The validity and reliability of the Interpersonal Attractiveness Scale <p>Kişilerarası Çekicilik Ölçeği: Geçerlik güvenirlik çalışması

Authors

  • Erkan Yaman Sakarya University

Keywords:

Interpersonal attractiveness, validity, reliability, Kişilerarası çekicilik, geçerlik, güvenirlik.

Abstract

The aim of this research is to develop the Interpersonal Attractiveness Scale and examine its validity and reliability. The sample of the study consisted of 1145 students from Sakarya University. In this study, construct validity, internal consistency, test-retest reliability, and item analysis of the scale were examined. As a result of factor analysis for construct validity, four factors have emerged which are named physical appearance, personal characteristics, the frequency of visual, and values. These subscales consist of 19 items and account for the 46% of the total variance. The internal consistency reliability coefficients were .77 for physical appearance, .74 for personal characteristics, .81 for the frequency of visual, and .74 for values. Findings also demonstrated that item-total correlations ranged from .40 to .72. Test-retest reliability coefficients were .38 and .60 for four subscales, respectively. The item-total correlations ranged from .40 to .72. According to these findings the Interpersonal Attractiveness Scale can be regarded as a valid and reliable instrument that could be used in the field of psychology.

 

Özet

Bu araştırmanın amacı Kişilerarası Çekicilik Ölçeğini geliştirmek ve geçerlik, güvenirlik analizlerini yapmaktır. Araştırmanın örneklemini, Sakarya Üniversitesinde öğrenim gören 1145 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Yapılan faktör analizi sonucunda toplam varyansın % 46’sını açıklayan, on dokuz madde ve dört alt boyuttan oluşan bir ölçme aracı elde edilmiştir. Bu alt boyutlar sırasıyla fiziksel görünüm, kişisel özellikler, görme sıklığı ve değerlerdir. Ölçeğin faktör yükleri .59 ile .74 arasında değişmektedir. İç tutarlık güvenirlik katsayıları fiziksel görünüm için .77, kişisel özellikler için .74, görme sıklığı için .81 ve değerler için .74 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin güvenirlik kat sayıları ise fiziksel görünüm için .38, kişisel özellikler için .42, görme sıklığı için .60 ve değerler için .53 olarak bulunmuştur. Madde analizi sonucunda alt ölçeklerin madde toplam puan korelasyonlarının .40 ile .72 arasında değiştiği görülmüştür. Bu bulgulara dayanarak Kişilerarası Çekicilik Ölçeği’nin psikolojik araştırmalarda kullanılabilecek, geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu söylenebilir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Erkan Yaman, Sakarya University

Associate Professor, Sakarya Univesity, Faculty of Education

References

Balcı, A. (2009). Sosyal bilimlerde araştırma: Yöntem, teknik ve ilkeler. Ankara: PegemA Yayınevi.

Berscheid, E. & Walster, E.H. (1978). Interpersonal attraction, New York: Addison-Wesley.

Bilgin, N. (2000). Sosyal psikolojiye giriş, İzmir: Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları.

Büyüköztürk, Ş. (2004). Veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Büyüköztürk, Ş., Akgün, Ö., Kahveci, Ö. & Demirel, F. (2004). Güdülenme ve Öğrenme Stratejileri Ölçeğinin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 4(2), 207-239.

Cüceloğlu, D. (1998). İnsan ve davranışı, İstanbul: Remzi Kitapevi.

Finkel, E. J., & Eastwick, P. E. (2015). Interpersonal Attraction: In Search of a Theoretical Rosetta Stone. In J. A. Simpson & J. F. Dovidio (Eds.), APA Handbook of personality and social psychology, volume 3: Interpersonal relations (pp. 179-210). Washington: American Psychological Association.

Freedman, J.L.; Sears, D.O. & Carlsmith, J.M. (1993). Sosyal psikoloji, A. Dönmez (çev.), Ankara: İmge Yayınevi.

Hogg, M.A. & Vaughan, G.M. (2007). Sosyal psikoloji, İ. Yıldız& A. Gelmez (çev.), Ankara: Ütopya Yayınevi.

Hortaçsu, N. (2003). İnsan ilişkileri. Ankara: İmge Yayınları.

Hu, L.T., & Bentler, P.M. (1999). Cutoff criteria for fit indexes in covariance structural analysis: Conventional criteria versus new alternatives. Structural Equation Modeling, 6, 1-55.

Kağıtçıbaşı, Ç. (2004). Yeni insan ve insanlar, İstanbul: Evrim Yayınları.

Myers, G.D. (1993). Social psychology, New York: McGraw-Hill.

Sprecher, S. (1998). Insiders’ perspectives on reasons for attraction to a close other, Social Psychology Quarrterly, 61, 287-300.

Tabachnick, B.G., & Fidell, L.S. (1996). Using multivariate statistics. New York, NY: Harper Collins College Publishers.

Tezbaşaran, A. (1996). Likert tipi ölçek geliştirme kılavuzu. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları.

Downloads

Published

2015-06-21

How to Cite

Yaman, E. (2015). The validity and reliability of the Interpersonal Attractiveness Scale &lt;p&gt;Kişilerarası Çekicilik Ölçeği: Geçerlik güvenirlik çalışması. Journal of Human Sciences, 12(1), 1547–1557. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3139

Issue

Section

Educational Evaluation, Measurement and Research