Discourse analysis on the news of femicide in print media: Turkey-America sample<p>Yazılı basında çıkan kadın cinayeti haberleri üzerine söylem çözümlemesi: Türkiye-Amerika örneği

Authors

Keywords:

Women, murder, news, analysis, media, gender, media ethics, Kadın, cinayet, haber, analiz, medya, toplumsal cinsiyet, medya etiği

Abstract

Murder which means that someone knowingly or willingly kills another person is a serious act. The punishment of this crime is a life imprisonment or execution. Although there are many reasons for the murder, the main reason to make this action for man or woman is the reason for that murder. A person with a tendency to commit homicide can head for the powerless and weaker ones, especially considering their own safety. This impulse of violence which is inherent in human being shows tendency to the domineeringness of the strong onto the weak. In recent years, violence incidents reaching to the murder of women has aggravated the size of traumas in social life even more. At the written and oral press, the news and the way of their presentation explicitly reflect the most important indispensable element of human rights, namely the right of life to be taken away from women, especially in social life. Violence and killing incidents against women are indicators of how both genders are reflected on life as a consequence of gender perception and they indicate the meaning of the social life style and order in terms of men and women. In this study, which aims to evaluate the news of femicide in the way they are reflected in the written press in Turkey and the United States, especially the way in which news on femicide events was given has been evaluated. For this purpose, in the newspapers of both countries, traces of a gendered perspective were searched by discourse analysis technique. In this way, two countries were compared and solutions were offered to the problems of women in the media. In this context, two similar events and e-newspapers from both countries were tried to be selected and resolved. This analysis takes into account similarities in the manner in which these murders were committed and in the presentation of news, such as the choice of e-newspapers.

Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

 

Özet

Bir kimsenin bir başka kişiyi bilerek ya da isteyerek öldürmesi anlamına gelen cinayet ağır bir eylemdir. Bu suçun cezası müebbet hapis ya da idamdır. Cinayetin pek çok sebebi olmakla birlikte erkek ya da kadını bu edimi yapmaya iten temel sebep o cinayetin gerekçesidir. Cinayet işleme eğilimindeki kişi başta kendi güvenliğini düşünerek, kendisinden daha güçsüz ve zayıf olana yönelebilmektedir. İnsanın doğasında olan bu şiddet dürtüsü güçlünün güçsüzü ezmesi yönünde eğilim göstermektedir. Son yıllarda kadına yönelik şiddet olayları kadın cinayetlerine kadar dayanarak toplumsal yaşamda travmaların boyutunu daha da ağırlaştırmıştır. Yazılı ve sözlü basında yer alan bu haberler ve veriliş biçimleri insan haklarının en vazgeçilmez öğesi olan yaşam hakkının kadının elinden alınmasının özellikle toplumsal yaşamda yansımalarını açık biçimde sergilemektedir. Kadına yönelik şiddet ve öldürme olayları gerek toplumsal yaşam biçimi ve düzeninin erkek ve kadın açısından anlamını belirtmesi, gerekse her iki cinsin toplumsal cinsiyet algısının bir sonucu olarak yaşama nasıl yansıdığının göstergesidir. Kadın cinayeti haberlerinin Türkiye ve Amerika’da yani iki farklı toplumda yazılı basına yansıdığı biçimiyle değerlendirmesine yönelik olan bu çalışmada özellikle kadın cinayeti haberlerinin veriliş biçimi değerlendirilmiştir. Bu amaçla çalışmada her iki ülkenin gazetelerinde söylem çözümlemesi tekniğiyle cinsiyetçi bakış açısının izleri aranmış, bu yolla iki ülke karşılaştırılmış ve medyada kadın sorununa çözümler sunulmaya gayret edilmiştir. Bu bağlamda her iki ülkeden iki benzer olay ve e-gazete seçilip çözümlenmeye çalışılmıştır. Bu çözümlemede e-gazetelerin seçimi gibi bu cinayetin işleniş biçimi ve haberlerinin verilişlerindeki benzerlikler dikkate alınmıştır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Hanife Nalan Genç, Ondokuz Mayıs University

Prof. Dr., Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı

Duygu Aydemir

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kadın ve Aile Araştırmaları Anabilim Dalı

References

Arslan A., Balaman Y., Bedir, A. C., Eryoldaş, F., İlgen A. K., Öztürk, M., Toprak, Ü.D., (2016). Gençlik ve Şiddet ve Sosyokültürel Etkenler Çalıştayı, Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürlüğü. Ankara: Gençlik ve Spor Bakanlığı.

Bezirgan Arar, Y. (2017). Kadın Cinayetlerinde Şiddeti Sergilemek: Şefika Etik Vakası Üzerine Bir İnceleme. Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Araştırmaları Dergisi, 4(14), 104-123.

Bhasin, K. (2003). Toplumsal Cinsiyet: Bize Yüklenen Roller. (Çev: Kader Ay) İstanbul: Kadınlarla Dayanışma Vakfı.

Bilgili, N., & Vural, G. (2011). Kadına Yönelik Şiddetin En Ağır Biçimi: Namus Cinayetleri. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi. 14(1), 66-72.

Boyacıoğlu, İ. (2016). Dünden Bugüne Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet ve Ulusal Kadın Çalışmaları: Psikolojik Araştırmalara Davet. Türk Psikoloji Yazıları, Kasım, 19 (Special Issue). 126-145.

Cihan, Ü., & Karakaya, H. (2017). Kadın-Erkek Kavramları Bağlamında Şiddet ve Şiddetle Mücadelede Sosyal Hizmetin Rolü. AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2017, Cilt:17, Yıl:17, Sayı: 4, 17. 297-324.

Çelik, N.B. (2000). Televizyon, Kadın ve Şiddet, Çelik, N.B. (der), Ankara: Kiv Yayınları, 317-352.

Çelik, H., & Ekşi, H. (2013). Söylem Analizi. Eğitim Bilimleri Dergisi, 27(27). 99-117.

Delice, M. (2013). Polis Kayıtlarına Yansımış Kadına Şiddet Olaylarının İncelenmesi. Gül, S. K. (Ed.) içinde, Aile İçi Şiddet ve Polis, Ankara: Polis Akademisi Yayınları. 13-40.

Demez, G. (2005). Kabadayıdan Sanal Delikanlıya Değişen Erkek İmgesi. İstanbul: Babil Yayıncılık.

Dişsiz, M., & Hotun Şahin, N. (2008). Evrensel Bir Kadın Sağlığı Sorunu: Kadına Yönelik Şiddet. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim ve Sanatı Dergisi, 1(1), 50-58.

Doruk, Ö. (2013). Disiplin Toplumu ve Haber Söylemi: Gökkuşağı Derneği’nce Yapılması Planlanan Yürüyüşün Engellenmesine İlişkin Haberlerin Çözümlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 2 (1). 106-132.

Dursun, Ç. (2008). Aile İçi Şiddet ve Haber Medyası: Alternatif Bir Habercilik. Ankara: Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü.

Gökulu, G., & Hosta, N. (2013). Basında Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinin Analizi: Hürriyet, Sabah ve Posta Gazeteleri Örneği (2005-2008). The Journal of Academic Social Science Studies, Volume 6 Issue 2. 1829-1850.

Gül, S. S., & Altındal Y. (2015). Medyada Kadın Cinayeti Haberlerindeki Cinsiyetçi İzler: Radikal Gazetesi. Akdeniz İletişim Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı 24. 168-188.

Işıklı, Ş. (2014). Kadına Tahakküm ya da Eril Usun Tavırları. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı:43.

İnci, Ü.H. (2013). Basında Yer Alan Namus Cinayetlerinin Sosyolojik Analizi. Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi, Vol. 2, No. 3. 282-296.

Körükcü, Ö.; Öztunalı Kayır, G.; Kukulu, K. (2012). Kadına Yönelik Şiddetin Sonlanmasında Erkek İşbirliği. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar-Current Approaches in Psychiatry 2012; 4(3). 396-413.

Mutçalı, S. (2012). Arapça-Türkçe Sözlük. İstanbul: Dağarcık Yayınları.

Segal, L. (1992). Ağır Çekim-Değişen Erkeklikler/Değişen Erkekler, (çev. Volkan Ersoy). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Şahin, E. (2013). Batıda ve Türkiye’de Kadın Hareketleri ve Feminizm. Ankara: Ürün Yayıncılık.

Şengül, H. M., & Ergönen, A. T. (2017). İzmir’de Yapılan Adli Otopsilerde Kadın Ölümlerinin Özelliklerinin İncelenmesi ve Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması. DEÜ Tıp Fakültesi Dergisi, Cilt 31, Sayı 2(Ağustos). 87-96.

Şimşek İşliyen, F. (2015). Şiddet Haberlerindeki ‘Mağdur Kadın’ Miti Üzerine Göstergebilimsel Bir İnceleme: Habertürk Gazetesi Ş.E Cinayeti Örneği. Global Media Journal TR Edition, 6(11). 478-496.

Tanrıöver, U. H. (2007). Medyada Kadınların Temsil Biçimleri ve Kadın hakları İhlalleri, Alankuş, S. (der.) Kadın Odaklı Habercilik, İstanbul: IPS İletişim Vakfı Yayınları içinde, 149-167.

Taranç, G., & Kapan Kavruk, N. (2017). Yeni Türkiye Sineması’nda Kadına Şiddete Karşı Farkındalık Yaratma ve Yağmurlarda Yıkansam Filmi. The Journal of Academic Social Science Yıl: 5, Sayı: 49(Temmuz). 547-559.

TDK, Büyük Türkçe Sözlük, Tek Cilt. (1945). (2011). Türk Dil Kurumu Yayınları.

Toker, H., & Altun, D. (2015). Toplumsal Şiddetin Aktarım Yoluyla Yeniden Üretilmesi: Basının televizyonlaşması Bağlamında Şefika Etik Cinayeti. Selçuk İletişim, 2015, 9 (1). 115-140.

Yavuzer, H. (2001). Çocuk ve Suç. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Yoloğlu, N. (2016). İletişim Bilimleri Açısından Mesleki Etik Temel İlkeler. Ankara: Sage Yayınevi.

http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/77421/1/WHO_RHR_12.38_eng.pdf?ua=1

http://archive.sltrib.com/article.php?id=5373841&itype=CMSID

https://www.deseretnews.com/article/865681495/3-killed-2-injured-on-street-in-Sandy-neighborhood.html

http://www.haberturk.com/pendik-te-silahli-saldiri-1671477

http://www.hurriyet.com.tr/son-dakika-istanbulda-okul-onunde-silahli-saldiri-yarali-ogrenciler-var-40609637

http://www.umut.org.tr/umut-vakfi-2016-yili-kadin-cinayetleri-haritasi

Downloads

Published

2018-04-08

How to Cite

Genç, H. N., & Aydemir, D. (2018). Discourse analysis on the news of femicide in print media: Turkey-America sample&lt;p&gt;Yazılı basında çıkan kadın cinayeti haberleri üzerine söylem çözümlemesi: Türkiye-Amerika örneği. Journal of Human Sciences, 15(2), 665–682. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/5276

Issue

Section

Criminology