Effect of lower extremity strength training done in young male soccer players on some physiological, motoric and technical parameters during preparation period<p>Genç erkek futbolcularda hazırlık döneminde yapılan alt ekstremite kuvvet antrenmanlarının bazı fizyolojik motorik ve teknik parametrelere etkisi

Authors

  • İlyas Özdemir MEB
  • Adem Civan Selçuk University

Keywords:

Soccer, Preparation Period, Training, Futbol, Hazırlık Dönemi, Antrenman

Abstract

The purpose of this study is examining effects of soccer training and lower extremity strength training done in addition to it during 8 weeks of preparation period on leg strength, anaerobic and aerobic power, speed, flexibility, passing the ball, shooting the ball and dribbling parameters of young male soccer players. For this purpose, some motoric and technical tests were applied to young soccer players and solution was sought for research's problem within the scope of research. Totally 45 students consisting of 15 sedentary and 30 soccer players who play in Trakya Fener Sports Club; 15 of them 1st experimental group 15 of them 2nd experimental group took part in research. Leg strength, vertical jump, flexibility, 20m speed and shuttle run tests were conducted to determine the motoric abilities. Mor ve Christian soccer ability skill test consisting of dribbling, passing and shooting tests was conducted to determine ability levels particular to soccer. One-Sample Kolmogorov-Smirnov tests were conducted to determine whether data shows normal distribution or not. Paired–Samples T Test was used in in-group comparisons, Variance Analysis was used in intergroup comparisons, Tukey HSD multiple comparison test was used to determine from which group difference result. Level 0.05–0.01 was accepted for relevance of difference. With respect to in-group pre-test and post-test values of 8 weeks preparation period trainings done in preseason; statistically significant difference was found in leg strength, anaerobic power, MakVO2, flexibility and shooting parameters in 1st and 2nd experimental groups, also in passing and 20m speed parameters in 1st experimental group and just in 20m speed parameter in control group (P<0,05). However, in dribbling parameter, statistically significant difference was not found in all groups (P>0,05). In intergroup comparisons, statistically significant difference was found in leg strength, anaerobic power in the pre-test and post-test parameters and statistically significant difference was found in speed, shooting, passing and flexibility in pre-test parameters between 1st, 2nd experimental groups and control group. Also intergroup significant difference of 1st experimental group from 2nd experimental group and control group and difference of 2nd experimental group from control group in MakVO2, speed, flexibility, passing and shooting parameters according to values in the final test (P<0,05). In contrast, in pre-test and post-test values in body weight and dribbling, intergroup significant difference was not determined in just pre-test value in MakVO2 (P>0,05).

 Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.  

Özet

Bu çalışmanın amacı; 8 haftalık hazırlık dönemi süresince uygulanan, futbol antrenmanları ve ek olarak yapılan alt ekstremite kuvvet antrenmanlarının genç erkek futbolcuların; bacak kuvveti, anaerobik ve aerobik güç, sürat, esneklik, pas verme, şut atma ve top sürme parametrelerine olan etkisinin araştırılmasıdır. Bu amaçla araştırma kapsamında genç futbolculara bazı motorik ve teknik testler uygulanmış ve araştırmanın problemine çözüm aranmıştır. Araştırmaya Kırklareli Trakya Fener Spor Kulübünde oynayan 30 futbolcudan; 15’i 1. deney grubu, 15’i 2. deney ve 15 sedanter toplam 45 öğrenci katılmıştır. Motorik yetenekleri belirlemek için bacak kuvveti, dikey sıçrama, esneklik, 20m sürat ve mekik koşusu testleri yapılmıştır. Futbola özgü yetenek düzeylerini tespit etmek için ise top sürme, pas ve şut testlerini içeren Mor ve Christian futbol yetenek testi uygulanmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğine One–Sample Kolmogorov–Smirnov testiyle bakılmıştır. Grup içi karşılaştırmalarda Paired–Samples T Testi, gruplar arası karşılaştırmalarda Varyans Analizi, farkın hangi gruptan kaynaklandığının tespiti için ise Tukey HSD çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Farkın anlamlılığı için 0.05–0.01 seviyesi kabul edilmiştir.[VVG1]  Sezon öncesi uygulanan 8 haftalık hazırlık dönemi antrenmanlarının grup içi ön test ve son test değerleri bakımından; 1. ve 2. deney gruplarında, bacak kuvveti, anaerobik güç, MakVO2, esneklik ve şut parametrelerinde, ayrıca 1. deney grubunda pas ve 20m sürat parametresinde (P<0,01), kontrol grubunda ise sadece 20m sürat parametresinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (P<0,05). Top sürme parametresinde ise tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir (P>0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda ise 1. ve 2. deney gruplarıyla kontrol grubu arasında; bacak kuvveti, anaerobik güç ön test ve son test parametrelerinde, sürat, şut, pas ve esneklikte ise ön test parametrelerinde anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca 1. deney grubunun 2. Deney grubu ve kontrol grubundan, 2. Deney grubunun da kontrol grubundan; MakVO2, sürat, esneklik, pas ve şut parametrelerinde son test değerlerine göre gruplar arası anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (P<0,05). Buna karşın vücut ağırlığı ve top sürmede ön test ve son test değerlerinde, MakVO2’de ise sadece ön test değerinde gruplar arası anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir (P>0,05).

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

İlyas Özdemir, MEB

Öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı

Adem Civan, Selçuk University

Doç. Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Spor Yönetimi Bölümü

References

Açıkada, C., Özkara, A., Hazır, T., Aşçı, A., Turnagöl, H, Tınazcı, C., Ergen, E. (1996). Bir Futbol Takımında Sezon Öncesi Hazırlık Antrenmanlarının Bir Kısım Kuvvet ve Dayanıklılık Özellikleri Üzerine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi. 7(1): 24–32.

Agostini, R. (1994). Medical and Orthopedic Issues of Active and Athletic Women. Philadelphia: Hanley & Belfus Inc,.

Akgün, N. (1992). Egzersiz Fizyolojisi. 4.Baskı. İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi; 38–47,179–189.

Akın, M., Kıreker, İ., Köklü, Y. (2009). Profesyonel Liglerdeki 16 Yaş Grubu Futbolcuların Bazı Fiziksel Özelliklerinin Lig Düzeylerine Ve Mevkilerine Göre Karşılaştırılması. Türkiye Klinikleri Journal of Sports Sciences. 1(2): 72–8.

Ardıçlı, T. (2005). 15–16 Yaş Grubu Futbolculara Uygulanan Pliometrik Ve Ağırlık Antrenmanlarının Bazı Fiziksel Ve Fizyolojik Parametrelere Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı.

Arin, A., Jansson, D., Skarphagen, K. (2012) Maximal Unilateral Leg Strength Correlates With Linear Sprint And Change Of Direction Speed. Department of Food and Nutrition, and Sport Science, Sports Coaching. University of Göteborg. :12.

Ateş, M., Ateşeğlu, U. (2007). Pliometrik antrenmanın 16–18 yaş grubu erkek futbolcuların üst ve alt ekstremite kuvvet parametreleri üzerine etkisi. Spormetre, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 5(1): 21–28.

Ay, Y. Dayanıklılık Nedir. (1999). Atletizm Bilim ve Teknoloji Dergisi. Hacettepe Üniversitesi, Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yayını. 35: 25–34.

Ayan, D., Erkal, M., Güven, Ö. (1998). Sosyolojik Açıdan Spor. 3. Baskı. İstanbul: Der Yayınları; 5–34.

Bisanz, G., Gerisch, G. (1993). Fussball Training, Technik, Tactik., Rowohlt Taschenbuch, Rororo Sport Verlag .Hamburg.

Bompa, T.O.(2013). Antrenman Kuramı ve Yöntemi Dönemleme. Ankrara: Spor Yayınevi ve Kitabevi; 8–308–320.

Chaleh, M.C., Fatemi, R., Shahsavar, A. (2012). Relationship Between Speed, Agility And Anaerobic Power Of 14–16 Years Elite Soccer Players. International Research Journal of Applied and Basic Sciences. 3(2): 427–432.

Demir, M. (1996). Dayanıklılık Antrenmanının Aerobik Güce Etkisi. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. Gazi Üniversitesi Yayını. 1(4): 27–34.

Dündar, U. (1995). Antrenman Teorisi. 2. Baskı. Ankara: Bağırgan Yayınevi. 83–144.

Edis, A., Hazır, T., Şahin, Z., Hazır, S., Aşçı, A., Açıkada, C. (2007). Genç Futbol Oyuncularında Saha Ve Laboratuvar Koşullarında Submaksimal Ve Maksimal Egzersiz Şiddetlerine Verilen Fizyolojik Cevaplar. Spor Bilimleri Dergisi, Hacettepe Journal of Sport Sciences. 18 (2), 57–67.

Eniseler, N. (1994). Futbolu Etkileyen Fizyolojik Faktörler. Futbol Bilim ve Teknoloji Dergisi. 1, 10–12.

Gençay, Ö. (1995). Hazırlık Döneminde Profesyonel Futbolcuların Atletik Performansının Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Erciyes Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kayseri. 47–48.

Harre, D. (1982). Principles of Sports Training. Sportvenlag. Berlin. 146–150.

Hollmann, W. (1990). Training Grundlagen und adaptionen aus physiologisch–medizinischer sicht. Studienbrief 9. Trainerakademia.

Juárez, D., López de Subijana, C., Mallo, J., Navarro, E. (2010). Analysis Of The Soccer Kick And İts Relationship With The Vertical Jump İn Young Top–Class Soccer Players. International Journal of Sport Science.;19(6), 128–140.

Kalkavan, A., Zorba, E., Ağaoğlu, S.A., Karakuş, S., Çolak, H. (1996). Farklı Spor Branşlarında Bazı Fiziksel Uygunluk Değerlerinin Sedanter Grupla Karşılaştırılması. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 1: (3); 25–35.

Kamar, A. (2008). Sporda Yetenek Beceri ve Performans Testleri. 2. Baskı. Ankara. Nobel Yayınları: 43–106–176.

Karavelioğlu, M.B. (2012). İşbirliğine Dayalı Öğretim Yöntemi İle Komut Yönteminin Futbola Özgü Beceri Öğrenimine Etkisinin Araştırılması. Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı. Ankara. 25–85.

Kurban, M. (2008). Futbol Antrenmanının 10–13 Yaş Grubu Çocukların Teknik Gelişimlerine Etkisinin Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı. Konya. 2.

Kurt, İ., Ağaoğlu, S.A., Ertem, R.N., Akden,. M., Şişman, H., Özdemir, A., Kurt, M.K. (2010). The Effect Of Performance Stretch Shortenıng Cycle Muscle Work Traınıng Program On The Speed And Agılıty Of 15–16 Years Old Male Soccer Players. 11th International Sport Sciences Congress. Antalya. 148–151.

Küçükkubaş, N. (2007). 15–17 Yaş Antrenmanlı Erkek Ergenlerde Vücut Kompozisyonun Belirlenmesi. Doktora Tezi. Hacettepe Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Spor Bilimleri ve Teknolojisi Programı. Ankara. 65.

Leger, L.A., Lambent, J.A. (1982). Maxsimal Muttistage 20m. Shuttle Run Tests To Predict VO2 Max. Eur. J.Appl.Physiol. 49(1): 1–10.

Loko, J., Aule, R., Sikkut, T., Ereline, J., Viru, A. (200). Motor Performance Status In 10 To 17–Year–Old Estonian Girls And Boys. Scand J Med Sci Sports. 10(2): 109–13.

Mackenzie, B. (2005). 101 Performance Evaluation Test. London. Electric Word Plc.: 76.

Malina, R.M., Ribeiro, B., Aroso, J., Cumming, S.P. (2007). Characteristics Of Youth Soccer Players Aged 13–15 Years Classified By Skill Level. British Journal Sports Medicine. 41: 290–295.

Markovic, G., Jukic, I., Milanovic, D., Metikos, D. (2007). Effects Of Sprınt And Plyometrıc Traınıng On Muscle Functıon And Athletıc Performance. Journal of Strength and Conditioning Research. 21(2): 543–549.

McIntyre, M.C., Hall, M. (2005). Physiological Profile İn Relation To Playing Position Of Elite College Gaelic Footballers. Br J Sports Med; 39: 264–266.

Mor, D., Christian, V. ( 1979). Development Of Skill Test Battery To Measure General Soccer Ability. North Carolina Journal Of Health and Physical Education. (15)1: 30–39.

Muratlı, S. (2003). Çocuk ve Spor. Ankara. Nobel Yayın Dağıtım: 87–218.

Mülazımoğlu, O. (2007). Somatotip Yapıları Spor Yapmaya Uygun Çocukların Spor Branşlarına Özgü Yetenek Düzeylerinin Araştırılması (Ankara ili örneği). Gazi Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Ankara. 146–164.

Polat, C. (1996). Futbol Fizyolojisi ve Antrenman. Futbol Bilim ve Teknoloji Dergisi. 1: 12–18.

Polat, Y., Çınar, V., Savucu, Y., Polat, M. (2009). 16 Yaş Gençlerin Fiziksel Uygunluk Düzeylerinin İncelenmesi. e–Journal of New World Sciences Academy. 4(1): 1–9.

Ramsbottom, R., Brewer, J., Williams, C. (1988). A Progressive Shuttle Run Test To Estimate Maximal Oxygen Uptake. British Journal of Sports Medicine. December. 4(22): 141–144.

Reilly, T. (1979). What Research Tells The Coach About Soccer. American Alliance for Health, Physical Education, Recreation and Dance.

Reilly, T, Williams, A.M., Nevill, A., Franks, A. (200). A Multidisciplinary Approach To Talent Identification İn Soccer. Journal of Sports Sciences. 18: 695–702.

Rowland, T.W., Boyajian, A. (1995). Aerobik Response To Endurance Exercise Training In Children. American Academy of Pediatrics. 96(4): 654–658.

Saka, T., Yıldız, Y., Aydın, T. (2007). Genç Rekreasyonel Sporcuların Aerobik Performans Değerleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Spor Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi, Egzersiz Çevrimiçi Dergisi. 1(2): 45.

Saygın, Ö., Polat, Y., Karacabey, K. (2005). Çocuklarda Hareket Eğitiminin Fiziksel Uygunluk Özelliklerine Etkisi. Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Dergisi. 19(3): 206.

Sıddık, S. (2000). 16–18 Yaş Grubu Futbolcularda Masajın Esneklik Üzerine Etkisinin Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

Şahin, H.M. (2002). Beden Eğitimi ve Sporda Temel Kavramlar Sözlüğü. Ankara. Nobel Yayınları: 30: 171,172.

Şenel, Ö. (1998). İlköğretim Beden Eğitim Dersi Müfredat Programına Entegre Edilen Fiziksel Uygunluk Aktivitelerinin Öğrencilerin Fitness Parametreleri Üzerindeki Etkileri. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 3(4): 27–34.

Tahara, Y., Moji, K., Tsunawake, N., Fukuda, R., Nakayama, M., Nakagaichi, M., Komine, T., Kusano, Y., Physique, A.K. (2006). Body Composition And Maximum Oxygen Consumption Of Selected Soccer Players Of Kunimi High School. Journal Physiol Anthropol. Nagasaki. Japan; 25(4): 291–297.

Uğraş, A., Özkan, H., Savaş, S. (2002). Bilkent Üniversitesi Futbol Takımının 10 Haftalık Ön Hazırlık Sonrasındaki Fiziksel ve Fizyolojik Karakteristikleri. Gazi Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi. 22(1): 241–252.

Uğraş, A., Savaş, S. (2005). Bilkent Üniversitesi Amerikan Futbol Takımının Fiziksel Ve Fizyolojik Özellikleri. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi. 6(1): 77–86.

Vaeyens, R., Malina, R.M., Janssens, M., Renterghem, B.V., Bourgois, J., Vrijens, J., Philippaerts, R.M. (2006). A Multidisciplinary Selection Model for Youth Soccer: The Ghent Youth Soccer Project. Br J Sports Med, 40: 928–934.

Zorba, E. (2001). Fiziksel Uygunluk. 2. Baskı. Muğla. Gazi Kitabevi: 53–62.

Weineck, J. (2011). Futbolda Kondisyon Antrenmanı. Çev; Tanju Bağırgan. Ankara. Spor Yayınevi ve Kitabevi.

Downloads

Published

2018-06-06

How to Cite

Özdemir, İlyas, & Civan, A. (2018). Effect of lower extremity strength training done in young male soccer players on some physiological, motoric and technical parameters during preparation period&lt;p&gt;Genç erkek futbolcularda hazırlık döneminde yapılan alt ekstremite kuvvet antrenmanlarının bazı fizyolojik motorik ve teknik parametrelere etkisi. Journal of Human Sciences, 15(2), 1193–1205. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/5202

Issue

Section

Physical Education and Sport Sciences