Awareness of vocational school students towards environment and nature conservation<p>Önlisans öğrencilerinin çevre ve doğa korumaya yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi

Authors

  • Nihat Karakuş Muğla Sıtkı Koçman University
  • Serdar Selim Akdeniz University
  • Zeynep R. Ardahanlıoğlu Muğla Sıtkı Koçman University
  • Özgür Özer Necmettin Erbakan University
  • İsmail Çınar Muğla Sıtkı Koçman University

Keywords:

Environmental problems, Environmental awareness, Associate students, Ortaca Vocational High School, Çevre sorunları, Çevre bilinci, Önlisans öğrencileri, Ortaca MYO

Abstract

Natural resources which human beings used for fulfilling their basic needs in the past have considerably started to be consumed especially because of the industrial evolution based on fossil fuels and technological developments. Unconscious overconsumption of natural sources has resulted in an increase in environmental problems. These increasing problems and their sensible effects on living creatures have led people to protect the environment and to raise their environmental awareness. Within this scope, in recent years, lessons dealing with environment have started to be given in every phase of the Turkish Educational System from preschool education to university. Within this scope, in recent years, lessons dealing with environment have started to be given in every phase of the Turkish Educational System from preschool education to university. In this study, it is aimed to evaluate the opinions of associate students, who actively study at Ortaca Vocational High School, dealing with the necessity of environment and nature protection and with the scenarios which might happen as a result of the environmental disruption.  In this context, a survey consisting of 21 questions was conducted and the answers of 284 students were analysed by using arithmetic mean(X), percentage, frequency analysis, two independent samples “t” test and  One-way Anova. As a conclusion, it is found that environmental consciousness of the participants increases along with their ages, levels of income and education and it is also found that consciousness of the female participants is higher than the male participants.

 

Özet

İnsanoğlunun ilk zamanlar temel gereksinimlerini karşılamak için kullandıkları doğal kaynaklar, özellikle fosil yakıtlara dayalı sanayileşmenin başlaması ve teknolojinin ilerlemesiyle birlikte önemli oranda tüketilmeye başlamıştır. Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi, beraberinde çevresel sorunlarının büyümesi sonucunu doğurmuştur. Bu sorunların her geçen yıl artış göstermesi ve canlılar üzerine etkilerinin hissedilir olması, insanların yaşadıkları çevreye sahip çıkmalarına ve çevresel bilinç düzeylerini geliştirmesine neden olmuştur. Bu kapsamda da son yıllarda okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitim-öğretim dönemlerinin her aşamasında çevreyle ilgili dersler verilmeye başlanmıştır. Bu çalışmada, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu’nda aktif olarak eğitim alan önlisans öğrencilerinin, çevre ve doğa korumanın gerekliliği ve çevrenin bozulması sonucunda ortaya çıkabilecek senaryolarla ilgili görüşlerinin sosyo-ekonomik göstergelerine göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda 21 soruluk anket çalışması yapılmış ve ankete katılan 284 öğrencinin sorulara verdiği cevaplar, aritmetik ortalama (X), yüzde, frekans, bağımsız iki örnek t testi ve tek yönlü varyans analizi (One-way Anova) kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak katılımcıların yaş, gelir düzeyi ve eğitim düzeyi arttıkça çevresel duyarlılıklarının da arttığı ve kız öğrencilerin çevresel duyarlılıklarının da erkek öğrencilerden daha yüksek olduğu bulunmuştur.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Nihat Karakuş, Muğla Sıtkı Koçman University

Öğr. Gör., Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman MYO, Peyzaj ve Süs Bitkileri Programı

Serdar Selim, Akdeniz University

Yrd. Doç. Dr., Akdeniz Üniversitesi, Fen Fakültesi, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü, Antalya

Zeynep R. Ardahanlıoğlu, Muğla Sıtkı Koçman University

Öğr. Gör. Dr., Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman MYO, Peyzaj ve Süs Bitkileri Programı

Özgür Özer, Necmettin Erbakan University

Yrd. Doç. Dr., Necmettin Erbakan Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm Rehberliği Bölümü

İsmail Çınar, Muğla Sıtkı Koçman University

Yrd. Doç. Dr., Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman MYO, Peyzaj ve Süs Bitkileri Programı

References

Ahi, B. ve Özsoy, S. (2015). İlkokullarda Görev Yapan Öğretmenlerin Çevreye Yönelik Tutumları: Cinsiyet ve Mesleki Kıdem Faktörü. Kastamonu Eğitim Dergisi, 23(1):31-56.

Aksoy, B. (2014). Endüstri Bölgesinde Yaşayan Ortaokul Öğrencilerinin Çevreye Yönelik Duyuşsal Eğilimleri (Dilovası Örneği). Zeitschrift für die Welt der Türken, 6(1):111-122.

Aksoy, B. ve Karatekin, K. (2011). Farklı Programlardaki Lisans Öğrencilerinin Çevreye Yönelik Duyuşsal Eğilimleri. TSA, 15(3):23-36.

Atasoy, E. ve Ertürk, H. (2008). İlköğretim Öğrencilerinin Çevresel Tutum ve Çevre Bilgisi Üzerine Bir Alan Araştırması. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(1):105-122.

Borden, R., J. (1985). Personality and ecolojical concerns. Ecolojical beliefes and behaviour. Greenwood, Westport.

Çabuk, B. ve Karacaoğlu, C. (2003). Üniversite Öğrencilerinin Çevre Duyarlılıklarının İncelenmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 36(1-2): 189-198.

Çelik, S., Başaran, T., Gökalp, M.R., Yeşildal, M. ve Han O. (2016). Hemşirelik ve Tıp Öğrencilerinin Çevre Sorunlarına Yönelik Tutumları. HSP, 3(2):91-98.

Değirmenci, M. (2012). İlköğretim Öğrencilerinin Çevreye Karşı Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi, (Kayseri İli Örneği). Journal of European Education, 2(2):47-53.

Deniş, H. ve Genç, H. (2007). Çevre Bilimi Dersi Alan ve Almayan Sınıf Ögretmenliği Öğrencilerinin Çevreye İlişkin Tutumları ve Çevre Bilimi Dersindeki Başarılarının Karsılastırılması. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Egitim Fakültesi Dergisi, 8(13):20-26.

Ek, H.N., Kılıç, N., Öğdüm, P., Düzgün, G. ve Şeker, S. (2009). Adnan Menderes Üniversitesinin Farklı Akademik Alanlarında Öğrenim Gören İlk ve Son Sınıf Öğrencilerinin Çevre Sorunlarına Yönelik Tutumları ve Duyarlılıkları. Kastamonu Eğitim Dergisi, 17(1):125-136.

Eroğlu Doğan, E. (2013). Biyolog ve Öğretmen Adaylarının Çevreye Yönelik Tutumları ve Bilgi Düzeyleri. İlköğretim Online E-dergi, 12(2):413-424.

Gökçe, N., Kaya, E., Aktay, S. ve Özden, M. (2007). İlköğetim Öğrencilerinin Çevreye Yönelik Tutumları. İlköğretim Online E-Dergi, 6(3):452-468.

Işıldar, G., Y. (2008). Meslek Yüksekokulları Boyutunda “Çevre Eğitimi”nin Çevreci Yaklaşımlar ve Davranışlar Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi. Türk Egitim Bilimleri Dergisi, 6(4):759-778.

Kahyaoğlu, M. ve Özgen, N. (2012). Öğretmen Adaylarının Çevre Sorunlarına Yönelik Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi. Kuramsal Eğitimbilim Dergisi, 5(2):171-185.

Kahyaoğlu, M., Daban, Ş. Ve Yangın, S. (2008). İlköğretim Öğretmen Adaylarının Çevreye Yönelik Tutumları. D.Ü.Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 11:42-52.

Karahan Okuroğlu, G. (2012). Hemşirelik Eğitiminin Öğrencilerin Çevreye Yönelik Tutumlarına Etkisi. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi, 3:27-38.

Kaya, E., Akıllı, M. ve Sezek, F. (2009). Lise Öğrencilerinin Çevreye Karşı Tutumlarının Cinsiyet Açısından İncelenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(18):43-54.

Kayalı, H. (2010). Sosyal Bilgiler, Türkçe ve Sınıf Öğretmenliği Öğretmen Adaylarının Çevre Sorunlarına Yönelik Tutumları. Marmara Coğrafya Dergisi, 21:258-268.

Kılıç, S. (2001). Uluslararası Çevre Hukukunun Gelişimi Üzerine Bir İnceleme. C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2(2):131-149.

Kışoğlu, M. ve Yıldırım, T. (2015). İlkokul ve ortaokullarda çevre eğitimi verecek olan öğretmen adaylarının katı atıklar ve geri dönüşüme yönelik tutumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi. International Journal of Human Sciences, 12(1):1518-1536.

Koç, H. ve Karatekin, K. (2013). Coğrafya Öğretmen Adaylarının Çevre Okuryazarlık Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi. Marmara Coğrafya Dergisi, 28:139-174.

Meydan, A. ve Doğu, S. (2008). İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin Çevre Sorunları Hakkındaki Görüşlerinin Bazı Değişkenlere Göre Değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 26:267-277.

Önder, R. (2015). İlköğretim Öğrencilerinin Çevre Tutumlarının İncelenmesi. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(1):115-124.

Özdemir, O., Yıldız, A., Ocaktan, E. ve Sarışen, Ö. (2004). Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Çevre Sorunları Konusundaki Farkındalık ve Duyarlılıkları. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 57(3):117-127.

Özmen, D., Çetinkaya, A.Ç. ve Nehir, S. (2005). Üniversite Öğrencilerinin Çevre Sorunlarına Yönelik Tutumları. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 4(6):330-344.

Sadık, F. ve Çakan, H. (2010). Biyoloji Bölümü Öğrencilerinin Çevre Bilgisi ve Çevre Sorunlarına Yönelik Tutum Düzeyleri. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(1):351-365.

Sargın, S.A., Baltacı, F., Katipoğlu, M., Erdik, C., Arbatlı, M.S., Karaardıç, H., Yumuşak, A. ve Büyükcengiz, M. (2016). Öğretmen Adaylarının Çevreye Karşı Bilgi, Davranış ve Tutum Düzeylerinin Araştırılması. Education Sciences (NWSAES), 1C0650, 11(1): 1-22.

Sekeran, U. (2000). Research Methods For Business. New York: John Wiley&Sons.

Selim, S., Karakuş, N., Elkan, S. ve Selim, C. (2011). Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Çevre Sorunlarına İlişkin Görüş ve Tutumlarının Değerlendirilmesi: Ortaca Meslek Yüksekokulu Örneği, SDÜ Orman Fakültesi Dergisi, 12:148-154.

Silkü, H.A. (2011). Halkla İlişkiler Öğrencilerinin Çevresorunlarına Yönelik Tutumları. 38. Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi (38.ICANAS) Bildiriler Kitabı, Çevre, Kentleşme Sorunları ve Çözümleri, Cilt: I, 781-794.

Şahin, N., F., Cerrah, L., Saka, A. ve Şahin, B. (2004). Yüksek Öğretimde Öğrenci Merkezli Çevre Eğitimi Dersine Yönelik Bir Uygulama. Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(3):113-128.

Şama, E. (2003). Öğretmen Adaylarının Çevre Sorunlarına Yönelik Tutumları, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(2):99-110.

Şenyurt, A., Temel, A.B. ve Özkahraman Ş. (2011). Üniversite Öğrencilerinin Çevresel Konulara Duyarlılıklarının İncelenmesi. S.D.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2(1):8-15.

Uğulu, İ. ve Erkol, S. (2013). Biyoloji Öğretmen Adaylarının Çevreye Yönelik Tutumları ve Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi. e-Journal of New World Sciences Academy NWSA-Education Sciences, 1C0573, 8(1):79-89.

Varlı, D. (2014). İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Çevreye Yönelik Tutumlarının İncelenmesi. T.C. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

Yıldız, S. B. ve Kılıç, S. N. (2016). Lisans düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencilerin çevre dostu ürünlere ilişkin tutum ve davranışları. International Journal of Human Sciences, 13(1): 1304-1323.

Yılmaz, V. ve Arslan, T. (2011). Üniversite Öğrencilerinin Çevre Koruma Vaatleri ve Çevre Dostu Tüketim Davranışlarının İncelenmesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(3):1-10.

Yılmaz, V., Yıldız, Z. ve Arslan, T. (2011). Üniversite Öğrencilerinin Çevresel Duyarlılıkları İle Çevresel Davranışlarının Yapısal Eşitlik Modeliyle Araştırılması. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 30:271-278.

Yurtseven, E., Vehid, S., Köksal, S. ve Erdoğan, M.S. (2010). İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğrencilerinin Çevresel Riskler Konusundaki Duyarlılıkları. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, 24(3):193-199.

Yücel, M., Altunkasa, F., Güçray, S., Uslu, C. ve Say, N., P. (2006). Adana’da Çevre Duyarlılığı Düzeyinin ve Geliştirme Olanaklarının Araştırılması. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(2):217-228.

Yücel, M., Uslu, C. ve Say, N. P. (2003). Çukurova Üniversitesi Personel ve Öğrencilerinin Çevre Duyarlılıklarının Belirlenmesi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölüm Araştırma Projesi, Proje No: PM 2002-01.

Downloads

Published

2016-10-15

How to Cite

Karakuş, N., Selim, S., Ardahanlıoğlu, Z. R., Özer, Özgür, & Çınar, İsmail. (2016). Awareness of vocational school students towards environment and nature conservation&lt;p&gt;Önlisans öğrencilerinin çevre ve doğa korumaya yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi. Journal of Human Sciences, 13(3), 4058–4071. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3748

Issue

Section

Behavioral Sciences