History and faith tourism in terms of cultural landscape in Battalgazi (Old Malatya) town<p>Battalgazi (Eski Malatya) ilçesinin kültürel peyzajinda tarih ve inanç turizmi

Authors

  • Ramazan Sever Giresun University

Keywords:

Malatya, Battalgazi, Cultural Landscape, Faith Tourism, Kültürel Peyzaj, İnanç Turizmi

Abstract

National faith tourism resources have distinct features in Malatya’s Battalgazi (Old Malatya) town which has a wide range of heritage tourism in terms of social life and culture. Since nearly all the districts in the town centre have holy places like shrines, entombed saints and sanctuaries belonging to different eras and they are close to each other, this creates an open air museum to create a cultural landscape. The mentioned cultural heritages which are partly damaged due to several reasons still exist as the witnesses of the history and are being visited. The main aims of this study are to analyze faith tourism resources which are favored by people in Malatya and neighbor cities with geographical principles, introduce them, show how they are benefited and mention some of the problems. This study, qualitative research study prepared by methods descriptive pattern for used, were used to collect data as field observations.The obtained data is tried to be evaluated with the support of visual materials. The mentioned cultural heritage seems hard to be protected by government and incapacitated to contribute to the local economy when the economical conditions of our country and the region are taken into consideration. Therefore, training local people, advantageous in many ways, about cultural ecology, teams from various academic fields (Geography, history, archeology, art history, ethnography, social culture, sociology and so on) working in coordination with local authorities and other related institutions and associations, protecting the existing buildings and using them can be put forward as rational solutions.

 

Özet

Malatya’nın sosyal ve kültürel açıdan geniş bir turizm mirası yelpazesine sahip olan Battalgazi (Eski Malatya) İlçesinde, ulusal inanç turizm kaynakları ayrı bir özellik taşır. Özellikle ilçe merkezinin hemen her mahallesinde, değişik dönemlere ait türbe, ziyaret ve ibadethane gibi kutsal mekânların bir arada bulunması, kültürel peyzaj açısından adeta bir açık hava müzesi oluşturmuştur. Bir kısmı çeşitli sebeplerle hasar gören söz konusu kültürülel miras, geçmişin tanıkları olarak varlıklarını sürdürmekte olup, çok sayıda ziyarete sahne olmaktadır. Malatya ve komşu illerden bilenlerin büyük bir rağbet gösterdiği inaç turizmi kaynaklarını coğrafyanın ilkeleriyle incelemek, tanıtmak, nasıl yararlanıldığı göstermek ve bazı sorunları belirtmek bu çalışmanın temel amaçlarıdır. Nitel araştırma yöntemi ile hazırlanan çalışmada, betimsel desen kullanılmış, veri toplama aracı olarak arazi gözlemlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bilgiler görsel materyallerle desteklenerek değerlendirmeye çalışılmıştır. Söz konusu kültür mirası, ülkemizin ve yörenin ekonomik şartları düşünüldüğünde, devlet eliyle korunması ve yöre ekonomisine katkı sağlayacak duruma getirilmesi zor gözükmektedir. Bu nedenle birçok bakımdan avantajlı olan yöre insanına kültürel ekoloji eğitimi vermek, çeşitli akademik birimlerden (Coğrafya, tarih, arkeoloji, sanat tarihi, etnografya, halk kültürü, sosyoloji…), oluşan ekiplerin yerel yönetimler ile diğer ilgili kurum ve kuruluşların koordineli çalışmasıyla, mevcut yapıtları koruma altına almak ve kullanmak rasyonel çözüm olarak önerilebilir. 


Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Ramazan Sever, Giresun University

Prof. Dr., Giresun University, Faculty of Education, Department Of Primary School Teaching

References

Arslan, Ö., Hayli, S. (2007). Battalgazi İlçesinin Nüfus Coğrafyası. Fırat Üniv. Sosyal Bil Der. Cilt:17, Sayı:2, s.1-30, Elazığ.

Bekdemir, Ü., Sezer, İ. (2014). İnanç Turizmi Bağlamında Yapılan Türbe Ziyaretlerinin Yöre Halkındaki Yansımaları: Giresun İli Örneği, Geçmişten Günümüze Giresun’da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu (25-27 Ekim-2013), Giresun.

Göğebakan, G. (2000). Malatya. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansk., Cilt:27, s.468-473, İstanbul.

Göğebakan, G. (2002). XVI. Yüzyılda Malatya Kazası (1516-1560). Malatya Belediyesi Kültür Yayınları No:6, Uğurel Mat., Malatya.

Göğebakan, G. (2004). Fotoğraflarla Geçmişte Malatya. Malatya Belediyesi Kültür Yay. No:11, Malatya.

Gök, A., Tuna, H., (2013). Turizm Pazarlanması Açısından Malatya İlinin Potansiyelinin Belirlenmesi, KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si 15 (24): 01-11, 2013 ISSN: 1309-9132,

Göyünç, N. (1985). Malatya’dan Görüş. Nadir Kitapevi, Acar Matbaası İstanbul

Gülsoy, E., Taştemir, M. (2007).Vakıf ve Mülk Defteri. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu Yay. XIV. Dizi-Sayı:16, Ankara.

Kaya, H. (1995). İnanç Turizmi. Özsan Matbaa, Bursa.

Kaya, H. (2007). İznik İnanç Turizmi ve Planlamaya Etkisi. Bursa Kent Kültürü ve Yaşam Dergisi, Bursa.

Küçükaltan, D. (1992). Türkiye’de Üçüncü Yaş Turizmi. (Basılmamış Doktora Tezi), İst.Üniv. Sosyal Bil. Enst., İstanbul.

Okuyucu, A., Somuncu, M., (2013). Türkiye’de İnanç Turizmi: Bugünkü Durum, Sorunlar ve Gelecek, İçinde, International Conference on Religious Tourism and Tolerance 9-12 May 2013, Proceedings (Editor Muhsin Kar), Konya /Turkey, s. 627-643.

Sargın, S. (2006). Yalvaç’ta İnanç Turizmi. Fırat Üniv. Sosyal Bil. Der. Cilt:16, Sayı:2, s.2-18, Elazığ.

Tanrıöğen, A. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Anı Yayıncılık, Ankara.

http://www.battalgazi.bel.tr/tarih_detay.asp?id=45&tip=teser (son erişim tarihi:14.03.2016)

www.battalgazi.gov.tr (son erişim tarihi:18.03.2016).

http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,44626/malatya-ili-battagazi-ilcesi (Son erişim tarihi: 01.02.2016

http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1072 (Son erişim tarihi: 10.06.2015)

https://biruni.tuik.gov.tr/turizmapp/sinir.zul? (Son erişim tarihi: 15.08.2014)

http://notoku.com/betimsel-yontemler/#ixzz4591t9zH5 (Son erişim tarihi: 07.04.2016)

Downloads

Published

2016-04-21

How to Cite

Sever, R. (2016). History and faith tourism in terms of cultural landscape in Battalgazi (Old Malatya) town&lt;p&gt;Battalgazi (Eski Malatya) ilçesinin kültürel peyzajinda tarih ve inanç turizmi. Journal of Human Sciences, 13(1), 2135–2157. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3617

Issue

Section

Geography