgecilik Düzeyler ile Aralarındaki İlişkinin İncelenmesi. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 8 (15) , p: 379-398.

Onur, N. (2006). Lise öğrencilerinin bağlanma stilleri ile atılganlık düzeyleri arasındaki ilişki. Yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Özbulak, B., Aypay, A. ve Aypay, A. (2011). Ortaöğretim öğrencilerinin problem çözme ve atılganlık becerilerinin bazı değişkenlerle ilişkisi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, (10), 77-93.

Pamuk, U. E. (2013) Ortaokul öğrencilerinin atılganlık düzeyi ile akran baskısı arasındaki ilişki ( İstanbul ili Tuzla ilçesi örneği). Yüksek lisans tezi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Poyrazlı, S., Arbona, C., Nora, A., McPherson, R and Pisecco, S.(2002). Relation between assertiv ness, academic self-efficacy, and psychosocial adjustment among international graduate stdents. Journal of College Student Development, 43, 632-642

Saruhan, N. (1996). Ankara il merkezinde lise son sınıfa devam eden öğrencilerin atılganlıkları ile ana ve baba tutumları arasındaki ilişkinin bazı değişkenlere göre incelenmesi. Yüksek lisans tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Tan, S. (2006). Ergenlerde stresle başa çıkma tarzlarının atılganlık düzeyi ve bazı değişkenler açısından incelenmesi. Yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

Twenge, J. M. (2001). Changes in women's assertiveness in response to status and roles: A cross temporal meta-analysis. Journal of Personality and Social Psychology, 81,133-145.

Uğurluoğlu, M. Y. (1996). Lise öğrencilerinde özsaygı düzeyi ile atılgan kişilik özelliği arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.

Uzuntarla, Y. Cihangiroğlu, N. Ceyhan, S. Uğrak, U. (2016). Üniversite Öğrencilerinin Atılganlık Düzeylerinin Analizi. TAF Prev Med Bull. Cilt 15. s. 1-9.

Voltan-Acar, N. (1989) Psikolojik danışma ve rehberlik merkezlerinin örgütlenişi-fonksiyonları ve personelin eğitimi. I. Üniversite Gençliğinde Uyum Sorunları Sempozyumu Bilimsel Çalışmaları. (Ed. Nesrin H. Şahin). Bilkent Üniversitesi, Ankara.

Voltan-Acar, N. (1995) Psikolojik danışmada çeviri sorunu. Bilim ve Ütopya Dergisi, 14, 28-29.

Voltan-Acar, N. (2004) Ne kadar farkındayım?- Gestalt terapi. Ankara: Babil Yayınları, 2. Baskı

Voltan-Acar, N. ve Öğretmen, T. (2007). Kendini belirleme (güvengenlik) ölçeği geliştirme çalışmaları. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi. 3(27), 67-78.

Voltan-Acar, N., Arıcıoğlu, A., Gültekin, F. ve Gençtanırım, D. (2008) Üniversite öğrencilerinin güvengenlik düzeylerinin incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. (35), 342-350.

Zengin, Ö., (2017) Üniversite öğrencilerinin medya araçlarını kullanma durumlarına göre güvengenlik özelliklerinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

Downloads

Published

2019-01-12

How to Cite

Parmaksız, İzzet. (2019). Investigation of assertiveness levels of university students according to demographic variables&lt;p&gt;Üniversite öğrencilerinin güvengenlik düzeylerinin demografik değişkenlere göre incelenmesi. Journal of Human Sciences, 16(1), 43–55. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/5344

Issue

Section

Guidance and Psychological Counselling