The investigation of organizational cynism and organizational commitment perceptions of academic staff at higher education institutions offering sports education<p>Spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanlarının örgütsel sinizm algıları ile örgütsel bağlılıklarının araştırılması

Authors

  • Kadir Çalışkan Bitlis Eren University
  • Sümmani Ekici Muğla Sıtkı Koçman

Keywords:

Sports, Cynism, Organizational Cynism, Organizational Commitment, Spor, Sinizm, Örgütsel Sinizm, Örgütsel Bağlılık

Abstract

The purpose of this study is to investigate the relationship between organizational cynism perception levels and organizational commitment levels of the academic staff from sports sciences departments at higher education institutions. The population of the study consists of all academic staff from sports sciences departments at higher education institutions and 396 sets of data (n=291 male, n=105 female) were collected from the academic staff.

To determine the organizational cynism levels of the academic staff, an 13-item scale “Organizational Cynism Scale,” which was developed by Brandes, Dhalwadkar and Dean (1999) was utilized in the study. The reliability score was calculated as α=0.93 and the Turkish adaptation of the scale was also performed by Kalağan (2009). Besides, in order to determine the organizational commitment levels of the participants, an 18-item scale “Organizational Commitment Scale”, which was developed by Allen and Meyer (1996) and used in Turkish format by Belli (2014), was utilized in the study.

The data were analyzed with SPSS 20.0 packet program. In addition to descriptive statistics, t-tests (Independent t-Test) and analysis of variance (One-Way ANOVA) were carried out in order to identify the differences in terms of demographic variables. Tukey HSD test was utilized to specify the groups from which significant differences were derived and Pearson correlation test was also used in order to examine the relationship between variables.  All findings were considered according to p<0.05 significance level in the study.

The results of the study suggest that the organizational commitment levels of the academic staff are medium-degree and their organizational cynism perceptions are low. In terms of organizational cynism, some significant differences were found out regarding the length of time spent working at that institution, administrative function and change of title variables. On the other hand, there were also some significant differences in variables like gender, age and the length of time spent at that institution in terms of organizational commitment as well as administrative function and change of title variables, those being similar to the results of organizational cynism. Additionally, it was found out that there existed medium-degree and negative relationship between organizational cynism and organizational commitment.

Extended English abstract is in the end of PDF (TURKISH) file.

 

Özet

Bu araştırma, spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanlarının örgütsel sinizm algıları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki etkileşimi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Türkiye’de spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları oluşturmuş ve 396 (n=291 erkek, n=105 kadın) akademisyene ulaşılmıştır.

Örgütsel sinizm algısının belirlenmesine yönelik Brandes, Dhalwadkar ve Dean (1999) tarafından geliştirilmiş ve Kalağan (2009) tarafından geçerlilik-güvenirliği (α=0.93) ve Türkçe’ye uyarlaması yapılmış olan 13 maddelik “Örgütsel Sinizm Ölçeği” kullanılmıştır. Örgütsel bağlılık düzeylerini belirlemek amacıyla da Allen ve Meyer’in (1996) geliştirdikleri ve Belli (2014) tarafından Türkçe formunun kullanıldığı 18 maddeden oluşan “Örgütsel Bağlılık Ölçeği”nden yararlanılmıştır.

Veriler SPSS 20,0 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistiklerin yanında katılımcıların demografik değişkenlerine göre farklılıklarını tespit etmek için t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. ANOVA testi sonucunda anlamlı farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını görmek için Tukey HSD testinden yararlanılmıştır. Değişkenler arası ilişkiyi sorgulamak için ise Pearson korelasyon analizinden faydalanılmıştır. Araştırmada tüm bulgular p<0.05 anlamlılık düzeyine göre dikkate alınmıştır.

Araştırmanın sonuçlarına göre; öğretim elemanlarının örgütsel sinizmleri düşük, örgütsel bağlılık hisleri ise orta seviyede çıkmıştır. Örgütsel sinizmde ve çeşitli alt boyutlarda; kurumdaki hizmet süresi, idari görev ve ünvan değişkenlerinde farklılıklar tespit edilmiş, örgütsel bağlılıkta ise farklılıklar yine idari görev ve ünvan değişkenlerinde görülmekle birlikte cinsiyet, yaş ve meslekteki hizmet süresi değişkenlerinde ortaya çıkmıştır. Ayrıca örgütsel sinizm ile örgütsel bağlılık arasında orta düzeyde negatif yönlü bir ilişkinin varlığı belirlenmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Kadir Çalışkan, Bitlis Eren University

Arş .Gör., Bitlis Eren Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Spor Yöneticiliği Bölümü

Sümmani Ekici, Muğla Sıtkı Koçman

Assoc. Prof. Dr., Muğla Sıtkı Koçman University, Faculty of Sports Science , Sport Management Department

References

Ahmadi, F. (2014). Örgütsel sinizmin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin incelenmesi: Atatürk Üniversitesi çalışanları üzerine bir araştırma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

Akman, G. (2013). Sağlık çalışanlarının örgütsel ve genel sinizm düzeylerinin karşılaştırılması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.

Akyüz, İ. ve Yurduseven, N. O. (2015). Sağlık çalışanlarının örgütsel sinizm düzeylerinin incelenmesi. International Journal of Economic and Administrative Studies, 16, 61-76.

Allen, N. J. ve Meyer, J. P (1990). The measurement and antecedents of affective, continuance, and normative commitment to the organization. Journal of Occupational Psychology, 63, 1-18.

Allen, N. J. ve Meyer, J. P. (1996). Affective, continuance and normative commitment to the organization: An examination of construct validity. Journal of Vocational Behavior, 49, 252-276.

Altınöz, M., Çöp, S., ve Sığındı, T. (2011). Algılanan örgütsel bağlılık ve örgütsel sinizm ilişkisi: Ankara’daki dört ve beş yıldızlı konaklama işletmeleri üzerine bir araştırma. Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 15(21), 285-315.

Balay, R. (2000). Özel ve resmi liselerde yönetici ve öğretmenlerin örgütsel bağlılığı: Ankara ili örneği. Yayımlanmamış doktora tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.

Balay, R., Kaya, A. ve Cülha, A. (2013). Örgüt kültürü ve örgütsel sinizm ilişkisi. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 14(2), 123-144.

Balıkçıoğlu, S. (2013). Antalya bölgesi konaklama işletmeleri çalışanlarının örgütsel sinizm tutumları ile bağlılık ilişkisi üzerine bir araştırma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay.

Başaran, İ. E. (1991). Örgütsel davranış: İnsanın üretim gücü. Ankara: Gül Yayınevi.

Becker, H. S. (1960). Notes on the concept of commitment. American Journal of Sociology, 66, 32-42.

Belli, E. (2014). Gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüklerinde çalışan personelin mobbing düzeylerinin araştırılması ve örgütsel bağlılık yönünden değerlendirilmesi. Yayımlanmamış doktora tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

Belli, E. ve Ekici, S. (2012). Ege bölgesindeki Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinde çalışan personelin örgütsel bağlılıklarının araştırılması. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 14(2), 171-178.

Bolat, T., Seymen, A., Bolat, O. İ. ve Erdem, B. (2009). Yönetim ve Organizasyon. Ankara: Detay Yayıncılık.

Brandes, P., Dharwadkar, R. ve Dean, J. W. (1999). Does Organizational Cynicism Matter? Employee and Supervisor Perspectives on Work Outcomes. Eastern Academy of Management Proceedings, 150-153.

Çetinkaya, F. F. (2014). Hizmet işletmelerinde psikolojik sözleşme ihlalleri ve örgütsel sinizm ilişkisi: Kapadokya bölgesi 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde bir araştırma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyon.

Dean, W. J., Brandes, P. ve Dharwadkar, R. (1998). Organizational Cynism. The Academy of Management Review, 23(2), 341-352.

Eaton, J. A. (2000). A social motivation approach to organizational cynicism. Master of arts, York University, Canada.

Efeoğlu, İ. E. ve İplik, E. (2011). Algılanan örgütsel adaletin örgütsel sinizm üzerindeki etkilerini belirlemeye yönelik ilaç sektöründe bir uygulama. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3, 343-360.

Efilti, S., Gönen, Y. Ö. ve Öztürk, F. Ü. (2008). Örgütsel sinizm: Akdeniz Üniversitesinde görev yapan yönetici sekreterler üzerinde bir alan araştırması. 7. Ulusal Büro Yönetimi ve Sekreterlik Kongresi Bildiri Kitabı, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, 279-290.

Homayouni, V. (2014). Örgütsel bağlılık, iş tatmini ve işten ayrılma ilişkisi: Otel işletmeleri çalışanları üzerine bir araştırma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

Kalağan, G. (2009) Araştırma Görevlilerinin Örgütsel Destek Algıları İle Örgütsel Sinizm Tutumları Arasındaki İlişki. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya.

Karademir, M. (2016). Ortaokul öğretmenlerinin okul yönetiminde kayırmacılık algıları ile örgütsel sinizm arasındaki ilişkinin incelenmesi: İstanbul ili Pendik ilçesi örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul.

Karasar, N. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayınları.

Nichols, M. (2004). Motivation and Hygiene as a Framework for eLearning Practice. Educational Technology & Society, 7(3), 1-4.

Özgener, Ş., Öğüt, A. ve Kaplan, M. (2008). “İşgören-İşveren İlişkilerinde Yeni Bir Paradigma: Örgütsel Sinizm”, içinde Özdevecioğlu, M. ve Karadal, H., (Ed.) Örgütsel Davranışta Seçme Konular: Organizasyonların Karanlık Yönleri ve Verimlilik Azaltıcı Davranışlar. Ankara: İlke Yayınevi.

Şahin, N. (2007). Personel güçlendirmenin iş tatmini ve örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: Dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde bir uygulama. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.

Tabachnick, B. G. ve Fidell, L. S. (2013). Using Multivariate Statistics (sixth ed.) Pearson, Boston.

Uygur, A. (2009). Örgütsel Bağlılık ve İşe Bağlılık. Ankara: Barış Platin Kitabevi.

Uzun, T. ve Ayık, A. (2016). Okul müdürlerinin iletişim becerileri ile öğretmenlerin genel ve örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(2), 672-688.

Üreten, Z. K. (2016). Sağlık meslek gruplarının örgütsel sinizm düzeylerini ölçmeye yönelik bir araştırma: Kamu hastanesi ile özel hastane karşılaştırması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi, ,İstanbul.

Yavuz, A. ve Bedük, A. (2016). Örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Bir kamu bankasının Konya şubelerinde örnek bir uygulama. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35, 301-313.

Yücel, İ. ve Çetinkaya, B. (2015). Örgütsel sinizm ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki ve çalışanlarının yaşının bu ilişki üzerindeki etkisi. “Bazen hoşlanmasak da kalmak zorunda olabiliriz!”. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(3), 247-271.

Downloads

Published

2017-05-11

How to Cite

Çalışkan, K., & Ekici, S. (2017). The investigation of organizational cynism and organizational commitment perceptions of academic staff at higher education institutions offering sports education&lt;p&gt;Spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanlarının örgütsel sinizm algıları ile örgütsel bağlılıklarının araştırılması. Journal of Human Sciences, 14(2), 1674–1689. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/4485

Issue

Section

Physical Education and Sport Sciences