Alienation and anger relation in educational organizations (Şişli Technical and Industrıal VHS)<p>Eğitim örgütlerinde yabancılaşma ve öfke ilişkisi (Şişli Teknik ve EML)

Authors

  • Mehmet Boz MEB
  • Burçak Çağla Garipağaoğlu Bahçeşehir University

Keywords:

work alienation, constant anger and anger expression styles, vocational school, işe yabancılaşma, sürekli öfke ve öfke ifade tarzı, meslek lisesi

Abstract

This research aimed to determine the correlation of anger and alienation in educational organizations on the basis of perceptions of teachers. Data was collected from 146 teachers who worked in Şişli Vocational High School, İstanbul. The research was a correlational study which had a quality of relationship survey model. In order to collect the data necessary for the research, 'The work alienation scale ' by Elma ( 2003) and 'The scale of constant anger and anger expressions styles' which was prepared by Spielberger (1998) and translated and adapted by Ozer ( 1994) were conducted. The research results indicated that there was meaningful, medium level, positive sided correlation between the dimensions of work alienation and constant anger level with the dimensions of inward anger among the teachers. It was also found that there was meaningful, positive sided, low level correlation between the dimensions of work alienation and constant anger management level. However, there was not found any meaningful correlation between the dimensions of outward anger and work alienation. Besides, the research results showed that teachers feel alienation mostly in terms of school alienation and from the anger expression styles, they used anger control most frequently.

 

Özet

Bu çalışmanın amacı; öğretmenlerin işe yabancılaşma düzeyleri ile sürekli öfke ve öfke ifade tarzları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını tespit etmektir. Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde görev yapan 146 öğretmen üzerinde yapılan araştırma, nicel verilere dayalı, ilişkisel tarama modeli niteliğinde, korelasyonel bir çalışmadır. Araştırmada Elma (2003) tarafından hazırlanan “Öğretmen İşe Yabancılaşma Ölçeği” ve Spielberger (1988) tarafından geliştirilip, Özer (1994) tarafından çevirisi ve uyarlaması yapılan “Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; öğretmenlerde, işe yabancılaşma ile sürekli öfke düzeyi ve öfke içte alt boyutu arasında, orta düzeyde, pozitif yönlü, anlamlı ilişki tespit edilmiştir. İşe yabancılaşma ile öfke kontrol alt boyutu arasında düşük düzeyde, pozitif yönlü, anlamlı ilişki tespit edilmiş, öfke dışta alt boyutu arasında ise anlamlı ilişki tespit edilememiştir. Ayrıca, öğretmenlerin yabancılaşma duygusunu, en çok okula yabancılaşma boyutunda yaşadığı ve öfke ifade tarzlarından, en sık öfke kontrolünü kullandıkları tespit edilmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Mehmet Boz, MEB

M. A., Bahçeşehir Üniversitesi

Burçak Çağla Garipağaoğlu, Bahçeşehir University

Yrd, Doç, Dr., Bahçeşehir Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi

References

Averill, J. R. (1982). Anger and agression: an essay of emotion, p: 15-38. NewYork: Springer-Verlag

Budak, S. (2005). Psikoloji sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.

Burgaz, B. & Eryılmaz A. (2011). Özel ve resmi lise öğretmenlerinin örgütsel yabancılaşma düzeyleri. Eğitim ve Bilim Dergisi. Cilt:36, Sayı:161, s.271-86.

Cüceloğlu, D. (1991). İnsan ve davranış. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Çalışır, İ. (2006). İlköğretim okulu öğretmenlerinin işe yabancılaşması (Bolu ili örneği). Yüksek Lisans Tezi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.

Çeçen, A. R. (2006). Okula yabancılaşma: ortaöğretim öğrencilerinin cinsiyet, sosyoekonomik düzey, ve öfke ifadeleri açısından incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi. Eylül, 2006. 701-726.

Çivitçi, N. (2011). Lise öğrencilerinde okul öfkesinin yordayıcıları olarak okula yabancılaşma ve algılanan sosyal destek. Elementary Education Online, 10(3), 861-871, 2011.

Demirer, T. & Özbudun S. (1998). Yabancılaşma. Ankara: Öteki Yayınları.

Elma, C. (2003). İlköğretim okulu öğretmenlerinin işe yabancılaşması (Ankara ili örneği). Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Erjem, Y. (2005). Eğitimde yabancılaşma olgusu ve öğretmen: Lise öğretmenleri üzerine sosyolojik bir araştırma. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 4(3), 2008, Erişim: http://www.tebd.gazi.edu.tr/c3s4.html internet adresinden 12.04.2014 tarihinde edinilmiştir.

Ersanlı, K. (2005). Gelişim ve öğrenme (169–187). İstanbul: Zafer Matbaacılık.

Eryılmaz, A. (2010). Lise öğretmenlerinin örgütsel yabancılaşma düzeyi. Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Fromm, E. (1992). Marx’ın insan anlayışı. Çeviri: K. Ökten. İstanbul: Arıtan Yayınevi.

Geçtan, E. (1997). Psikodinamik psikiyatri ve normaldışı davranışlar. İstanbul: Remzi Kitabevi.

İmamoğlu, S. (2003). Öğretmen adaylarının öfke ve öfke ifade tarzları ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Kınık, Ş. F. (2010). Öğretmenlerin yabancılaşma algıları. Yüksek Lisans Tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Marx, K. (2000). Yabancılaşma. (derleyen: Barışta Erdost). İstanbul: Sol Yayınları.

Özer, A. K. (1994). Sürekli öfke (SL-ÖFKE) ve öfke ifade tarzı (ÖFKE-TARZ) ölçekleri ön çalışması. Türk Psikoloji Dergisi, 9 (31), 26–35.

Seeman, M.(1959). On meaning of alienation. American Sociological Review.Vol. 24, 783-790.

Yılmaz, S. ve Sarpkaya, P. (2009). Eğitim örgütlerinde yabancılaşma ve yönetimi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi. 6(2). Erişim: http://www.insanbilimleri.com internet adresinden 03.04.2014 tarihinde edinilmiştir.

Downloads

Published

2016-01-08

How to Cite

Boz, M., & Garipağaoğlu, B. Çağla. (2016). Alienation and anger relation in educational organizations (Şişli Technical and Industrıal VHS)&lt;p&gt;Eğitim örgütlerinde yabancılaşma ve öfke ilişkisi (Şişli Teknik ve EML). Journal of Human Sciences, 13(1), 261–276. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3487

Issue

Section

Educational Administration and Management