The independent participation out of time and place; from organized citizen to digital individuals: Sample of Change.org

Zaman ve mekandan bağımsız katılım; örgütlü yurttaştan dijital bireye: Change.org örneği

Authors

  • Gamze Yetkin Cılızoğlu Kocaeli University
  • Aysel Cetinkaya Kocaeli University

DOI:

https://doi.org/10.14687/jhs.v15i4.5529

Keywords:

Digital activism, digital individual, latent identity, Change.org, Dijital aktivizm, dijital birey, gizil kimlik

Abstract

The way in which the individual who is the building block of social structure reacts and reflects his/her desires and needs has changed in the 21st century together with technological developments. In speed-based digital era, the individuals have tended to use digital media in which they can quickly find a solution for their expectations and reactions. Individuals have had the opportunity to publicize and share their reactions and expectations through different platforms in the digital media. This reactivity and activism, which can be considered as digital activism, has led a digital individual to carry out activities with a "latent identity", which caused the respondents to increase quantitatively. Change.org is one of the most important digital platforms, which is active in this field and prominent worldwide.

The object of the study is to determine how the individuals accomplish the functions via Change.org, such as creating social reaction reflexes, ensuring participation, mediating social awareness and creating awareness about a subject matter. Accordingly, pages of Turkey and England on Change.org were reviewed in a period of one month, a content analysis was performed via campaigns started, and the differences between the two countries representing the sample were addressed.

When the findings are evaluated, it is possible to say that individuals has become free for verbalizing their reactions by overcoming their silence through digital media, and that this reaction can set an agenda faster than traditional media. Ever-increasing participation in the campaigns may be interpreted as an indication that digital participation will gradually gain speed in Turkey and England.

Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

 

Özet

Teknolojik gelişmelerle birlikte 21. yüzyılda toplumsal yapının temeli olan bireyin tepki verme, istek ve ihtiyaçlarını dile getirme biçimi de değişmiştir. Hız odaklı dijital çağda bireyler, beklentilerini ve tepkilerini daha hızlı çözüme kavuşturabilecekleri dijital ortama yönelmiştir. Dijital ortamdaki farklı platformlar üzerinden bireyler tepkilerini ve beklentilerini, kitlelere duyurma ve onlarla paylaşma imkanı bulmuşlardır. Dijital aktivizm olarak değerlendirilebilecek bu tepkisellik ve etkincilik, dijital bireyin aynı zamanda “gizil kimlikle” faaliyetlerini sürdürmesinin yolunu açmış, bu da tepki verenlerin niceliksel olarak artmasına sebep olmuştur. Bu alanda faaliyet gösteren ve dünya çapında öne çıkan en önemli dijital platformlardan biri de Change.org’dur.

Çalışmanın amacı bireylerin toplumsal tepki refleksi oluşturma, katılım sağlama, toplumsal bilincin oluşumuna aracılık etme ve bir konu hakkında farkındalık yaratma gibi işlevleri Change.org aracılığıyla nasıl hayata geçirdiklerinin tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda Change.org Türkiye ve İngiltere sayfaları bir aylık süre içerisinde incelenerek, başlatılan kampanyalar üzerinden içerik analizi yapılmış ve örneklemi teşkil eden iki ülke arasındaki farklılıklara  değinilmiştir.

Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, bireylerin dijital mecra aracılığıyla suskunluklarını aşarak, tepkilerini dile getirmede özgürleştikleri ve bu tepkinin geleneksel mecralara göre daha hızlı gündem yaratabildiğini söylemek mümkündür. Kampanyalara katılımın her geçen gün artması, Türkiye’de ve İngiltere’de dijital katılımın giderek ivme kazanacağının göstergesi olarak yorumlanabilir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Gamze Yetkin Cılızoğlu, Kocaeli University

Ph.D., Communication Faculty, Department of Advertising

Aysel Cetinkaya, Kocaeli University

Ph.D., Communication Faculty, Department of Journalism

References

Akça, E. Baştürk (2014). “Demokratik Katılım Bağlamında Yeni Medya ve Dijital Yurttaşlık”. Yeni Medya Pratikler Olanaklar. Emel Baştürk Akça (der.) içinde, Kocaeli: Umuttepe Yayınları. 17-44.

Aktivizm nedir? , http://www.tdk.gov.tr, Erişim Tarihi: 08.01.2017.

Atabek, N. ve Dağtaş, E. (1998). Kamuoyu ve İletişim. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Aziz, A. (2008). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri ve Teknikleri. Ankara: Nobel Yayınları.

Cammaerts, B. (2007). “Activism and Media”. Reclaiming the Media. Bart, Cammaerts ve Nico Carpentier (der.) içinde, Bristol, United Kingdom: Intellect Ltd. 217-224.

Castells, M. (2013). İsyan ve Umut Ağları. Çev. E. Kılıç. İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Cılızoğlu, G. Yetkin. (2005). Sivil Toplum Örgütlerinin İletişim Süreci. Kocaeli: Yayıncı Yayınları.

Çakır, S. Yeygel (2017). “Sosyal Medyada Dijital Aktivist Hareketler Üzerine Kuramsal Bir İnceleme”. E-GİFDER, 5/2, 753-783.

Duran, R. (2003). “Yurttaş̧ Gazeteciliği, Gazetecilik ve Habercilik”. Gazetecilik ve Habercilik. Sevda Alankuş (der.) içinde. İstanbul: IPS İletişim Vakfı Yayınları.

Eroğul, C. (1999). Devlet Yönetimine Katılma Hakkı. İstanbul: İmge Kitapevi.

Habermas, J. (2001). İletişimsel Eylem Kuramı. Çev. Mustafa Tüzel. İstanbul: Kabalcı Yayınları.

Hansen, A. (2003). İçerik Çözümlemesi, İletişim Araştırmalarında İçerik Çözümlemesi, Der: Murat S. Çebi, Ankara, Alternatif Yayınları.

Joyce, M. (2010). Digital Activism Decoded The New Mechanics Of Change, New York: International Debate Education Association.

Kane, G. vd. (2009). “Community Relations 2.0”, Harvard Business Review, November, 2- 8.

Keane, J. (1998). Demokrasi ve Sivil Toplum. Çev. Necmi Erdoğan, İstanbul: Verso Yayınları.

Manheim, J. B. (1987). “A Model of Agenda Dynamics”, Communication Yearbook, 10, 499-516.

Yaylagül, L. (2014). Kitle İletişim Kuramları. 6. Baskı. Ankara: Dipnot Yayınları.

Sivitanidesi, M. (2011). “The Era of Digital Activism”. Conference for Information Systems Applied Research.

Turhan, D. G. (2017). “Dijital Aktivizm”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sayı:26, s.26-44.

Downloads

Additional Files

Published

2018-10-24

How to Cite

Yetkin Cılızoğlu, G., & Cetinkaya, A. (2018). The independent participation out of time and place; from organized citizen to digital individuals: Sample of Change.org: Zaman ve mekandan bağımsız katılım; örgütlü yurttaştan dijital bireye: Change.org örneği. Journal of Human Sciences, 15(4), 1944–1958. https://doi.org/10.14687/jhs.v15i4.5529

Issue

Section

Journalism & Mass Communication