The reflection of internet addiction in the media<p>İnternet bağımlılığının medyada yansımaları

Authors

  • Ayşe Kalyon Karadeniz Technical University
  • İsmail Balcı Karadeniz Technical University
  • Mustafa Şahin Karadeniz Technical University

Keywords:

Internet Usage, Internet Addiction, Media, Qualitative, Content Analyses, İnternet Kullanımı, İnternet Bağımlılığı, Medya, Nitel, İçerik Analizi

Abstract

The increase at the internet usage in recent years brings negative outcomes as well as positives like access to information in a short time and being economical as time and cost. One of these consequences is negative usage of technology and increased internet addiction. One of the factors effective on internet usage is media. The purpose of this study is to examine the news, at Turkish media, related to internet addiction and usage. Based on this purpose, the reflections of internet addiction at the media, its way of appearence and individuals’ reactions to the internet’s effects are examined and the way of internet’s effects with positive and negative aspects on life are emphasized. In a qualitative method, the news at seven different newspapers are examined in this study. The data are analysed with NVivo 9 pocket program by content analyses. As the result of the study, the news at the media consist under seven themes as protective-preventive activities, education, negative consequences, legal issues, diagnosis-treatment, communication and research. Although internet has positive aspects as using in education and online libraries; increase in children’s level of violence tendency by internet games, its triggering effect obesity and unhealthy diet, the negative expression of aggression by cyberbullying, causing some legal issues, and communication problems in family are among the reflections of internet in the media, too.

 

Özet

Son yıllarda artan internet kullanımının bilgiye kısa sürede erişim imkanı sunma, hizmetlerin sunumunda zaman ve maliyet açısından ekonomiklik sağlama gibi pozitif sonuçlarının yanı sıra birçok olumsuz sonucu da beraberinde getirdiği görülmektedir. Bu sonuçlardan biri de teknolojinin olumsuz kullanımı ve artan internet bağımlılığıdır. İnternet kullanımında etkiye sahip olduğu düşünülen yapılardan biri medyadır. Bu çalışmanın amacı; Türk medyasında yer alan internet kullanımı ve internet bağımlılığıyla ilgili haberlerin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, internet bağımlılığının medyada yansımaları, haber içeriklerindeki görünüş tarzı ve insanların internetin etkilerine yönelik tepki biçimleri incelenmiş olup, internet kullanımının hayatı olumlu ve olumsuz yönleriyle etkileme biçimi üzerinde durulmuştur.  Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, 7 farklı ulusal gazetenin internet sitesinde yer alan haberler incelenmiştir. Veriler içerik analizi kullanılarak, NVivo 9.0 paket programında analiz edilmiştir. Bu araştırmanın sonucu olarak, medyada yer alan haberler koruyucu-önleyici çalışmalar, eğitim, olumsuz sonuçlar, yasal konular, tanı-tedavi, iletişim ve araştırma temaları altında toplanmıştır. İnternetin eğitim-öğretimde kullanılması, online kütüphaneler gibi olumlu yönlerine rağmen; internet oyunlarının çocuklarda görülen şiddet eğilimini artırdığı, obezite ve sağlıksız beslenmeyi tetikleyici etkisi, siber zorbalık yoluyla saldırganlığın olumsuz ifadesine yol açtığı, yasal bir takım durumlara neden olduğu, aile içi iletişim sorunlarına yol açtığı gibi olumsuz durumlar da yapılan bu araştırmada internetin medyada yansımaları arasındadır.


Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Ayşe Kalyon, Karadeniz Technical University

Research Assistant; Karadeniz Technical University; Faculty of Education

İsmail Balcı, Karadeniz Technical University

Research Assistant; Karadeniz Technical University; Faculty of Education

Mustafa Şahin, Karadeniz Technical University

Assoc. Prof. Dr., Karadeniz Technical University; Faculty of Education

References

Ayas, T. ve Horzum, M. B. (2013). İlköğretim öğrencilerinin internet bağımlılığı ve aile internet tutumu. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4(39), 46-57.

Aydın, B., & Sarı, S. V. (2011). Internet addiction among adolescents: the role of self-esteem. Procedia- Social and Behavioral Sciences, 15, 3500-3505.

Batıgün, A. D., ve Hasta, D. (2010). İnternet bağımlılığı: Yalnızlık ve kişilerarası ilişki tarzları açısından bir değerlendirme. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 11(3), 213-219.

Batıgün, A. D. ve Kılıç, N. (2011). İnternet bağımlılığı ile kişilik özellikleri, sosyal destek, psikolojik belirtiler ve bazı sosyo-demografik değişkenler arasındaki ilişkiler. Türk Psikoloji Dergisi, 26(67), 1-10.

Canbek, G. ve Sağıroğlu, Ş. (2007). Çocukların ve gençlerin bilgisayar ve internet güvenliği. Politeknik Dergisi, 10(1).

Ceyhan, E. (2008). Ergen ruh sağlığı açısından bir risk faktörü: İnternet bağımlılığı. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 15(2), 109-116.

Chan, D. K. S., & Cheng, G. H. L. (2004). A comparison of offline and online friendship qualities at different stages of relationship development. Journal of Social and Personal Relationships, 21(3), 305-320.

Çağlar, S. ve Savaşer, S. (2010). İnternet ve çocuk pornografisi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7(1).

Esen, E. ve Siyez, D. M. (2016). Ergenlerde internet bağımlılığını yordayan psiko-sosyal değişkenlerin incelenmesi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4(36).

Jang, K. S., Hwang, S. Y., & Choi, J. Y. (2008). Internet addiction and psychiatric symptoms among Korean adolescents. Journal of School Health, 78(3), 165-171.

Karaca, M. (2007). İnternet Gençliği: Yeni Bir Gençlik Tiplemesi Denemesi. e-Journal of New World Sciences Academy, 2(4), 419-136.

Kelleci, M., Güler, N., Sezer, H. ve Gölbaşı, Z. (2009). Lise öğrencilerinde internet kullanma süresinin cinsiyet ve psikiyatrik belirtiler ile ilişkisi. TAF Preventive Medicine Bulletin, 8(3).

Kılıç, E., Baran, B., Bakar, A., Çağıltay, K., Konukseven, E. İ., Yalabık, N. ve Toroslu, İ. H. (2006). Üniversite öğretim üyelerinin ınternet üzerinden eğitim konusundaki görüşleri. Eurasian Journal of Educational Research (EJER), 22, 159-165.

Kırık, A. M. (2014). Aile ve çocuk ilişkisinde internetin yeri: Nitel bir araştırma. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 3(1), 337-347.

Köroğlu, G., Öztürk, Ö., Tellioğlu, N., Genç, Y., Mırsal, H., ve Beyazyürek, M. (2006). Problemli internet kullanımıyla başvuran iki uçlu bir hasta nedeniyle psikiyatrik ek tanı tartışması: Olgu sunumu. Bağımlılık Dergisi, 7(3), 150-154.

Özen, Ü. (2009). Yalnızlık olgusu ve sanal sohbetin yalnızlığın paylaşımına etkisi: Üniversite öğrencileri üzerinde bir araştırma. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 23(4).

Pehlivan, H. (2006). İlköğretim sınıf öğretmeni adaylarının sanat eğitiminde internet sitesi oluşturmaları ve görüşleri. İlköğretim Online, 5(2), 35-47.

Sayar, K. (2002). Psikolojik mekan olarak siberalan. Yeni Symposium, 40(2), 60-67.

Seferoğlu, S. S. (2009). İlköğretim okullarında teknoloji kullanımı ve yöneticilerin bakış açıları. Akademik Bilişim, 2.

Şahin, M., Sarı, S. V., Özer, Ö., ve Er, S. H. (2010). Lise öğrencilerinin siber zorba davranışlarda bulunma ve maruz kalma durumlarına ilişkin görüşleri. SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21, 257-270.

Şimşek, H., ve Yıldırım, A. (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. İstanbul:Seçkin Yayınları.

Tahiroğlu, A. Y., Çelik, G. G., Bahalı, K., ve Avcı, A. (2010). Medyanın çocuk ve gençler üzerine olumsuz etkileri; şiddet eğilimi ve internet bağımlığı. Yeni Symposium, 48 (1), 19-30.

Türkiye İstatistik Kurumu, (2014). Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, Sayı:16198, http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=16198

Yen, J. Y., Ko, C. H., Yen, C. F., Wu, H. Y., & Yang, M. J. (2007). The comorbid psychiatric symptoms of Internet addiction: attention deficit and hyperactivity disorder (ADHD), depression, social phobia, and hostility. Journal of adolescent health, 41(1), 93-98.

Young, K. S. (1998). Internet addiction: The emergence of a new clinical disorder. CyberPsychology & Behavior, 1(3), 237-244.

Young, K. (2009). Internet addiction: diagnosis and treatment considerations. Journal of Contemporary Psychotherapy, 39(4), 241-246.

Zeydan, Ö. (2006). Kişisel bilgisayarlar ve internet güvenliği. XI." Türkiye'de İnternet" Konferansı, 21-23 Aralık 2006, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Ankara.

Downloads

Published

2016-05-11

How to Cite

Kalyon, A., Balcı, İsmail, & Şahin, M. (2016). The reflection of internet addiction in the media&lt;p&gt;İnternet bağımlılığının medyada yansımaları. Journal of Human Sciences, 13(2), 2520–2532. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3631

Issue

Section

Education