A case study on the vicarious epitomes of the lifecycles in poems and folk songs<p>Yaşam dönemlerinin şiir ve türkülerle eşleştirilerek incelenmesine ilişkin örnek bir çalışma

Authors

  • Ilgım Kılıç Başkent University
  • Mustafa Kılıç İnönü University

Keywords:

Life cycles, Lifecycle, Life in poems, Life in folk songs, Yaşam dönemleri, Yaşam döngüsü, Şiirlerde yaşam, Türkülerde yaşam

Abstract

Each individual is both influenced by and has an impact on his/her culture of birth. Consequently, culture describes life to a certain extent and can penetrate almost all spheresof life. In this study, poems and folks songs related to life periods and development psychology sub-branches such as childhood, adolescence, adulthood and old age and concept of death are examined connectively. In this regard, this study is first and only in its field.

“Factual qualitative” data has been used in this study. Target population of the study is life periods while the sample is poems and folk songs related to subfields of life periods. The results of the research are as follows:

In the physical and physiological findings, the importance of sleep in infancy with the development of the “foetus” wasremarked. What is more, together with the “binary sexuality” characteristics in puberty and the physical change and alteration, its effects on development and physiological changes in later old age were emphasized.

In emotional findings, the ones belonging to “adolescence period” were remarkable. Anxieties and hesitations also came into question. In cognitive findings, it became prominent that using language, “success and competition” and “socialization” take place in late childhood. Social findings were characterized with the “game period” and friendship relations were designated in “middle age period”. In cultural findings, “working and professional” life and “spouse and marriage” issues attract notice. In the findings related to death, it was emphasized that death is a complementary factor for the life but postponing it seems beneficial.

 

Özet

Her birey doğduğu kültürden hem etkilenir, hem de onu etkiler. Dolayısıyla bir ölçüde de olsa yaşamı kültür betimlemekte ve yaşamın hemen hemen her alanına nüfuz edebilmektedir. Bu çalışmada yaşam dönemlerine ilişkin şiir ve türküler ile gelişim psikolojisinin alt dalları olan çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemleri ve ölüm kavramı eşleştirilerek incelenmiştir. Bu tür bir çalışma alanda ilk ve tektir. 

Bu araştırmada, “olgusal nitelikli” verilerden yararlanılmıştır. Evren yaşam dönemleri, örneklem ise yaşam dönemlerinin alt alanlarına ait şiir ve türkü örnekleridir. Araştırmada ulaşılan sonuçlar şöyledir:

Fiziksel ve fizyolojik bulgularda; “fetüs’ün” gelişmesi ile bebeklikte uykunun önemine dikkat çekilmiştir. Ayrıca “Erinlik Çağı”nda görülen “ek cinsiyet” özellikleri ile fiziksel değişim ve dönüşümün, gelişim üzerindeki etkileri ile ileri yaşlılıkta görülen fizyolojik değişimler vurgulanmaktadır.

Duygusal bulgularda, “Ergenlik Dönemi”ne ait olanlar dikkat çekicidir. Ayrıca kaygı ve tereddütler de söz konusudur. Zihinsel bulgularda; dil’in kullanımı, “başarı ve yarışma” ile “sosyalleşmenin”  son çocukluk dönemi gerçekleştiği öne çıkmıştır. Sosyal bulgular; “Oyun Dönemi” ile karakterize olup; “orta yaş”ta arkadaşlık ilişkileri de belirtilmektedir. Kültürel bulgularda; Genç Yetişkinlik Dönemi “iş ve çalışma” yaşamı ile “eş ve evlilik” konusu dikkat çekmektedir. Ölüme ait bulgularda; ölümün yaşam döngüsünü tamamlayan bir unsur olduğu, ancak ötelenmesinde yarar görüldüğü vurgulanmaktadır. Bu çalışmada elde edilen bulgular ışığında alandakilere ve yeni araştırma yapacaklara bazı öneriler sunulmuştur.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Ilgım Kılıç, Başkent University

Doç. Dr., Başkent Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı

Mustafa Kılıç, İnönü University

Prof. Dr., İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Eğitim  Bilimleri Bölümü, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı

References

Baymur, Feriha. (1993). Genel Psikoloji. Bilim ve Kültür Eserleri Dizisi. İstanbul: İnkılâp Kitabevi.

Binyazar, Adnan. (2003). “Yaşar Kemal”. Halk Anlatıları. Deneme.1. Basım, Düşünce Dizileri: 28, İstanbul: Can Yayınları.

Çelebioğlu, Amil. (1985). Türk Edebiyatında Yaşnameler. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türklük Araştırmaları Dergisi Sayı 1. İstanbul.

Eğrilmez, Sait; Turan, Salih ve Güzelgöz, Osman. (2010). Türkülerdeki Hekimlik ve Sağlıkla İlgili Türküler. İkinci Baskı. Yayın No: 787. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı.

Gölpınarlı, Abdülbâki. (2006) Yunus Emre Hayatı ve Bütün Şiirleri. İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları.

Eyüboğlu, Sabahattin; Kemal, Yaşar. (1995). Gökyüzü Mavi Kaldı. Edebiyat: 589. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Hagens, GuntenVon. (2012) Body Worlds Orijinal Vücut Dünyası- Yaşam Döngüsü- Sergisi. Ankara: Kentpark AVM.

http://www. findyourlyrics. com/Sabahat-Akkiraz-lyrics_241002/Garip-Anam-lyrics (Erişim Tarihi: 28.09.2014)

Kaya, Doğan, (2004) Yaşnameler .”II.Bölüm.Sahibi Belli Olan Yaşnameler. 48”. Ankara: Akçağ Basım Yayım Pazarlama.

Kılıç, Mustafa. (2013). Gerçek Yaşam Tadında: Gelişim Dönemleri 1-II-III-IV.Pegem Akademi, Ankara.

Özsoy, Gökhan. (2015). Bilimsel Araştırma Yöntemleri.http://kisi.deu.edu.tr//yilmaz.ahmet/birinci_donem_makale/01_bilim_ve_tarih/01_bilim/04.pdf (erişim Tarihi: 06.02.2015)

TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Müzik Dairesi Başkanlığı). (2004) Türk Halk Müziğinden Seçmeler 1, TRT Müzik Dairesi Yayınları, Yayın No: 86, III. Baskı, Ankara.

TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Müzik Dairesi Başkanlığı). (2005) Türk Halk Müziğinden Seçmeler 2, Yayın No: 86, II. Baskı, Ankara: TRT Müzik Dairesi Yayınları.

TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Müzik Dairesi Başkanlığı). (2002) Türk Halk Müziğinden Seçmeler 3, Yayın No: 86, Ankara: TRT Müzik Dairesi Yayınları.

TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Müzik Dairesi Başkanlığı) Müzik Dairesi Yayınları Türk Halk Müziği Repertuarı, Repertuar Sıra No: 777, 1490, 2442, 2576, 3617, 3889.

Ünaydın, Ruşen Eşref. (2002) Bütün Eserleri Cilt 8 Kihayeler-Mensur Şiirler Çocuk Şiirleri Hazırlayanlar: Necati Birinci-Nuri Sağlam. Atatürk Kültür, Dil Tarih ve Yüksek Kurumu. Türk Dil Kurumu Yayınları: 792/VIII. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basım Evi.

Yörükoğlu, Atalay. (1981). “Gelişim İlkeleri ve Çocuk Ruhsal Gelişimi”. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları. Yayın Sorumlusu: M.Orhan Öztürk. Türkiye Sinir ve Ruh Sağlığı Derneği Yayını No:7. Ankara: Meteksan Limited Şirketi.

Downloads

Published

2016-12-02

How to Cite

Kılıç, I., & Kılıç, M. (2016). A case study on the vicarious epitomes of the lifecycles in poems and folk songs&lt;p&gt;Yaşam dönemlerinin şiir ve türkülerle eşleştirilerek incelenmesine ilişkin örnek bir çalışma. Journal of Human Sciences, 13(3), 5078–5091. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3962

Issue

Section

Education