İdeoloji ve eğitim

Authors

  • Mehmet Yapıcı

Keywords:

İdeoloji, Okul, Birey

Abstract

Eğitim kurumlan, siyasal sistemlerin istediği insan tipini yetiştirmek için kurgulanmış ideolojik aygıtlardır. Doğal olarak, bu ideolojik aygıtların, bireylerin bilişsel, duyuşsal ve fiziksel gereksinimlerini karşılayacak bir anlayışa sahip olmaları beklenemez. Çünkü, onların görevi, siyasal sistemlerin beklentilerine yönelik olarak kurgulanmıştır. Bu bağlamda, ideolojik aygıtlar olarak eğitim kurumlan, insanın evrensel düşünüşüne, insanlann birbirlerini anlama ve paylaşma niteliklerinin geliştirilmesine hizmet edememektedir.
Bu çalışmada, eğitim kurumlarının, ideolojik aygıtlar olarak, birey üzerinde yansıttığı özellikler tartışılmaktadır. Hğitim kurumlarının bireyin demokratik düşünüşüne hizmet eden kurumlar olması, onun ideolojik bir aygıt olarak etkisinin azaltılması ile mümkündür. Ancak, bu, bütün dünyadaki eğitim kurumlarının ortak felsefesi haline gelmediği sürece (özellikle gelişmiş ülkelerde) bunun da pek işe yaramayacağı söylenebilir. Öyle ise, gelişmiş ülkelerin eğitim kurumlarını ideolojilerden arındırması, onları taklit eden ya da model alan gelişmekte olan ülkelerin de, eğitim kurumlarının ideolojilerin egemenliğinden sıynlmasını kolaylaştırabilir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Published

2006-12-01

How to Cite

Yapıcı, M. (2006). İdeoloji ve eğitim. Journal of Human Sciences, 8(1). Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/100

Issue

Section

Education