Reaching the effective Music literacy: Kodaly method<p>Etkili müzikal okuryazarlığa ulaşmak: Kodaly yöntemi

Authors

  • Peyruze Rana Şimşek Dokuz Eylul University
  • Sermin Bilen Dokuz Eylul University

Keywords:

Kodaly Method, Music Education, Solfege Education, Kodaly Yöntemi, Müzik Eğitimi, Solfej Eğitimi

Abstract

Kodaly method, which did not commonly used in Turkey and known less when compared to other music methods, is important and distinctive because of being a system instead of an approach. One of the most important factors creating this difference is Kodaly’s effectiveness on solmization education. This method’s effectiveness on range thinking and perceiving harmonic structure compared to classical solmization education is being supported by findings of varied studies. Kodaly method is a whole in which every need adressed meticulously and stages edited in order to fulfil indicated needs. Kodaly, which based on assumption that every individual’s instrument is her voice, emphasized the importance of active participation in music education, aimed to develop hearing ability and musical literacy, does have an important place in early music education. In music education, it is aimed to train individuals who have musical literacy from childhood to adulthood. Music educators’ and music teacher candidates’ knowledge and adoption of practices such as Kodaly method, integration of these practices with their prior knowledge and own methods, would help next generation to approach music and life more actively and lively. Therefore, aim of this study is to present knowledge about Kodaly method, philosophy and method tools and also present a sample solmization course prepared according to Kodaly systematic.

Extended English abstract is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

 

Özet

Ülkemizde yaygın olarak kullanılmayan ve diğer müzik eğitimi yöntemleriyle kıyaslandığında daha az tanınan Kodaly yöntemi, bir yaklaşım değil, bir sistem olması nedeniyle farklılık ve önem taşır. Bu farklılığı yaratan en önemli unsurlardan biri, solfej eğitimi konusunda etkili olmasıdır. Yöntemin, aralık düşünme ve armonik yapıyı algılamada, klasik solfej eğitimine göre daha etkili olduğu çeşitli araştırma bulgularıyla da desteklenmiştir. Kodaly yöntemi, müzik öğrenimi yolunda her gereksinimin titizlikle belirlendiği ve bu gereksinimlere yanıt vermek üzere her aşamanın özenle kurgulandığı bir bütündür. Temel çalgısının her bireyin kendi sesi olduğu görüşü üzerine oturtulan, müzik eğitimine aktif katılımın öneminin her zaman vurgulandığı, işitme becerisinin geliştirilmesi ve müzikal okuryazarlığın artmasının amaçlandığı yöntemde, erken dönem müzik eğitimi önemli bir yer kaplar. Çocukluktan başlayıp yetişkinliğe kadar uzanarak müzikal anlamda okuryazar bireylerin yetiştirilmesi hedeflenir. Müzik eğitimcileri ve müzik öğretmeni adaylarının Kodaly yöntemi gibi uygulamaları tanıyarak ve benimseyerek kendi yöntemleri ve var olan bilgileriyle harmanlamaları, gelecek nesillerin müziğe, dolayısıyla yaşama daha aktif ve sevgi ile yaklaşmalarına yardımcı olabilir. Bu nedenle, bu çalışmada, Kodaly yöntemi, felsefesi ve yöntem araçları ile ilgili bilgilere yer verilmiş, solfej eğitimine katkıda bulunmak amacıyla Kodaly sistematiği gözetilerek örnek bir solfej dersi sunulmuştur.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Peyruze Rana Şimşek, Dokuz Eylul University

Research Assistant, Dokuz Eylul University, Buca Faculty of Education, Department of Fine Arts Education

Sermin Bilen, Dokuz Eylul University

Asst. Prof. Dr., Dokuz Eylul University, Buca Faculty of Education, Department of Fine Arts Education

References

Bowyer, J. (2015). More than Solfège and Hand Signs Philosophy, Tools, and Lesson Planning in the Authentic Kodály Classroom. Music Educators Journal, 69-76.

Cousins, S.B., Persellin, D.C. (1999). The Effect of Curwen Hand Signs on Vocal Accuracy of Young Children. Texas Music Education Research, 17-21.

Hegyi, E. (1987). Solfege According to the Kodály Concept, Volume 2, Pupil’s Book. Zoltan Kodály Pedagogical Institute of Music, Kesckemet, Hungary.

Houlahan, M., Tacka, P. (2015). Kodály Today, A Cognitive Approach to Elemantary Music Education. Oxford University Press, United States of America.

Hurwitz, I., Wolff, P.H., Bortnick, B.D., Kokas, K. (1975). Nonmusicol Effects of the Kodály Music Curriculum in Primary Grade Children, Journal of Learning Disabilities, Volume: 8 isue: 3, page(s): 167-174.

Jacobi, B.S. (2O11). Kodály, Literacy, and the Brain: Preparing Young Music Students to Read Pitch on the Staff, General Music Today, Volume: 25 issue: 2, page(s): 11-18.

Karasar, N. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

McClung, A.C. (2008). Sight-Singing Scores of High School Choristers with Extensive Training in Movable Solfège Syllables and Curwen Hand Signs, Journal of Research in Music Education Volume 56, Number 3, 255-266.

Özeke, S. (2007). Kodály Yöntemi ve İlköğretim Müzik Derslerinde Kodály Yöntemi Uygulamaları. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi XX (1), 111-119.

Papp, Z., Spiegel, M. (2016). Solfege in the Classroom. Liszt Ferenc Academy of Music- Kodály Institute, Foundation for the Kecskemet Kodály Institute, Hungary.

Peşinci, F.A. (2014) Kodály Yönteminin Saygun ve Bartók Piyano Repertuarına Uygulanması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Türkmen, E.F. (2917). Müzik Eğitiminde Öğretim Yöntemleri. Pegem Akademi, Ankara.

Yıldırım, K. (1995). Kodály Yöntemi ile Müzik Eğitimi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Yiğit, E.F. (2000). Müzik Eğitiminde Kodály Metodunun Rolü. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Ensitüsü, İzmir.

Downloads

Published

2017-12-18

How to Cite

Şimşek, P. R., & Bilen, S. (2017). Reaching the effective Music literacy: Kodaly method&lt;p&gt;Etkili müzikal okuryazarlığa ulaşmak: Kodaly yöntemi. Journal of Human Sciences, 14(4), 4308–4319. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/5050

Issue

Section

Education