Administrative structure and law in terms of new public management model and classical public administration<p>Yeni kamu işletmeciliği modeli ve klasik kamu yönetimi açısından idari yapı ve hukuku

Authors

  • Bekir Tavas İstanbul Rumeli University
  • Yılmaz Serdaroğlu International University of Travnik

Keywords:

Administrative Law, New Public Administration, New Public Management, İdare Hukuku, Yeni Kamu Yönetimi, Yeni Kamu İşletmeciliği

Abstract

Along with the process of transition into information society, fundamental changes in the field of public administration have come to the fore. This new concept of understanding emerges from the viewpoint of the New Public Administration which stems from the standpoint of the individual state with comparison to the classical public administration. The change in the position given to the individual by the concept of public administration led to the change in public institutions at the same time. In this model, called the New Public Management, public institutions have been managed in accordance with the provisions of the social state, on the one hand have been managed similar to private enterprises in terms of performance. It has been a reflection of this change on Administrative Law such as on public administration and public institutions. Today there is not enough study on the new public administration which is evaluated in terms of administrative law. For this reason, in this study, administrative law is included in the comparison of the new public management model and the classical public administration approaches. In this study, a literature is reviewed and related resources were searched and conceptual analysis of New Public Management in the theoretical sense was made and a compared with the public administration approaches. According to the results of the study, the model of new public management is the most useful model for the information society and the globalized public sphere. On the other hand, the administrative law which is developed on the basis of classical public administration approach cannot give effective and satisfactory answers to the emerging new public administration and management structure. For this reason, it is suggested that the new public management should be reshaped in accordance with the dynamically evolving and publicly structured interest.

 

Özet

Bilgi toplumuna geçiş süreci ile birlikte, kamu yönetimi alanında da köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Ortaya çıkan bu yeni anlayışın adı Yeni Kamu Yönetimi anlayışı olup, klasik kamu yönetimi anlayışına göre bireyi devletten önceleyen bir bakış açısına sahiptir. Kamu yönetimi anlayışının bireye verdiği konumun zaman içinde değişmesi, aynı zamanda kamu kurumlarının da değişikliğini elzem kılmıştır. Yeni Kamu İşletmeciliği adı verilen modelde, kamu kurumları bir yandan sosyal devlet anlayışına uygun yönetilirken, diğer yandan performans açısından özel işletmelere benzer bir yönetime sahip olmuştur. İdare hukukunda da, kamu yönetiminde ve kamu kurumlarında meydana gelen bu değişimin yansımaları kaçınılmazdır. Günümüzde yeni kamu işletmeciliğinin idare hukuku açısından değerlendirildiği yeterince çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle bu araştırmada idare hukukunda yeni kamu işletmeciliği modeli ve klasik kamu yönetimi yaklaşımlarının kıyaslanmasına yer verilmiştir. Bu çalışmada literatür tarama modelinden yararlanılmış ve ilgili kaynaklar taranarak teorik anlamda Yeni Kamu İşletmeciliği’nin kavramsal analizi yapılmış, yeni kamu işletmeciliği ile kamu yönetimi yaklaşımları arasında bir karşılaştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre yeni kamu işletmeciliği modeli, bilgi toplumu ve küresel kamuya en uygun olan modeldir. Öte yandan klasik kamu yönetimi yaklaşımına dayalı olarak geliştirilen idare hukuku, ortaya çıkan bu yeni kamu yönetimi ve işletmeciliği yapısına yeterince etkili ve tatmin edici cevaplar verememektedir. Bu nedenle yeni kamu işletmeciliğinin dinamik sürekli gelişen ve kamuya göre şekillenen, kamu yararına ön plana alan yapısına uygun olarak yeniden şekillenmesi gerektiği ileri sürülmektedir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Bekir Tavas, İstanbul Rumeli University

Assistant Professor, İstanbul Rumeli Üniversitesi

Yılmaz Serdaroğlu, International University of Travnik

Research Assistant, International University of Travnik

References

Akyel, R. ve Köse, H. Ö. (2010). Kamu Yönetiminde Etkinlik Arayışı: Etkin Kamu Yönetimi İçin Etkin Denetimin Gerekliliği, Türk İdare Dergisi, 466, 9-45.

Al, H. (2002). Kamu Yönetiminde Paradigma Değişimi. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, Sakarya.

Canpolat, H. ve Cangir, M. (2010). Değişen Dünyada Kamu Yönetiminin Geleceği ve Türkiye’nin Reform Gündemi: Devletin Daha Fazla Demokratikleşmesi, Türk İdare Dergisi, 466, 25-45.

Çevikbaş, R. (2012). Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı ve Türkiye Uygulamaları, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 1(2), 9-32.

Dolea, A. (2012). Institutionalizing government public relations in Romania after 1989, Public Relations Review, 38, 354– 366.

Ergun, T. ve Polatoğlu, A. (1988). Kamu Yönetimine Giriş, Ankara: TODAİE Yayını No. 222 Olgaç Matbaası.

Eryılmaz, (2013). Kamu Yönetimi, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2979

Genç, F. N. (2010). “Yeni Kamu Hizmeti Yaklaşımı”. Türk İdare Dergisi, 46, 145-159.

Juliani, F. ve Oliveira, I.J. (2016). State of research on public service management: Identifying scientificgaps from a bibliometric study. International Journal of Information Management, 36, 1033–1041.

Kickert, W. (2005) Distinctiveness in the study of public management in Europe, Public Management Review, 7:4, 537-563.

Kurt, M. ve Uğurlu, Ö. Y. (2007). Yeni Kamu Yönetimi ve Yeni Kamu Yönetimi Yaklaşımının Gelişiminde Avrupa Birliğinin Rolü: İlerleme Raporları İçerik Analizi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, 9(2), 81-109.

Lamba, M. (2015). “Türkiye’de Yeni Kamu Yönetimi Anlayışının Yansımaları: Hükümet Programları Üzerinden Nitel Bir İnceleme”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(1), 127-141.

Nacak, O. (2015). Yeni Kamu Yönetimi ve Türkiye’de Kamu Politikalarının Oluşturulması: Aktör Temelli Bir Analiz. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi.

Öz Yıldız, S. (2017a), Kamu Yönetim Sistemini Organizasyon Tarihi Üzerinden Okumak: 1970’li Yıllarda Emniyet Genel Müdürlüğü, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 44, Nisan 2017, 34-42.

Öz Yıldız, S, (2017b), Güvenlik Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet Temelli Yaklaşım, Ankara: SAGE Yayıncılık.

Özcan, K. ve Ağca, V. (2010). Yeni Kamu Yönetimi Anlayışında Postmodernizmin İzleri, Amme İdaresi Dergisi, 43(3), 1-32.

Simon H. A., Smithburg D.W. ve Thompson V. A. (1985). Kamu Yönetimi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları: 547.

Sözen, M. H. (2013). Turgut Özal Örnekleminde Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Yönetim Bilimleri Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.

Uçar, İ. (2016). İdare Hukukunda Kamu Gücü Ayrıcalığı Kavramı ve Bir Kamu Gücü Ayrıcalığı Olarak Hukuka Uygunluk Karinesi, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 20(3), 331-373.

Ulutürk, S. (2015). “Yeni Kamu İşletmeciliği Yaklaşımından Hareketle Üniversitelerde Performans Uygulaması Üzerine Bir Değerlendirme”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(4), 395-414.

Waymer, D. (2013). Democracy and government public relations: Expanding the scope of “Relationship” in public relations research. Public Relations Review, 39, 320– 331.

Downloads

Published

2017-04-26

How to Cite

Tavas, B., & Serdaroğlu, Y. (2017). Administrative structure and law in terms of new public management model and classical public administration&lt;p&gt;Yeni kamu işletmeciliği modeli ve klasik kamu yönetimi açısından idari yapı ve hukuku. Journal of Human Sciences, 14(2), 1501–1508. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/4605

Issue

Section

Public Administration