Preschool teacher candidates’ views on functionality of child literature in education <p>Okul öncesi öğretmen adaylarının çocuk edebiyatının eğitimde işlevselliği üzerine görüşleri

Authors

Keywords:

Child Literature, Preschool, Turkish Education, Language, Text, Çocuk edebiyatı, Okul Öncesi, Türkçe Eğitimi, Dil, Metin

Abstract

Child literature pieces are significant in terms of solidifying educational attainments in children. Abstract concepts such as cultural background and values need to be solidified in children’s minds that are in the concrete operational stage. Including crucial attainments such as cultural and universal values, child literature pieces are unique educational materials. Child literature pieces include fairy tales, rhymes, drama and poems etc., and are the first materials that anyone encounters during early childhood.

Child literature pieces are quite helpful to provide preschoolers with educational attainments who do not like being told what to do, but can assess the events and characters in fairy tales. Enjoying the repetitions in rhymes, preschoolers can gain linguistic enthusiasm and awareness during this period. The benefits of child literature during preschool age can be increased, thus it is an important field of interest that must be considered by preschool teacher candidates.

This qualitative research made use of semi-structured interview forms to collect data. The study findings showed that the first child literature pieces that came to preschool teacher candidates’ minds were fairy tales, stories and rhymes. These participants stated that child literature was mostly effective in improving preschoolers’ creativity. This response was followed by finding child literature effective in improving cognitive and linguistic abilities. The participant preschool teacher candidates’ responses as the most important characteristics of child literature pieces were mostly including them to be appropriate for level, simple, interesting and creative. They can be said to approve child literature in terms of improving cognitive, social and creativity skills. The most emphasized issues concerning the use of child literature pieces during preschool were the appropriateness to children’s level, cognitive skills, social skills, being interesting and not covering violence and fear themes.

Extended English abstract is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

 

Özet

Çocuk edebiyatı ürünleri çocuğa verilmek istenen kazanımları somutlaştırması bakımından önemlidir. Kültürel birikim, değerler gibi soyut kavramların somut işlemler dönemindeki çocuğa sunulması bu kavramların somutlaştırılmasını gerektirmektedir. İçerisinde kültürel ve evrensel değerler gibi önemli kazanımları barındıran çocuk edebiyatı ürünleri bu bakımdan eğitim materyali olarak eşsizdir. Çocuk edebiyatı ürünleri içerisinde masallardan, tekerlemelerden, dramadan, şiirlerden vb. bahsetmek mümkündür. Çocuk edebiyatı ürünleri insanın da ilk çocukluk evresinden itibaren ilk karşılaştığı ürünler arasındadır.

Çocuk edebiyatı ürünleri, okul öncesi dönemde kendisine ne yapılacağının söylenmesinden hoşlanmayan ancak masallardaki vb. karakterleri, olayları değerlendiren hedef kitleye kazanım sağlanması bakımından da son derece faydalıdır. Tekerlemelerdeki tekrarlardan hoşlanan okul öncesi dönem çocuğu dil sevgisi, bilincini de bu sayede erken yaşlarda edinebilir. Okul öncesi dönemdeki faydaları bu şekilde arttırılabilecek çocuk edebiyatının okul öncesi dönem öğretmen adayları tarafından farkında olunması gereken bir alan olduğu unutulmamalıdır.

Araştırma modeli olarak nitel araştırma yaklaşımı kapsamında yarı yapılandırılmış görüşme formu ile veri toplama tekniği seçilmiştir.

Araştırmanın sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin çocuk edebiyatı ürünü olarak zihnine ilk masal, hikaye ve tekerlemelerin geldiği görülmektedir. Okul öncesi öğretmen adayları çocuk edebiyatını en çok çocukların yaratıcılık düzeylerini geliştirmede etkili bulmuşlardır. Bu cevabı bilişsel gelişim ve dil gelişimi için yararlı bulduklarını gösteren cevaplar takip etmektedir. Okul öncesi öğretmen adaylarının çocuk edebiyatı ürünlerinde bulunması gereken en önemli özellik olarak çoğunlukla, seviyeye uygunluk, sadelik, ilgi çekicilik ve yaratıcılık cevaplarını verdikleri görülür. Okul öncesi öğretmen adaylarının beceri kazanımı bakımından bilişsel beceriler, sosyal beceriler ve yaratıcılık becerileri için çocuk edebiyatını daha uygun buldukları söylenebilir. Okul öncesi öğretmen adaylarının okul öncesi eğitimde çocuk edebiyatı ürünlerinin kullanımına dair en çok vurgu yaptıkları konuların seviyeye uygunluk, bilişsel beceriler, sosyal beceriler, şiddet ve korku ögelerinden uzaklık ile ilgi çekicilik olduğu görülür.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Bilge Bağcı Ayrancı, Bozok University

Assist. Prof. Dr., Bozok University, Education Faculty, Turkish Education Department

Gıyasettin Aytaş, Gazi University

Professor Dr. , Gazi University, Education Faculty, Turkish Education Department

References

Aykaç, M. (2011). Türkçe Öğretiminde Çocuk Edebiyatı Metinleriyle Kurgulanan Yaratıcı Drama Etkinliklerinin Anlatma Becerilerine Etkisi. (Doktora Tezi), Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Aytaş, G. (2003). Okuma Gelişiminde Çocuk Edebiyatının Rolü, TÜBAR-XIII-

Bağcı, E. (2013). Çocuk Edebiyatı Ürünleriyle Çocuklar İçin Yazılmış Eserlerin Değerler Eğitimi Bağlamında Karşılaştırılması. (Yüksek Lisans Tezi). Celal Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Baş, B. (2010). Söz Varlığının Oluşumu ve Gelişiminde Çocuk Edebiyatının Rolü, TÜBAR-XXVII

Dağlıoğlu, H. E. ve Özlem Çamlıbel Çakmak. (2009). Okul Öncesi Çocuklarına Yönelik Yayınlanan Hikâye Kitaplarının Şiddet ve Korku Öğeleri Açısından İncelenmesi, Türk Kütüphaneciliği 23, 3, 510-534

Dilidüzgün, S. (2004). Çağdaş Çocuk Yazını- Yazın Eğitimine Atılan İlk Adım. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

Ergün, M. ve Ayşegül Gündüz. (2011). Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Okul Öncesi Çocuk Kitaplarını Değerlendirmesi, Dünya’daki Eğitim ve Öğretim Çalışmaları Dergisi Volume 1, Issue 1, Article 4 ISNN: 2146-7463

Karatay, H. (2007). Dil Edinimi ve Değer Öğretim Sürecinde Masalın Önem ve İşlevi, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi,5(3), 463-475.

Kolaç, E., Demir, T., & Karadağ, R. (2012). Öğretmen Adaylarının Dil Eğitiminde Çocuk Edebiyatı Metinlerinin Kullanımına Yönelik Görüşleri. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 161.

Kuran, Ş. B. ve Zehra Nur Ersözlü. (2009). Sınıf Öğretmenlerinin Çocuk Edebiyatına İlişkin Görüşleri Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:V1, Sayı:I, 1-17

Mert, E. L. (2012). Anadili Eğitimi-Öğretimi Sürecinde Çocuk Yazını Ürünlerinden Yararlanma ve Masal Türüne Yönelik Bazı Belirlemeler. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 31(31), 1-12.

Oğuzkan, A. F. (2006). Yerli ve Yabancı Yazarlardan Örneklerle Çocuk Edebiyatı. Ankara: Anı Yayıncılık.

Önal, M. N. (2002). Türkçenin Eğitimi ve Öğretiminde Oyun Tekerlemelerinin Yeri ve Önemi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9, 1-17.

Sever, S. (2003). Çocuk Edebiyatı. Ankara: Kök Yayıncılık

Sever, S. (2008). Çocuk ve Edebiyat. Ankara: Tudem Yayınları.

Temizyürek, F. (2003). Türkçe Öğretiminde Çocuk Edebiyatının Önemi. TÜBAR-XIII

Türnüklü, A. (2000). Eğitimbilim Araştırmalarında Etkin Olarak Kullanılabilecek Nitel Biraraştırma Tekniği: Görüşme. Kuram Ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 6(4), 543-559.

Yağcı, Y. (2007). Çocuk Ve Gençlerin Kitaba Ulaşmasındaki Köprüler. Türk Kütüphaneciliği, 21(1), 62-71.

Yalçın, A. ve Gıyasettin Aytaş (2002). Çocuk Edebiyatı. Ankara: Akçağ Yay.

Zeki, G.; Temizyürek, F.; Şahbaz, N. K. (2007). Çocuk Edebiyatı. Ankara: Öncü Kitap.

Downloads

Published

2017-12-16

How to Cite

Bağcı Ayrancı, B., & Aytaş, G. (2017). Preschool teacher candidates’ views on functionality of child literature in education &lt;p&gt;Okul öncesi öğretmen adaylarının çocuk edebiyatının eğitimde işlevselliği üzerine görüşleri. Journal of Human Sciences, 14(4), 4226–4240. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/5093

Issue

Section

Education