Perception of the profession of provincial administration executives in the 21. century<p>21. yüzyılda mülki idare amirlerinin mülki idare algısı

Authors

  • Selim Çapar Public Administration Institute for Turkey and Middle East - Ministry of Interior of Turkey
  • Şükrü Yıldırım Ministry of Interior

Keywords:

Provincial Administrative System, Province Governor, District Governor, Perception Of A Profession, Expectations, Mülki İdare Sistemi, Vali, Kaymakam, Meslek Algısı, Beklentiler

Abstract

The territorial administration of Turkey is based on provincial administrative system. Within this system, governors in the provinces and sub-governors in the districts are essentially, the representative of the central government in those respective administrative units. They are responsible for public services of mainly carried out by central government in the country such as community safety, education, agriculture, public health, tourism. Their profession has a long historical background in Turkey. In this aspect, their functions and roles have strategic importance in the administrative system. That is why, they have specific in service training period at the beginning of the profession. On the other hand, the changes to the public administration understanding in the world wide have impact on the Turkish Public Administration in functional and organizational aspects of. The study focuses on the perception of the governors and sub-governors, especially over their profession and its changes in the last decades. Regarding the preferences of the executives, they consider the most significant part of their profession was the provision of the public security services.

 

Özet

Türkiye’de ülke topraklarının yönetimi, mülki idare sistemine dayanmaktadır. Devletin taşradaki temsilcileri konumunda bulunan mülki idare amirleri esas itibarıyla ilde vali, ilçede kaymakam olarak görev yapmaktadır. Mülki idare amirleri, temel olarak merkezi idarenin yürüttüğü toplumsal güvenlik, eğitim, tarım, kamu sağlığı, turizm gibi kamu hizmetlerinin yürütülmesinden sorumludurlar. Bu mesleğin, Türkiye’de köklü bir tarihsel geçmişi bulunmaktadır. Bu bakış açısından, bu meslek mensuplarının işlevleri ve rollerinin idare sistemi içinde stratejik bir önemi vardır. Bu sebeple, mesleğin başında özel bir hizmet içi eğitim sürecinden geçirilirler. Öte yandan,  dünya genelinde kamu yönetimi anlayışında meydana gelen değişimler, mülki idare sistemini de örgütlenme ve işlevsel açılarından etkilemektedir. Bu çalışma, son dönemde mülki idare amirlerinin meslek ile ilgili, özellikle mesleğin işlevleri ile ilgili algılarını ve bu algılardaki değişim üzerine odaklanmaktadır. Mülki idare amirlerinin tercihleri, onların mesleklerinin en önemli tarafı olarak toplumsal güvenliğin sağlanmasını gördükleri anlaşılmaktadır.


Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Selim Çapar, Public Administration Institute for Turkey and Middle East - Ministry of Interior of Turkey

Ph.D., Ministry of Interior

Şükrü Yıldırım, Ministry of Interior

Ph.D., Ministry of Interior

References

Apan, A. (2015) Türkiye'de Mülki İdare: Tarihsel dönüşüm ve İşlevsel Dönüşüm, Ankara: TİAV.

Çapar, S. (2011) “Kaymakam Adaylığına Giriş Süreci Üzerine Bir Değerlendirme,” Türk İdare Dergisi, Aralık 2011, Sayı 473: 75-95.

Çapar, S. (2015a) Türkiye ve Fransa’da Neo-liberal Dönemde Mülki İdare, Ankara: TİAV.

Çapar, S. (2015b) "1980 Sonrası Mülki İdare Amirleri", İdarecinin Sesi, Kasım-Aralık 2015, 41-47.

Dreher, E. (1979) “DasschlechsteGewissendesStrafrichters”, Arthur Kaufmannu.a.(Hrsg.), Festschriftfür Paul Bockelmann zum 70. Berlin-New York:Geburtstag, 45-63.

Eke, A. E. ve Ş. Aksoy (1976) “Mülki İdare Amirlerinin Rol Anlayışları Açısından Mülki Amirlik Sisteminin İşlev ve Sorunları”, Toplumsal Yapıyla İlişkileri Açısından Türkiye’de Mülki İdare Amirliği: Sistem ve Sorunlar, Ed. K. Fişek, Ankara: TİD Yayını, 179-328.

Fişek, K. (1976) “Türkiye’de Mülki İdare Amirliği Sisteminin ve Taşra Yöneticilerinin Sorunları Üstüne Araştırma”, Toplumsal Yapıyla İlişkileri Açısından Türkiye’de Mülki İdare Amirliği: Sistem ve Sorunlar, Ed. K. Fişek, Ankara: TİD Yayını, 93-117.

Gökçe, G. (2007) Güçlü ve Zayıf Devlet Tartışmaları Bağlamında Türkiye, Konya: Çizgi Kitabevi.

Gökçe, O., Gökçe, G. ve S. Çapar (2015) “Mülki İdare ve Toplum İlişkisi”, 1864 Vilayet Nizamnamesi,Ed: E. Tural ve S. Çapar, Ankara, TODAİE&TİAV Ortak Yayını,200-219

Gökçe, O., Gökçe, G., Çapar, S. ve Ş. Yıldırım (2015) “Son On Yılda Mülki İdare Amirlerinin Kimlik Algısındaki Değişim”, 1864 Vilayet Nizamnamesi,Ed: E. Tural ve S. Çapar, Ankara, TODAİE&TİAV Ortak Yayını,328-345

İçişleri Bakanlığı (2003) Halkın Mülki İdareye Yönelik Tutum ve Beklentileri, Ankara: İçişleri Bakanlığı Strateji Merkezi.

Payaslıoğlu, A. T. (1966) Merkezi İdarenin Taşra Teşkilatı Üzerine Bir İnceleme, Ankara: TODAİE-DPT Ortak Yayını.

Personel Genel Müdürlüğü (2014) Personel İstatistikleri, Ankara: İçişleri Bakanlığı (Yayınlanmamış).

Soysal, M., Feyzioğlu, T., Gorvine, A. ve A. Payaslıoğlu (1957) Kaza ve Vilayet İdaresi Üzerinde Bir Araştırma, Ankara: AÜ SBF Yayını.

TİAV (2002) İyi yönetim Anlayışında Türkiye’de Mülki İdarenin Geleceği, Ankara, TİAV Yayını.

TİAV (2013) Toplumda İçişleri Bakanlığı ve Mülki İdari Amirleri Algısı, Rapor I: Vatandaş Algısı, Ankara, TİAV Yayını.

TİAV (2014a) Toplumda İçişleri Bakanlığı ve Mülki İdari Amirleri Algısı, Rapor III: Toplumun Farklı Kesimlerinin Algısı, Ankara: TİAV Yayını.

TİAV (2014b)Toplumda İçişleri Bakanlığı ve Mülki İdari Amirleri Algısı, Rapor IV: Mülki İdare Amirlerinin Algısı, Ankara: TİAV Yayını.

TODAİE (1998) Kamu Yönetimi Sözlüğü, Ankara: TODAİE.

Yıldırım, Ş. (2015) “1946-1960 Döneminde İçişleri Bakanlığı”, T.C. İçişleri Bakanlığı Tarihi: 1920-2014, Ed.: M. Çelik, Ankara: TİAV Yayını, 226-323.

Yılmazer, A. ve Eroğlu, C. (2010). Davranış Bilimleri ve Örgütsel Davranış. Ankara: Detay.

Downloads

Published

2016-04-26

How to Cite

Çapar, S., & Yıldırım, Şükrü. (2016). Perception of the profession of provincial administration executives in the 21. century&lt;p&gt;21. yüzyılda mülki idare amirlerinin mülki idare algısı. Journal of Human Sciences, 13(1), 2385–2397. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3776

Issue

Section

Public Administration