The relationship between locus of control and humanitarian values of preschool education teacher candidates<p>Okul öncesi öğretmen adaylarinda denetim odaği ve insani değerler ilişkisi

Authors

  • Handan Asude Başal Uludag University
  • Müzeyyen Çelebi Uludag University
  • Hacer Malak Uludag University

Keywords:

Locus of control, humanitarian values, preschool teacher candidate, Denetim Odağı, İnsani Değerler, Okul Öncesi Öğretmen Adayları

Abstract

Locus of control is a concept examining who are what is responsible of the problems experienced by individiuals. In the most general sense, the values, which we can identify as having the features that make people humans and separate them from other beings, are obtained through modeling from childhood by observing first the parents in the family then adults in society. Especially in the preschool period, where the roots of personality are planted, the behaviors of preschool teachers are very important. The general aim of this research is to determine the locus of control and humanitarian values of preschool education teacher candidates and the relationship between these two concepts. The sample of the study is formed of 238 teacher candidates. Rotter Internal-External Locus of Control Scale, which was developed by Rotter (1966) and translated into Turkish by Dağ (1991), and Human Values Scale developed by Dilmaç (2007) were used in the research. Pearson Product -Moment Correlation, Independent Two-Group T-Test and One-Way Analysis of Variance were used in the research. It was determined that there is not a positively significant relation between the humanitarian values and locus of control of teacher candidates. Furthermore it was determined that there is not a significant difference in humanitarian values sub-dimensions in terms of grades.

 

Özet

Denetim Odağı, bireylerin yaşantılarının nedenlerini konusunda sorumluluğu kime ve neye yüklediğini açıklayan kavramdır. En genel anlamda, insanı diğer canlılardan ayıran ve insanı insan yapan özelliklere sahip olma olarak tanımlayabileceğimiz değerler ise, çocukluktan itibaren önce ailede daha sonra toplumda yetişkinler gözlenerek ve model alma yoluyla edinilmektedir. Özellikle kişiliğin temel öğelerinin atıldığı okulöncesi eğitim döneminde anne ve babadan sonra okulöncesi eğitimi öğretmenin de davranışları çocuk için çok önem kazanmaktadır. Bu araştırmanın genel amacı; okul öncesi öğretmen adaylarının denetim odakları ile insani değerleri arasında bir ilişki olup olmadığını saptamaktır. Araştırmanın örneklemini toplam 238 okulöncesi eğitimi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada Rotter (1966) tarafından geliştirilen ve Dağ (1991) tarafından Türkçe’ye uyarlaması yapılan Rotter İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği ile Dilmaç (2007) tarafından geliştirilen İnsani Değerler Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilere Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı, T Testi ile Tek Yönlü Varyans Analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin denetim odakları ile insani değerleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının denetim odakları ve insani değerlerinin sınıf değişkenine göre de farklılaşmadığı görülmüştür.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Handan Asude Başal, Uludag University

Prof. Dr., Uludag University Education Faculty Department of Elementary Teacher Training Preschool Education Program

Müzeyyen Çelebi, Uludag University

Uludag University Education Faculty Department of Elementary Teacher Training Preschool Education Program

Hacer Malak, Uludag University

Uludag University Education Faculty Department of Elementary Teacher Training Preschool Education Program

References

Başal, H.A., Avdar, M., Taner-Derman, M. ve Bağçeli-Kahraman, P. (2014). Determining value orientation of teacher candidates. Mitteilungen Klosterneuburg, 64 (3), 41-53.

Bilgin, A. (2010). Üniversite öğrencilerinin çeşitli değişkenlere ve denetim odağına göre problem çözme beceri algıları. Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, S. & Demirel, F. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.

Dereli, E. ve Aypay, A. (2012). Ortaöğretim öğrencilerinin empatik eğilimleri ve işbirliği yapma karakterlerinin insani değerlerini yordaması ve bu özelliklerinin incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12 (2) [Ek Özel Sayı], 1249-1270

Dilmaç, B. (2007). Bir grup fen lisesi öğrencisine verilen insani değerler eğitiminin insani değerler ölçeği ile sınanması. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Konya Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Durna, U. ve Şentürk, F.K. (2012).Üniversite öğrencilerinin denetim odaklarını çeşitli değişkenler yardımıyla tespit etmeye yönelik bir çalışma. ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 8 ( 15),37-48.

Eser, A. (2012). İlköğretim öğrencilerinin insani değer düzeyleri ile çevresel tutumları arasındaki ilişki. Yayınlanmamış Yüksek Lisan Tezi. Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesi, İstanbul.

İhtiyaroğlu, N. ve Demir, E. (2015). Farklı denetim odağına sahip öğretmenlerin etkililik düzeylerinin incelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21, 45-55.

Keskin, U. Ve Sağlam, H.İ. (2014). Sınıf öğretmeni adaylarının insani değerlere sahip olma düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Sakarya University Journal of Education, 4 (1), 81-101.

Kuçuradi, İ. (2010). İnsan ve değerleri. Ankara: Türkiye Felsefe Ku¬rumu

Myyry, L., & Helkama, K. (2001). University students’ value priorities and emotional empathy. Educational Psychology, 21 (1), 25-40.

Rotter, J. B. (1989), Internal versus external control of reinforcement a case history of a variable. American Psychologist, 44(4), 625-626.

Saracaloğlu, A.S. ve Yılmaz, S. (2011). Öğretmen adaylarının eleştirel düşünme tutumları ile denetim odaklarının incelenmesi. İlköğretim Online, 10(2), 468-478.

Sarıçam, H., Çelik, İ., Arıcı, N., & Kaya, M. M. (2014). Ergenlerde insani değerler ve ahlaki olgunluk arasındaki ilişkinin incelenmesi. Internetional Journal of Human Sciences, 11(1), 1325-1342.

Sığrı, Ü., Tabak, A. ve Ercan, Ü.(2009). Kültürel değerlerin yönetsel kapsamda analizi: Bankacılık sektörü örneği. Ankara University Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1 (1), 166-192.

Terzi, A. S. (2011). Denetim odağı ve örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisi: üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma. Eğitim ve Bilim,36 (162), 3-15.

Wood, April Moy, Coleen Saylor ve Jayne Cohen (2009). Locus of control and academic success among ethnically diverse baccalaureate nursing students. Nursing Education Perspectives, 30 (5), 290-294.

Yağışan, N., Sünbül, A.M. ve Yücalan, Ö.B. (2007). Eğitim fakültesi güzel sanatlar ve diğer bölüm öğrencilerinin benlik imgesi ve denetim odaklarının karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17, 595-607

Yazıcı,K. (2006) Değerler eğitimine genel bir bakış. Türklük Bilimi Araştırmaları, 19, 499-522.

Downloads

Published

2016-01-07

How to Cite

Başal, H. A., Çelebi, M., & Malak, H. (2016). The relationship between locus of control and humanitarian values of preschool education teacher candidates&lt;p&gt;Okul öncesi öğretmen adaylarinda denetim odaği ve insani değerler ilişkisi. Journal of Human Sciences, 13(1), 198–208. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3516

Issue

Section

Education