Problems and solution proposals of cinema education in Turkey<p>Türkiye’de sinema eğitiminin sorunları ve çözüm önerileri

Authors

Keywords:

Arts Education, Visual Arts Education, Cinema as Art, Cinema Education, Sanat Eğitimi, Görsel Sanatlar Eğitimi, Sanat olarak sinema, Sinema Eğitimi

Abstract

The cinema that emerged in the late 19th century is one of the newest forms of art. Therefore, it is necessary to evaluate the education of cinema which is a visual arts field in art education. Cinema education in our country started in the middle of the 1970s and took its place in academic education as one of the departments of the Faculty of Fine Arts and the Faculty of Communication. However, this binary structure has brought the tendency to treat cinema as a science in the Faculty of Communication and as an art form in Faculty of Fine Arts. In this study, it was tried to show that the lack of the bilateral approach to cinema education was discussed, then cinema was taken as a multidimensional phenomenon and it required an education that was designed to overcome this dual approach. When approaching cinema as a multidimensional phenomenon, it was firstly reached that television and cinema education should be arranged in a way to have a different academic viewpoint, and that the reception of students with cinema education by center examination is counterproductive to the nature of cinema as an art scene.

Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

 

Özet

19. Yüzyılın sonlarında ortaya çıkan sinema en yeni sanat formlarından biridir. Dolayısıyla görsel bir sanat dalı olan sinemanın eğitimini de sanat eğitimi içerisinde değerlendirmek gerekmektedir. Ülkemizde sinema eğitimi 1970’lerin ortalarında başlamış, günümüze kadar geçen süreçte Güzel Sanatlar Fakültelerinin ve İletişim Fakültelerinin bölümlerinden biri olarak akademik eğitimde yerini almıştır. Ancak bu ikili yapı İletişim Fakülteleri’nde sinemayı bir bilim olarak, Güzel Sanatlar Fakülteleri’nde ise bir sanat formu olarak ele alma eğilimini de beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada sinema eğitimine söz konusu ikili yaklaşımın eksiklikleri tartışılmış, ardından sinema çok boyutlu bir olgu biçiminde ele alınarak bu ikili yaklaşımı aşacak bir bakış açısıyla oluşturulmuş bir eğitimi gerektirdiği ortaya koyulmuştur.  Sinemaya çok boyutlu bir olgu olarak yaklaşıldığında öncelikle televizyon ve sinema eğitimlerinin birbirinden ayrı akademik bakış açısına sahip olacak şekilde düzenlenmesi gerektiği ve sinema eğitimi veren fakültelere merkezi sınavla öğrenci alımının bir sanat dalı olarak sinemanın doğasına ters düştüğü sonucuna ulaşılmıştır. 

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Nuray Hilal Tuğan, Başkent University

Yrd. Doç. Dr., Başkent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Radyo ve Televizyon Programcılığı Programı

References

Buyurgan, S. ve Buyurgan, U. (2012). Sanat Eğitimi ve Öğretimi, Pegem Akademi, Ankara.

Çelikcan, P. (2016). Ülkemizde Sinema Eğitiminin Sorunları, http://www.sinefesto.com/ulkemizde- sinema-egitiminin-sorunlari.html

Edeer, Ş. (2005). Sanat Eğitiminde Disiplinlerarası Yaklaşım. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (19), 78–84.

Kari, Sezer. (2015). Türkiye’de Sinema Eğitiminin Üretim Sürecine Yansımaları ve Deneysel Sinema, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Radyo, Sinema ve Televizyon Anabilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

Kırışoğlu, Olcay: Sanatta Eğitim, Pegem A Yayıncılık, 1991, Ankara.

Kırışoğlu, Olcay. Sanatta eğitim, görmek, öğrenmek, yaratmak, Pegem A Yayınları 2002, Ankara.

Mercin, L. ve Alakuş, A. O. (2007). Birey ve Toplum için Sanat Eğitiminin Gerekliliği, D.Ü.Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi 9, 14-20.

Mercin, Levent (2006). Resim Dersini Müze Kaynaklı Oluşturmacı Öğrenme Yaklaşımı Etkinliklerine Göre Uygulamanın Erişiye, Kalıcılığa ve Tutuma Etkisi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Yayınlanmamış Doktora Tezi.

Mülayim, Selçuk. (1994). Sanata Giriş. İstanbul: Bilim Teknik Yayınevi.

Monaco, James (2001). Bir Film Nasıl Okunur? Sinema Dili, Tarihi ve Kuramı, çev: Ertan Yılmaz., Oğlak Yayıncılık ve Reklamcılık

Onan, Berna Coşkun. (2005). Sanat Eğitimi Yöntemleri/Yeni Yaklaşımlar, Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı, Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bursa.

Onaran, Alim Şerif (1999), Sinemaya Giriş, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi, İstanbul.

Özsoy, V. (2007). Görsel Sanatlar Eğitimi-Resim İş Eğitiminin Tarihsel ve Düşünsel Temelleri, (2. Basım) Ankara: Gündüz Yayıncılık.

Read, Herbert (1981). Sanatın Anlamı, çev: N. Asgari ve Güner İnal, İş Bankası Yayınları.

UÇAN, Ali (2002). Türkiye’de Çağdaş Sanat Eğitiminde Öğretmen Yetiştirme Süreci ve Başlıca Yapılanmalar. Gazi Üniversitesi “1. Sanat Eğitimi Sempozyumu.” Ankara, s.1-23.

YILDIZ, Selahattin (2000). Türkiye’de Sinema Eğitimi. (Yeni İnsan Yeni Sinema dergisinin 7. sayısında yayınlanmıştır.) http://www.yenifilm.net/2000/12/turkiyede-sinema-egitimi/

Downloads

Published

2018-02-16

How to Cite

Tuğan, N. H. (2018). Problems and solution proposals of cinema education in Turkey&lt;p&gt;Türkiye’de sinema eğitiminin sorunları ve çözüm önerileri. Journal of Human Sciences, 15(1), 182–189. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/4957

Issue

Section

Education