Investigation of summarization skills of primary school students<p>İlkokul öğrencilerinin özetleme becerilerinin incelenmesi

Authors

  • Yasemin Kuşdemir Kırıkkale University
  • Ceren Meral Düşünsel Kırıkkale University
  • Mücahit Çelik MEB

Keywords:

Summarizion, Reading, Reading Comprehension Strategy, Özetleme, Okuma, Okuduğunu Anlama Stratejisi

Abstract

In order to understand a text or a book better and enhance the comprehension skills, a great number of strategies and methods is used in the process of reading. One of these is summarizing strategy that is employed after reading. Summarizing is the creation of a text corresponding to the original text on a small scale as its shorter form, by keeping the main theme and content of a text and through excluding less important information and details.The objective of this research made is to analyze the primary school fourth-grade students' summarizing skills. Summarizing skills have been analyzed in accordance with the subtitles that are shortening the outlined text and identifying the essential information, and writing title for the text summarized. The research was carried out with the participation of 247 students, in the center of Kırıkkale province in the academic year 2016-2017. Within the scope of study, “Interview Form Related to Summarization for the Primary School 4th-Grade Students”, “Summarizing Strategies Scoring Scale” and a narrative text have been used. 173 of students participated in the research have stated that they like both reading and writing; 40 of them have expressed that they prefer to read books mostly and 16 of them had rather to write. According to the research results, 116 of these students have a female classroom teacher and for 130 of them, their classroom teacher is male. The average scores pertaining to the variables for students to be able to write the summary of narrative texts, write a suitable title for the summary, distinguish essential information and make reductions in the summarized texts are at low level. Students' summarizing skills differ significantly according to gender and female students are understood to be more successful than male ones. When considered the variable of teacher's gender, it is understood that the students whose classroom teacher is male are more successful in writing a summary. Additionally, a significant relation between the scores for students' being able to write summary and student gender and teacher gender has been found out. When the scores for students' being able to write a title for the summary text which they have already written is analyzed, it has been determined that the averages of writing title for the students who have learnt how to summarize from their parents or friends are higher than the general average.

 Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.  

Özet

Bir metni veya kitabı daha iyi anlamak, anlama becerilerini geliştirmek için okuma sürecinde pek çok strateji ve yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan biri de okuma sonrasında kullanılan özetleme stratejisidir. Özetleme, bir metnin ana fikrini ve muhtevasını koruyarak, daha az önemli olan bilgi ve ayrıntıların çıkarılması yoluyla asıl metinden daha kısa olan küçük ölçekte bir benzeri olan bir metnin oluşturulmasıdır. Yapılan bu araştırmanın amacı ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin özetlemeye ilişkin becerilerin incelenmesidir. Özetleme becerileri, özetlenen metni kısaltma ve önemli bilgileri belirleme ile yazılan özete başlık yazma alt başlıklarına göre analiz edilmiştir. Araştırma 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Kırıkkale il merkezinde 247 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplamak için “İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencileri İçin Özetlemeye Yönelik Görüşme Formu”, “Özetleme Stratejileri Puanlama Ölçeği” ve hikâye edici bir metin kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin 173’ü hem okumayı hem de yazı yazmayı sevdiğini; 40’ı kitap okumayı, 16’sı ise yazı yazmayı daha çok tercih ettiğini belirtmiştir. Araştırma sonuçların göre bu öğrencilerden 116’sının sınıf öğretmeni kadın; 130’unun sınıf öğretmeni ise erkektir. Öğrencilerin hikâye edici metinlerin özetini yazabilme, özete başlık yazabilme, önemli bilgileri seçebilme ve özet metinlerde kısaltma yapabilme değişkenlerine ait ortalama puanları düşük seviyededir. Öğrencilerinin özet yazabilme becerileri cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermektedir ve kızların erkeklere göre daha başarılı olduğu anlaşılmaktadır. Öğretmen cinsiyeti değişkeni dikkate alındığında,  sınıf öğretmeni erkek olan öğrencilerin özet yazmada daha başarılı olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, öğrencilerin özet yazabilme puanları ile öğrenci cinsiyeti ve öğretmen cinsiyeti arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğrencilerin yazdıkları özet metne başlık yazabilme puanları incelendiğinde, özet yazmayı anne-babalarından veya arkadaşlarından öğrenen öğrencilerin başlık yazabilme ortalamalarının genel ortalamadan yüksek olduğu belirlenmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Yasemin Kuşdemir, Kırıkkale University

Dr., Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü

Ceren Meral Düşünsel, Kırıkkale University

Kırıkkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitürü

Mücahit Çelik, MEB

Kırıkkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitürü

References

Akkaya, N., Kırmızı, F.S.(2008).İlköğretim birinci kademede özetleme stratejisinin kullanımının değerlendirilmesi. VII. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu, 2-4 Mayıs. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.

Aktaş, N.(2015).Okuma öncesi strateji öğretiminin 4. sınıf öğrencilerinin ekrandan okuduğunu anlama düzeyine etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi.Gazi Üniversitesi, Ankara.

Akyol, H. (2012). Programa uygun Türkçe öğretim yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayınları

Ayçin, A.(2009).İSOTEG tekniğinin beşinci sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama başarısı ve okumaya yönelik tutumları üzerine etkisi YİBO örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.

Batmaz, O.(2017). İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin Türkçe dersinde okuduğunu anlama stratejilerini kullanma düzeyleri ile okuduğunu anlama başarı düzeyleri arasındaki ilişki. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Bayburt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bayburt.

Belet, D.(2005).Öğrenme stratejilerinin okuduğunu anlama ve yazma becerileri ile Türkçe dersine ilişkin tutumlara etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.

Beydoğan, H. Ö.(2010).Okuma ve anlamayı etkileyen stratejiler. Milli Eğitim, 39(185), 8-21.

Bozpolat, E. (2012). Türkçe dersinde birleştirilmiş işbirlikli okuma ve kompozisyon tekniği ile kullanılan hikaye haritası yönteminin öğrencilerde okuduğunu anlama becerisini geliştirmeye etkisi. Yayımlanmamış doktora tezi, Fırat Üniversitesi, Elazığ.

Bulut, P.(2013).İlköğretim beşinci sınıf öğrencileri ve öğretmenlerinin özetleme stratejilerinin değerlendirilmesi: Türkçe dersi örneği. Yayımlanmamış doktora tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Bulut, P.(2006).Kavram geliştirme yönteminin ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin kelime hazinelerini geliştirmeye etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Cohen, L., Manion, L. & Morrison, K.(2007).Research methods in education, 6.baskı New York: Routledge, Taylor & Francis

Coşkun, S.(2011).Bilişsel farkındalık stratejilerine dayalı okuma eğitimi etkinliklerinin okuduğunu anlama becerilerini geliştirmeye etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.

Çakıroğlu, A. (2007). Üstbilişsel strateji öğretimi ile okuduğunu anlama başarı düzeyi düşük olan öğrencilerin okuduğunu anlama erişi artırımına etkisi. Yayımlanmamış doktora tezi. Gazi Üniversitesi, Ankara.

Çıkrıkçı, S.,S. (2004). İlköğretim öğrencilerinde özetleme becerisinin gelişimi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi, Ankara.

Duke, N. K., & Pearson, P. D.(2008). Effective practices for developing reading comprehension. The Journal of Education, 189(1/2), 107-122.

Ekiz, D., Erdoğan, T.& Uzuner, F.G. (2012). Aksiyon araştırması aracılığıyla okuduğunu anlama becerisinin geliştirilmesi. The Journal of Academy Social Science Studies, 5 (7), 303-328.

Epçaçan, C., & Erzen, M.(2010).Okuduğunu anlama becerileri ölçeği geçerlik ve güvenirlik çalışması. Milli Eğitim, 39(185), 22-32.

Erdem, C.(2012).Türk dili ve edebiyatı öğretmen adaylarının özetleme stratejilerini kullanım tercihleri ve metin dil bilimsel bir özetleme çalışması. Dil ve Edebiyat Eğitimi Dergisi, 1(3), 36-52.

Ertem, İ. S. (2014). Okuma yazma eğitimi ve teknoloji. İ. S. Ertem (Ed.), Okuma yazma eğitimi ve teknoloji içinde (s. 51-60). Ankara: Nobel.

Fox, E.,& Alexander, A.(2009). Text Comprehension. S.E. Israel ve G.G. Duffy (Edt.) Handbook Of Research On Reading Comprehension (1. Baskı) içinde (s.227- 239) New York: Routledge

Göçer, A.(2014).Yazma eğitimi yazma uğraşı. Ankara: Pegem Akademi Yayınları

Görgen, İ.(1999).Özetleme becerisinin öğrencilere öğretimi. Yaşadıkça Eğitim Dergisi, 62, 22-28.

Güneyli, A. (2007). Etkin öğrenme yaklaşımının anadili eğitiminde okuma ve yazma becerilerini geliştirmeye etkisi. Yayımlanmamış doktora tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.

Gürbüz, M.(2014).İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinde SQ4R tekniğinin okuduğunu anlamaya etkisi. Uşak Üniversitesi, Uşak.

Kanmaz, A. (2012).Okuğunu anlama stratejisi kullanımının, okuduğunu anlama becerisi, bilişsel farkındalık, okumaya yönelik tutum ve kalıcılığa etkisi. Yayımlanmamış doktora tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.

Karatay, H., & Okur, S. (2012). Öğretmen adaylarının öyküleyici ve bilgilendirici metinleri özetleme becerileri. The Journal of Academic Social Science Studies, 5(7), 399-420.

Kelley, M.J. & Clausen-Grace N.(2007).Comprehension shouldn’t be silent Newark, USA: International Reading Association.

Kuşdemir, Y.(2014).Doğrudan öğretim modeli’nin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerine etkisi. Yayımlanmamış doktora tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara

Kutlu, Ö., Yıldırım, Ö., Bilican, S., & Kumandaş, H.(2011).İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlamada başarılı olup-olmama durumlarının kestirilmesinde etkili olan değişkenlerin incelenmesi. Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi, 2(1), 132-139.

Mikulecky, B.S. & Jeffries, L.(1996 ).More reading power . The United States Of America: Longman

Özçakmak, H.(2015). Türkçe öğretmeni adaylarının not alarak dinlemede özetleme stratejilerini kullanma. Yayımlanmamış doktora tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara

Pilten, G. (2007). Ana fikir bulma stratejisi ögretiminin ana fikir bulma ve okudugunu anlamaya etkisi, Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara

Reutzel, D.R., & Cooter, R.B.(2009). The essentials of teaching childrento read: The teacher makes the difference. Boston: Pearson Education

Rose, M.S. (2001). In defence of summarization. College of The Bahamas Research Journal. 10, 29-34.

Sever, S. (2004). Türkçe öğretimi ve tam öğrenme. Ankara: Anı Yayıncılık.

Sulak, S. E.(2014).Süreçsel modelle bilgilendirici metin öğretiminin okuduğunu anlama becerilerine etkisi. Yayımlanmamış doktora tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Susar Kırmızı, F., & Akkaya, N. (2009). University students for using the summarizing strategies. Procedia Social and Behavirol Sciences. 1, 2496-2499.

Sweet, A.P.,& Snow, C.(2002).Reconceptualizing reading comprehension. L.B. Gambrell, C.C. Block, M. Pressley (Edt.) Improving Comprehension Instruction (1. Baskı) içinde (s.17-53) San Francisco: Jossey – Bass

Yılmaz, M., & Top, M. B. (2015). İşbirlikli tartışma sorgulama (its) stratejisinin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama başarılarına etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(30), 78-97.

Westby, C., Culatta, B., Lawrence, B., & Hall-Kenyon, K. (2010).Summarizing expository texts. Topics in Language Disorders, 30(4), 275-287.

Downloads

Published

2018-05-18

How to Cite

Kuşdemir, Y., Düşünsel, C. M., & Çelik, M. (2018). Investigation of summarization skills of primary school students&lt;p&gt;İlkokul öğrencilerinin özetleme becerilerinin incelenmesi. Journal of Human Sciences, 15(2), 893–910. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/5208

Issue

Section

Education