Muğla Üniversitesi Öğrencilerinin beslenme konusunda bilgi düzeylerinin belirlenmesi

Authors

  • Bennur Çalıştır
  • Feyza Dereli
  • Mursayettin Eksen

Keywords:

Beslenme, Üniversite Öğrenci, bilgi düzeyi

Abstract

Çalışma Muğla Üniversitesi Öğrencilerinin beslenme konusunda bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı .Çalışmanın evrenini  Muğla Üniversitesi Merkez kampüsünde  2003-2004 Eğitim Öğretim yılı Bahar yarıyılında kayıtlı olup  okula devam eden 7920 öğrenci  oluşturdu. Okullar bazında giriş yılları gözönüne alınarak evrenin   %10’u    basit rastgele  örneklem yöntemiyle   seçildi ve 792 öğrenci örneklemi oluşturdu Evreni oluşturan öğrenciler  bölüm/program bazında giriş yılları ve  numara sırasına göre gruplandırıldı. Rastgele sayılar tablosu yardımıyla örnekleme girecek öğrenciler seçildi.Çalışmada 7 sorudan oluşan Kişisel Bilgi Formu (KBF) ve öğrencilerinin beslenme konusunda bilgi düzeylerini belirleyen  kaynaklar taranarak hazırlanmış 25 sorudan oluşan anket formu kullanıldı. Anket uygulanmasından önce 20 öğrenciye ön uygulama yapılarak anket formunun anlaşılırlığı ve geçerliliği test edildi (Cronbach’s Alpha=0.7052). Öğrencilerin beslenme hakkındaki bilgileri içeren 5 sorunun değerlendirilmesinde her doğru soruya 1 puan verilerek toplam 25 puan üzerinden değerlendirmede 0-5 puan arası puan alanlar “bilmeyen” , 6-11 arası puan alanlar “az bilen” , 12-17 arası puan alanlar “bilen” ve 18-25 arası puan alanlar “iyi bilen” olarak gruplandırıdı. Çalışmada bilgi puanı bağımlı değişken, kişisel özellikler ise bağımsız değişken olarak kullanıldı. Veriler bilgisayar ortamında SPSS 10.0 paket programı kullanılarak değerlendirildi. İstatistiksel değerlendirmede independent sample t testi ; tek yönlü varyans analizi (ANOVA), çoklu karşılaştırmada yöntemi olarak ise LSD testi uygulandı.Anlamlılık seviyesi  p< 0.05 olarak kabul edildi. 

Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin bilgi puanı ortalamasının 16.44±3.47 ve %59.97’sinin “bilen” grubunda olduğu tespit edildi. Araştırmaya katılan öğrencilerin beslenme konusundan bilgili oldukları, 23 ve yukarı yaş grubunda olanların 17-19 yaş grubunda olanlara, kızların erkek öğrencilere, Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin diğer fakültelerde öğrenim gören öğrencilere, 3. sınıfta ki öğrencilerin 1. sınıftaki öğrencilere göre daha bilgili oldukları, öğrencilerin  mezun oldukları lise, öğrenim görülen fakülte, kaldığı yer ve gelir durumlarının beslenme konusunda bilgilerini etkilediği, yaş, cinsiyet ve sınıfın ise etkilemediği belirlendi. 

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Downloads

Published

2006-08-09

How to Cite

Çalıştır, B., Dereli, F., & Eksen, M. (2006). Muğla Üniversitesi Öğrencilerinin beslenme konusunda bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Journal of Human Sciences, 2(2). Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/19

Issue

Section

Nursing and Midwifery