Investigation of variations in terms of decision making and trait anxiety level of football referees

Futbol hakemlerinin karar verme ve sürekli kaygı düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi

Authors

  • İlimdar Yalçın Sakarya University
  • Fikret Soyer Sakarya University
  • Fikret Ramazanoğlu Sakarya University
  • Atakan Aksu

DOI:

https://doi.org/10.14687/jhs.v13i3.4280

Keywords:

Football, Referee, Decision Making, Trait Anxiety, Futbol, Hakem, Karar Verme, Sürekli Kaygı

Abstract

This study has been done in the purpose of investigation the decision making and trait anxiety level of football referees under some variations.

Study has been applied to 72 football referees out of 89 (%80.8), regional and national referees, whom work from East and South Easter Anatolian region in 8th and 13th sections.

In the study, Mann et al. (1998), “Melbourne Decision Making Scale” adapted by Deniz (2004) and Turkish “Trait Anxiety Inventory” adapted by Türker, Öner and Le Compte (1983) developed by Spielberger and friends. SPSS 22 package program was used to analyze the data obtained in the study and the level of significance was taken as p <0.05. T-test and One-Way Anova were used in the study.

As the result of the analysis, in decision making process, the education of self-respect and high attention favors the referees. Those whom has worked more, thus have more experience, tend to have a higher level of decision making. It has been determined that as the age progresses at the level of trait anxiety, there is a regular decrease in trait anxiety level. It has been determined that the level of trait anxiety of the referees who have graduate education level is lower than that of the referees who have undergraduate and graduate degrees.

 

Özet

Bu çalışma, bölgesel ve ulusal futbol hakemlerin karar verme ve sürekli kaygı düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelemesi amacıyla yapılmıştır.

Araştırma, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 8. ve 13. Bölge’de bulunan bölgesel ve ulusal futbol hakemi olan toplam 89 hakemden 72 (% 80,8) hakeme uygulanmıştır.

Çalışmada, Mann ve Ark. (1998) tarafından geliştirilmiş olup, Deniz (2004) tarafından Türkçeye uyarlanan ''Melbourne Karar Verme Ölçeği'' ve Spielberger ve arkadaşları (1970) tarafından geliştirilen Öner ve Le Compte (1983) tarafından Türkçeye uyarlanan ''Sürekli Kaygı Envanteri'' kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verileri analiz etmek için SPSS 22 paket programı kullanılmış olup anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak alınmıştır. Çalışmada t testi ve One -Way Anova kullanılmıştır.

Çalışma sonucunda, Karar vermede özsaygı ve dikkatli karar verme düzeylerinde eğitim düzeyi üst seviyede olmasının hakemler lehine önemli bir faktör olduğu tespit edilmiştir. Hakemlik yılı fazla olan futbol hakemlerinin dikkatli karar verme düzeyinin yüksek olduğu gözlenmiştir. Sürekli kaygı düzeyinde yaş ilerledikçe sürekli kaygı düzeyinde de düzenli bir düşüşün olduğu tespit edilmiştir. Eğitimi düzeyi yüksek lisans olan hakemlerin sürekli kaygı düzeyi eğitim durumu ön lisans ve lisans olan hakemlere göre daha düşük olduğu tespit edilmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

İlimdar Yalçın, Sakarya University

Research Assistant, Sakarya University, Faculty of Sports Science, Physical Education and Sport Department

Fikret Soyer, Sakarya University

Associate Professor, Sakarya University, Faculty of Sports Science, Physical Education and Sport Department

Fikret Ramazanoğlu, Sakarya University

Associate Professor, Sakarya University, Faculty of Sports Science, Physical Education and Sport Department

Atakan Aksu

Ph.D. Student, Fırat University, Faculty of Sports Science, Physical Education and Sport Department

References

Bayraktar, G., Tekin, M., Eroğlu, H. & Cicioğlu, İ. (2006). Uluslararası ve Milli Güreş Hakemlerinin Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. Cilt 8, sayı 4, s. 22-31.

Cengiz, R. & Pulur, A. (2004). Futbol Hakemlerinin Şiddet Olaylarına Bakış Açıları Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 1, 27-33.

Cüceloğlu, D. (2006) İnsan ve Davranışı. Remzi Kitabevi. İstanbul.

Çoban, A. & Hamamcı, Z. (2006). Kontrol Odakları Farklı Ergenlerin Karar Stratejileri Açısından İncelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 14 (2), 394-395.

Çoban, D. (2004). Türkiye Profesyonel Futbol Liglerinde Görev Yapan Klasman Hakemlerinin Sürekli Kaygı Durumlarının İncelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Konya, s. 34.

Deniz, E. (2004) Üniversite Öğrencilerinin Karar Vermede Öz Saygı, Karar Verme Stilleri ve Problem Çözme Yöntemleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. Eğitim Araştırmaları Dergisi. 4 (15), 25-35.

Ehtiyar, R. & Üngüren, E. (2008). Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Umutsuzluk ve Kaygı Seviyeleri ile Eğitime Yönelik Tutumları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1 (4); 159-181.

Gacar, A. (2011). Türkiye’deki Beden Eğitimi Ve Spor Öğretim Elemanlarinin Karar Verme Ve Atilganlik Düzeylerinin Bazi Değişkenler Açisindan İncelenmesi. Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Elazığ.

Gökçe, T. & Dündar, C., (2008).Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde Çalışan Hekim ve Hemşirelerde Şiddete Maruziyet Sıklığı ve Kaygı Düzeylerine Etkisi. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, S.15, C.1, ss.25-28.

http://www.gazetebilkent.com/2012/03/19/hakemlik-seruveni-ve-hakem-olmak-icin-adimlar/ Erişim Tarihi: 15.06.2016.

İslamoğlu, M. (2007). Ne yapmalı. Düşün Yayıncılık, (6. Baskı), İstanbul.

Paradis, K., Larkin, P. & O’Connor, D. (2016). The Effects of Physical Exertion on Decision Making Performance of Australian Football Umpires. Journal of Sports Sciences, Vol.:34, No.:16, 1535-1541.

Kırgil, F. (2015). Beden Eğitimi Öğretmenleri ile Farklı Branş Öğretmenlerinin Karar Verme ve Atılganlık Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Elazığ,s.62.

Kuzgun, Y. (2006). Meslek Gelişimi ve Danışmanlığı (4.Baskı). Nobel Yayınları, Ankara.

Mann, L., Harmoni, R. & Power. C. (1998). Cross-CulturalDifferences in Self-ReportedDecision-Making Style andConfidence. International Journal of Psychology. 33(5),s. 325-335.

Nacar, E., İmamoğlu, O., Karahüseyinoğlu M.F. & Açak, M. (2011). Hentbolcuların Sürekli Kaygı Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından Araştırılması. E-Journal of New World Sciences Academy. Volume: 6, Number: 1. s.1-12.

Öner, N. ve Le Compte, A. (1983). Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri El Kitabı. Boğaziçi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.

Spielberger, C. D. Gorsuch, R. L. & Lushene, R. E. (1970). Manual for State-Trait Anxiety Inventory. Consulting Psychologist Press, California.

Tallis, F. (2003). Kaygıları Aşmak. Sistem Yayıncılık. İstanbul.

Uzunoğlu, U. U. (2008). Türk Futbol Hakemlerinin Karar Verme Stillerinin Klasmanlarına Göre ve Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Konya, s.35.

Üngüren, E. (2011). Psikobiyolojik Kişilik Kuramı Ekseninde Yöneticilerin Kişilik Özellikleri, Karar Verme Stilleri ve Örgütsel Sonuçlara Yansımaları. Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm ve Otelcilik Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Antalya.

Vural, M. (2013). Spor Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatında Görev Yapan Spor Yöneticilerinin Düşünme ve Karar Verme Stillerinin İncelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Konya, s.53.

Yadav, Krishna, R. (2015). Correlation between Anxiety and Mental Skill in University Volleyball Male Players. Journal of Exercise Science & Physiotherapy. JESP Vol. 11, No:1, 17-21.

Downloads

Published

2016-12-22

How to Cite

Yalçın, İlimdar, Soyer, F., Ramazanoğlu, F., & Aksu, A. (2016). Investigation of variations in terms of decision making and trait anxiety level of football referees: Futbol hakemlerinin karar verme ve sürekli kaygı düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi. Journal of Human Sciences, 13(3), 5681–5692. https://doi.org/10.14687/jhs.v13i3.4280

Issue

Section

Physical Education and Sport Sciences