The investigation of the relationship between the factors that prevent university students from attending to the recreational activities and the life satisfaction of the participants<p>Üniversite öğrencilerinin rekreatif etkinliklere katılımlarına engel teşkil eden faktörler ile katılımcıların yaşam doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi

Authors

  • Fikret Soyer Sakarya University
  • Nuh Osman Yıldız Abant İzzet Baysal University
  • Duygu Harmandar Demirel Dumlupınar University
  • Emrah Serdar İstanbul University
  • Mehmet Demirel Dumlupınar University
  • Cihan Ayhan
  • Oğuzhan Demirhan

Keywords:

Life Satisfaction, Recreation, Obstacles, University student, Yaşam Doyumu, Rekreasyon, Engeller, Üniversite Öğrencisi

Abstract

The aim of the study is to investigate the relationship between the factors that prevent university students from attending to the recreational activities and the life satisfaction of the participants with the demographic variance. In accordance with this purpose, totally 263 students that are 140 (53.2%) “women” and 123 (46.8%) “men” who have been chosen with random sampling method attended to the study voluntarily.

In this investigation, “Free Time Obstacles” ,which has been developed by Gürbüz and Karaküçük to determine the factors that might obstruct the attendance of the participants to the recreational activities and evaluates the factors that might prevent the university students from attending to recreational activities, was used. LSS (Life Satisfaction Scale) ,which has been created by Diener and his colleagues (1985) and adapted to Turkish by Yetim(1993), was used to evaluate the life satisfaction of the participants.

Percentage (%) and frequency (f) methods were used to determine the distributions personal information of the participants; Shapiro Wilks normality test was used to determine whether data have normal distribution or not and as a result of these, after it is understood that the data are appropriate to the conditions of non-parametric test; Mann- Whitney U and Kruskall Wallis tests were used to determine the significant differences; and Spearman Correlation Test was carried out to determine the relationship between Free Time Obstacles Scale and Life Satisfaction Scale.

As a result; it is observed that there is no significant relationship between Free Time Obstacles Scale and Life Satisfaction Scale; there is no significant difference between Life Satisfaction and gender variance considering gender variance; according to the Free Time Obstacles, there is only significant difference at the time sub-dimension; according to the doing sport, there is only significant difference at the Lack of Interest among the Free Time Obstacles; according to the Life Satisfaction, there is significant difference because of the people that don’t participate to the sportive activities. While according to the wealth level, a significant difference was determined at Life Satisfaction level, it is was determined that there is no significant difference at Free Time Obstacles and wealth level. Also, it is determined that there is a significant difference between Life Satisfaction and having difficulty in taking advantage of free time; there is a significant difference between having difficulty in taking advantage of free time and Free Time Obstacles at facility-service and time sub-dimension.

Extended English abstract is in the end of PDF (TURKISH) file.

 

Özet

Çalışmanın amacı üniversite öğrencilerin rekreatif etkinliklere katılımlarına engel teşkil eden faktörler ile katılımcıların yaşam doyumları arasındaki ilişkinin demografik değişkenler ile birlikte incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiş olan 140 (%53.2) “Kadın” ve 123 (%46.8) “Erkek” toplam 263 üniversite öğrencisi çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır.

Araştırmada, katılımcıların rekreasyonel faaliyetlere katılımlarına engel teşkil edebilecek faktörlerin belirlenmesi için Gürbüz ve Karaküçük tarafından geliştirilen üniversite öğrencilerinin rekreasyonel etkinliklerine katılmalarına engel teşkil edebilecek unsurları değerlendiren “Boş Zaman Engelleri” kullanılmıştır. Katılımcıların yaşam doyumlarını ölçmek amacıyla ise Diener ve arkadaşları (1985) tarafından geliştirilen ve Yetim (1993) tarafından Türkçe’ye uyarlanan YDÖ (Yaşam Doyumu Ölçeği) kullanılmıştır.

Katılımcıların kişisel bilgilerinin dağılımlarının belirlenmesi için yüzde (%) ve frekans (f) yöntemleri; verilerin normal bir dağılıma sahip olup olmadığının belirlenmesi için Shapiro Wilks normallik testi uygulanmış ve bunun neticesinde verilerin non parametrik test koşullarına uygun olduğunun anlaşılmasından sonra anlamlı farklılıkların belirlenmesi için Mann-Whitney U ve Kruskall Wallis testleri, Boş Zaman Engelleri Ölçeği ile Yaşam Doyumu Ölçeği arasındaki ilişkinin belirlenmesi için ise Spearman Korelasyon testi uygulanmıştır.

Sonuç olarak; boş zaman engelleri ile yaşam doyumu arasında, cinsiyet değişkeni açısından bakıldığında yaşam doyumu ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Boş zaman engelleri açısından ise sadece zaman alt boyutunda anlamlı bir farklılık olduğu, spor yapma durumuna göre boş zaman engelleri arasında da sadece ilgi eksikliği boyutunda anlamlı bir farklılık olduğu saptanmış, yaşam doyumuna göre incelendiğinde ise sportif etkinliklere katılmayan kişilerden kaynaklı anlamlı bir farklılığın olduğu ortaya çıkmıştır. Refah düzeyi değişkenine göre incelendiğinde yaşam doyumu düzeyinde anlamlı bir farklılık saptanmasına karşın boş zaman engelleri açısından refah düzeyinde ise anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca yaşam doyumu ile boş zamanları değerlendirme güçlüğü çekmek arasında anlamlı bir farklılık olduğu, boş zaman değerlendirme güçlüğü çekmek ile boş zaman engelleri arasında ise tesis-hizmet ve zaman alt boyutlarında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Fikret Soyer, Sakarya University

Doç. Dr. Sakarya Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi

Nuh Osman Yıldız, Abant İzzet Baysal University

Arş. Gör. Abant Izzet Baysal Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

Duygu Harmandar Demirel, Dumlupınar University

Yrd. Doç. Dr. Dumlupınar Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

Emrah Serdar, İstanbul University

Arş. Gör. İstanbul Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi

Mehmet Demirel, Dumlupınar University

Yrd. Doç. Dr. Dumlupınar Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

Cihan Ayhan

Lisansüstü Öğrenci, Sakarya Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Oğuzhan Demirhan

Lisansüstü Öğrenci, Sakarya Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü

References

Balcı, V. (2003). Ankara'daki üniversite öğrencilerinin boş zaman etkinliklerine katılımlarının araştırılması. Milli Eğitim Dergisi, 158, 161-173.

Batan, N.S. (2016). Yetişkinlerde psikolojik dayanıklılık ve dini başa çıkmanın yaşam doyumuna etkileri, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Büyüköztürk, S. (2006). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Yayınları.

Çakır, V. O., Şahin, S., Serdar,, E., Parlakkılıç, Ş. (2000). Kamu çalışanlarının serbest zaman engelleri ile yaşam tatmini düzeylerinin incelenmesi. Journal of Tourism Theory and Research, 2 (2), 192 – 200.

Çivitçi, A. (2012). Üniversite öğrencilerinde genel yaşam doyumu ve psikolojik ihtiyaçlar arasındaki ilişkiler, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21(2), 321-336

Çetinkaya, E. (2011). Emekli bireylerde yaşam doyumunun yordayıcıları olarak sosyal destek ve öz-yeterlilik. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Çevik, K.N. & Korkmaz O. (2014). Türkiye’de Yaşam doyumu ve iş doyumu arasındaki ilişkinin iki değişkenli sıralı probit model analizi. Niğde Üniversitesi İibf Dergisi, 7(1), 126-145.

Ekinci, N.E., Kalkavan A, Üstün Ü.D. & Gündüz B. (2014). Üniversite öğrencilerinin sportif ve sportif olmayan rekreatif etkinliklere katılmalarına engel olabilecek unsurların incelenmesi. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 1-13

Emir, E. (2012). Rekreatif Etkinliklere Katılımın Önündeki engellerin Belirlenmesi: Üniversite Öğrencileri örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.

Demirel, M. & Harmandar D. (2009). Üniversite öğrencilerinin rekreasyonel etkinliklere katılımlarında engel oluşturabilecek faktörlerin belirlenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6(1).

Diener, E; Emmons, R; Larsen, R. J. & Griffin, S. (1985). The satisfaction withlife scale. Journal of Personality Assessment, 49, 71–75.

Gürbüz, B. & Karaküçük, S. (2008). Boş zaman engelleri ölçeği: Ölçek geliştirme, geçerlik ve güvenirlik çalışması. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 12(1), 3-10.

Karaçar, E. & Paslı, M.M. (2014). Turizm ve otel işletmeciliği programı öğrencilerinin rekreasyonel eğilimleri ve rekreasyonel etkinliklere katılımına engel olan faktörler. Turizm Akademik Dergisi, 1 (1), 29-38.

Karaküçük, S. (2008). Rekreasyon (Boş Zamanları Değerlendirme), Gazi Kitabevi, Ankara.

Karaküçük, S. & Gürbüz B. (2007). Rekreasyon ve Kent(li)leşme, Ankara: Gazi Kitabevi.

Kovacs, A. (2007). The leisure personality: Relationships between personality. leisure satisfaction, and life satisfaction. Doctorate Thesis, School of Health. Physical Education and Recreation. Indiana University.

Mete, B. & Ağaoğlu, S.A. (2003). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampusü akademik ve idari personelin rekreatif aktivitelere katılım ve bakış açılarının incelenmesi. Beden Eğitimi ve Sporda Sosyal Alanlar Kongresi, Ankara, 421-426.

Özdemir, S. & Karaküçük, S., Gümüş, M, Kıran, S. (2006). Türkiye taş kömürü kurumu genel müdürlüğü’nde çalışan yeraltı işçilerinin boş zamanlarını değerlendirme alışkanlıklarının belirlenmesi. 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, Bildiri Kitabı, Muğla.

Özşaker, M. (2012) Gençlerin serbest zaman aktivitelerine katılamama nedenleri üzerine bir inceleme. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 14 (1): 126-131

Pehlivan, R. (2007). “Lisans düzeyinde turizm eğitimi almakta olan öğrencilerin sektör ile ilgili tutumlarının mezuniyet sonrası kariyer seçimlerine etkisi”. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.

Polat, A. (2014). Egzersiz yapan ve yapmayan emniyet mensuplarının yaşam doyumu iş tatmini ve tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi (Sakarya İli Örneği), Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.

Sabbağ Ç. & Aksoy E. (2011). Üniversite öğrencileri ve çalışanların boş zaman etkinlikleri: Adıyaman örneği. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(4). 10-23.

Sevil, T. (2015). Terapatik rekreasyonel aktivitelere katılımın yaşlıların algıladıkları boş zaman tatmini, yaşam tatmini ve yaşam kalitesine etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.

Tel FD. & Sarı, T. (2016). Üniversite öğrencilerinde öz duyarlılık ve yaşam doyumu. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 292-304.

Lapa, T., Ağyar, E. & Bahadır, Z. (2012). Yaşam tatmini, serbest zaman motivasyonu, serbest zaman katılımı: Beden eğitimi ve spor öğretmenleri üzerine bir inceleme (Kayseri ili örneği). Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 53-59.

Lapa, T. (2012). Life satisfaction, leisure satisfaction and perceived freedom of park recreation participants. 3rd World Conference on Learning, Teaching and Educational Leadership, s: 1990

Yetim, Ü. (1993). Life satisfaction: A study based on the organization of personal projects. Social Indicators Research, 29 (3), 277-289.

Downloads

Published

2017-06-06

How to Cite

Soyer, F., Yıldız, N. O., Harmandar Demirel, D., Serdar, E., Demirel, M., Ayhan, C., & Demirhan, O. (2017). The investigation of the relationship between the factors that prevent university students from attending to the recreational activities and the life satisfaction of the participants&lt;p&gt;Üniversite öğrencilerinin rekreatif etkinliklere katılımlarına engel teşkil eden faktörler ile katılımcıların yaşam doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Journal of Human Sciences, 14(2), 2035–2046. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/4647

Issue

Section

Physical Education and Sport Sciences