A case study on the state–trait anxiety levels, general self-efficacy, and stress-control skills of undergraduate students having music education<p>Müzik eğitimi alan üniversite öğrencilerinin durumluk-sürekli kaygı düzeyleri, genel öz yeterlik ve stres kontrolü becerileri üzerine bir durum çalışması

Authors

  • Emre Üstün Nevşehir Hacı Bektaş Veli University

Keywords:

Music Education, Anxiety, Self-Efficacy, Stress Levels, Müzik Eğitimi, Kaygı, Öz Yeterlik, Stres Kontrolü

Abstract

Through the history, human beings have believed in the educational function of music and placed a great importance on music as an educational tool. Music education, which increases individuals’ achievement, imagination and brain development levels, aims at providing the individuals with the positive qualities to be introduced to the society. Through music, which is an important dimension of education, individuals will not only be raised to be knowledgeable only in a single field, but also to be versatile individuals who could keep up with the rapid development of today’s societies.

It has gained more importance to raise versatile individuals with academic, personal and social aspects in today’s university education in which the professional development goal is emphasized. Music education is one of the most appropriate fields for the view of raising versatile individuals. As known, music is a versatile phenomenon with its various functions and individual, social, cultural and educational features. Considering those aspects, it was aimed that elective music courses given in universities show effect on anxiety, self-efficacy and stress levels of the students who take this course. In order to determine the effect of elective music courses in university programs on anxiety, general self-efficacy and stress management levels of the students who take this course, an experimental study was implemented using the pre- and post-test models. Experiment and control groups were composed of 242 students from 8 grade levels studying in Health Services Vocational College and Health College in Nevşehir Hacı Bektaş Veli University during the 2015-2016 education year, dividing them into two groups. The data obtained after the 12-week music education were tabulated and interpreted through appropriate SPSS programs.

As a result of the study, it was found that the state-trait anxiety levels of individuals who had the music education were lower than the levels of individuals who didn’t have this education, that there was a positive effect of having the music education on individuals’ skills of self-efficacy and stress management, and that there was an improvement in those skills. It was also found that the music education has a significant impact on decreasing the state-trait anxiety levels, and increasing the self-efficacy and stress-management skills.

 

Özet

İnsanlık tarih boyunca müziğin eğitici işlevine inanmış olup müziğe bir eğitim aracı olarak önemli bir yer ayırmıştır. Bireylerin başarılı olmalarını, hayal gücünü ve beyin gelişimini arttıran müzik eğitimi bireylere, topluma kazandıracağı olumlu niteliklerin verilmesini amaçlar. Eğitimin önemli bir boyutu olan müzik ile bireyler sadece bir alanda bilgilenmiş olarak değil, günümüz toplumlarının hızlı gelişimine de ayak uydurabilecek ve çok yönlü bireyler olarak yetişeceklerdir.

Mesleki gelişim amacına ağırlık verilen günümüz üniversite eğitiminde akademik, kişisel ve sosyal yönleri ile çok yönlü bireyler yetiştirilmesi daha çok önem kazanmıştır. Müzik eğitimi, çok yönlü bireyler yetiştirilmesi anlayışına en uygun alanlardan birini oluşturmaktadır. Bilindiği gibi müzik bireysel, toplumsal, kültürel, ekonomik ve eğitimsel nitelikleri ile birçok işlevi olan çok yönlü bir olgudur. Bu yönleri ile bakıldığında müzik eğitimi vermeyi amaçlayan üniversitelerdeki uygulanan seçmeli müzik dersleri de öğrencilerin müziksel algılama yeteneğini ve müzik yaşamını yüksek düzeyde geliştirecektir. Bu durumdan yola çıkarak üniversitelerde verilen seçmeli müzik derslerinin bu dersi alan öğrenciler üzerinde kaygı, öz yeterlik ve stres durumlarında ki etkiyi ortaya çıkarması amaçlanmıştır. Üniversitesi programlarında yer alan seçmeli müzik derslerinin bu dersi alan öğrenciler üzerinde kaygı, genel öz yeterlik ve stres yönetimi düzeylerine etkisini belirlemek üzere deneysel bir çalışma yapılarak ön test son test modeli tercih edilmiştir. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Yüksekokulu 2015–2016 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 8 sınıftan ve 242 öğrenciden oluşan çalışma grubu ikiye bölünerek deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. 12 haftalık müzik eğitimi sonucunda elde edilen veriler uygun spss programları ile tablolaştırılarak yorumlanmıştır.

Araştırma sonucunda müzik eğitimi alan bireylerin durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin müzik dersi almayan bireylere göre daha düşük olduğu, bireylerin öz yeterlik ve stres yönetim becerilerinde müzik eğitimi almalarının pozitif yönde bir etkisi olduğu ve bu becerilerinde artış olduğu görülmüştür. Durumluk ve sürekli kaygının azalması, öz yeterlik ve stres yönetim becerilerinin artmasında müzik eğitimin önemli bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Emre Üstün, Nevşehir Hacı Bektaş Veli University

Yrd. Doç. Dr., Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü

References

Beauchamp, G.A. (1981). Curriculum Theory, Illinois, Pezcock Pub. Inc.

Bozkaya, İ. (2001). Okul Ortamında Müzik, Özsan Matbaacılık, Bursa.

Büyüköztürk, Ş. (2007). Deneysel Desenler: Ön Test-Son Test Kontrol Grubu Desen ve Veri Analizi, 2. Baskı, Pegema Yayıncılık, Ankara.

Cüceoğlu, G. (2002). “Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim/Anasanat Dalı Bireysel Çalgı Eğitimi I-II(Flüt) Dersi İçin “Yerelden Evrensele” Bir Öğretim Programı Model Önerisi” Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı, Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı, Ankara.

Fisher, E. (1974). Sanatın Gerekliliği, Çev. Cevat Çapan, İstanbul.

Galtung, J. (1973). Theory and Methods of Social Research. George Allen,1967. Fourth impression.

Günay, E. (2006). Müzik Sosyolojisi, Bağlam Yayıncılık, Ankara.

Karakelle, S. (2007). Neden müzik eğitimi. İlk öğretmen Dergisi, Mayıs, 34-36.

Karasar, N. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kutluk, Ö. (2010) ”Sınıf Öğretmeni Adaylarının İlköğretim Müzik Eğitimi Hakkındaki

Megep, (2007). Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Müzik Etkinlikleri, Milli Eğitim Bakanlığı: Ankara.

Öner, N.,& Le Compte, A. (1998). Süreksiz Durumluk / Sürekli Kaygı Envanteri el Kitabı.(2. Basım) İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi. Yayınları.

Öz, N. (2001). İnsanın Kültürel Gelişiminde Müzik Eğitiminin Önemi, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt: XIV, Sayı: 1, Bursa, ss. 101- 106.

Özbay, Y. & Palancı, M. (1999). “The Effect of Control Appraisial and Gender on Coping With Daily Stress”, 20 th International Conference of the Stress and Anxiety Research Society (STAR), Cracow, (12-14).

Özgüven, E. (1989). Yükseköğretimde Öğrenci Kişilik Hizmetleri, Yükseköğretimde Rehberlik ve Psikolojik Danışma Toplantısı, A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları 161, 13-22

Sahranç, Ü. (2007). “Stres Kontrolü, Genel Öz Yeterlik, Durumluk Kaygı ve Yaşam Doyumuyla İlişkili Bir Akış Modeli” Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Ankara.

Sönmezöz, F. & Hakyol, F.L.H. (2016).”Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Müzik Eğitiminde Kullanılan Materyallerin Okul Öncesi Öğretmenlerinin Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi”, Eğitimde Kuram ve Uygulama Journal of Theory and Practice in Education, Makaleler 12(3), 723-737 ISSN: 1304-9496.

Uçan, A. (1994). Müzik Eğitimi, Müzik Ansiklopedisi Yayınları, Ankara.

Ünal, S. (1989) Orta Öğretim kurumlarında Müzik Öğretimi ve Sorunları. “Müzik Eğitimi Nasıl Geliştirilebilir?” Konulu Panel’den (Panel 2), Türk Eğitim Derneği Yayınları: Ankara.

Üstün, E. (2010) “Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri Müzik Eğitimi Ana Bilim Dallarında Uygulanmakta Olan Bireysel Çalgı Flüt Eğitiminde Karşılaşılan Teknik Problemlerin İncelenmesi” Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı, Müzik Eğitimi Bilim Dalı, Konya.

Üstün, E. (2014). ”Okul Çalgılarının İlköğretim Müzik Dersi Kazanımlarına Ulaşmadaki Etkililiğinin İncelenmesi” Doktora Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı, Müzik Eğitimi Bilim Dalı, Konya.

Varış, F. (1996). Eğitimde Program Geliştirme, Teoriler ve Teknikler, Ankara, Alkım Kitapçılık Yayıncılık

Yıldırım, A. , Şimşek, H. (2006) “Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri”, Seçkin Yayıncılık, Ankara.

Yokuş, T.&Yürüdür, F.E. (2015). Müzik Öğretmeni Adaylarının Üstbilişsel Farkındalık ve Öz-Yeterlik Düzeyleri Arasındaki İlişki. Turkish Journal of Arts and Social Sciences, 1(1), 22-34.

Downloads

Published

2016-08-21

How to Cite

Üstün, E. (2016). A case study on the state–trait anxiety levels, general self-efficacy, and stress-control skills of undergraduate students having music education&lt;p&gt;Müzik eğitimi alan üniversite öğrencilerinin durumluk-sürekli kaygı düzeyleri, genel öz yeterlik ve stres kontrolü becerileri üzerine bir durum çalışması. Journal of Human Sciences, 13(2), 3529–3541. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3864

Issue

Section

Music