A Research on relationship between organizational commitment and self respect of personnel working at domestic security services: Turkish Police Constabulary sample<p>İç Güvenlik Hizmetlerinde Çalışanların örgütsel bağlılık ile benlik saygısı arasındaki ilişki: Türk Polis Teşkilatı Örneklemi

Authors

  • Bekir Tavas Kars City Police Constabulary
  • Cemal Öztürk Bitlis Eren University,

Keywords:

Police Constabulary, Homeland Security, Self Respect, Organizational Commitment, Affiliation, Polis Teşkilatı, İç Güvenlik, Benlik Saygısı, Örgütsel Bağlılık, Sadakat

Abstract

In general definition, organizational commitment is an indicator of affiliation level of workers in an organization. Self respect is related with how individuals see themselves. Both organizational commitment and self respect are cognitive properties of individuals. For this reason there may be a relation between organizational commitment and self respect. Thus, relationship between organizational commitment and self respect for domestic security personnel were evaluated in this research.

In the research, (n=422) law enforcement agency personnel working at Izmir City police department in 2015 year were subjected to survey including organizational commitment and self respect scales.

According to results of the study, harmony factor among organizational commitment factors has significant difference between gender groups (p<0,05), whereas other organizational commitment factors did not showed statistically significant difference based on demographic properties (p>0,05). Correlation analysis results did not indicate a statistically significant relation between organizational commitment and self respect (p>0,05).

 

Özet

Örgütsel bağlılık, en genel tanımıyla bir örgüt içerisindeki çalışanların, kendilerini o örgüte ne derece ait hissettiklerinin bir göstergesidir. Benlik saygısı ise bireylerin kendi kişiliklerini nasıl gördükleri ile ilişkilidir. Gerek örgütsel bağlılık, gerekse benlik saygısı bireylerin bilişsel özellikleridir. Bu nedenle benlik saygısı ile örgütsel bağlılık arasında ilişki olabilir. Bundan dolayı bu araştırmada, iç güvenlik hizmetleri personelinin örgütsel bağlılık ile benlik saygısı düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada, 2015 yılında İzmir İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan (n=422) personel üzerinde algılanan örgütsel bağlılık ve benlik saygısı ölçekleri uygulanmıştır.

Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların örgütsel bağlılık boyutlarından uyum boyutu cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermekteyken (p<0,05), diğer örgütsel bağlılık boyutlarının gruplar arasındaki fark analizi sonuçları istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). Benlik saygısı puanı da yine katılımcıların demografik özelliklerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermemektedir (p>0,05). Korelasyon analizi sonuçları, benlik saygısı ile örgütsel bağlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye işaret etmemektedir (p>0,05).

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Bekir Tavas, Kars City Police Constabulary

Ph.D., Kars City Police Constabulary

Cemal Öztürk, Bitlis Eren University,

Assist. Prof. Dr., Bitlis Eren University, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Department of Public Management

References

Altıok, H. Ö., Ek, N. ve Koruklu, N. (2010). Üniversite Öğrencilerinin Benlik Saygı Düzeyi ile İlişkili Bazı Değişkenlerin İncelenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 1(1), 99-120.

Balay, R. (2000). Yönetici ve öğretmenlerde örgütsel bağlılık, Ankara, Nobel Yayınları

Balcı, A. (2003). Örgütsel sosyalleşme kuram strateji ve taktikler, Ankara, PegemA.

Bozkurt, Ö. ve Yurt, İ. (2013). Akademisyenlerin Örgütsel Bağlılık Düzeylerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma, Yönetim Bilimleri Dergisi Cilt: 11, Sayı: 22, ss. 121-139.

Çuhadaroğlu, F. (1986). Adolesanlarda Benlik Saygısı. Uzmanlık Tezi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, Ankara.

Emhan, A. ve Gök, R. (2011). Bankacılık Sektöründe Personel Memnuniyeti ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkilerin Araştırılması. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 157-173.

Fırat, İ. ve Erdem, E. (2014). Türkiye’de İç Güvenlik Hizmeti ve Kolluğun Sivil Denetimi. Sayıştay Dergiṡi, 94, 115-133.

Güloğlu, B. ve Karaırmak, Ö. (2010). Üniversite Öğrencilerinde Yalnızlığın Yordayıcısı Olarak Benlik Saygısı ve Psikolojik Sağlamlık. Ege Eğitim Dergisi; (11) 2: 73-88.

İnce, M. ve Gül, H. (2005). Yönetimde Yeni Bir Paradigma: Örgütsel Bağlılık, 1. Baskı, Çizgi Kitabevi, Konya.

Karademir, T., Türkçapar, Ü., Ulucan, H. ve Bahadır, Z. (2013). Haltercilerde Benlik Saygısı ile Yaşam Doyum ve Vücut Benlik Algısı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 14(3), 285-294.

Kim, T. ve Kyungro Chang (2014). Turnover intentions and organizational citizenship behaviours in Korean firms: the interactional effects of organizational and occupational commitment, Asia Pacific Business Review, 20:1, 59-77.

Kutanis, R. U. ve Tunç, T. (2013). Hemşirelerde Benlik Saygısı İle Durumluk Ve Sürekli Kaygı Arasındaki İlişki: Bir Üniversite Hastanesi Örneği. "İş, Güç" Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 15(2), 1-15.

Kuyaksil, A. (2012). Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı ve Yerelleşme Perspektifinden İç Güvenlik Hizmetlerine Bir Bakış. II. Bölgesel Sorunlar ve Türkiye Sempozyumu, 437-455.

Mabasa, F. D. ve Hlanganipai Ngirande (2015) Perceived organisational support influences on job satisfaction and organisational commitment among junior academic staff members, Journal of Psychology in Africa, 25:4, 364-366.

Mathieu, J.E. ve Zajac, D.A. (1990). A Review and Meta-analysis of the Antecedents, Corralates and Consequences of Organizational Commitment, Psychological Bullettin, vol:108, 2: 171-194.

Okçu, V. (2011). Okul Yöneticilerinin Liderlik Stilleri ile Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılıkları ve Yıldırma Yaşama Düzeyleri Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Doktora Tezi.

Oliver, N. (1990). Work Rewards, Work Values and Organizational Commitment in An Employee-owned Firm: Evidence From the U.K., Human Relations, vol:43, 6: 513-526.

Otacıoğlu, S. G. (2009). Müzik Öğretmeni Adaylarının Benlik Saygısı Düzeyleri İle Akademik ve Çalgı Başarılarının Karşılaştırılması. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 13, 141-150.

Özdemir, H. ve Yaylı, A. (2014). Çalışanın Örgütsel Bağlılığı, Performansı ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişkinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Journal of Recreation and Tourism Research (JRTR), 1, 48-58.

Özer, M. A. (2012). Bir Modern Yönetim Tekniği Olarak Algılama Yönetimi Ve İç Güvenlik Hizmetleri. Karadeniz Araştırmaları, 33, 147-180.

Özkan, İ. A. ve Özen, A. (2008). Öğrenci Hemşirelerde Boyun Eğici Davranışlar ve Benlik Saygısı Arasındaki İlişki. Kor Hek. 7(1), 53-58.

Rosenberg, M. (1965). Society and the adolescent self-image. Princeton, New Jersey: Princeton University Press.

Saygılı, G., Kesecioğlu, T. İ. ve Kırıktaş, H. (2015). Eğitim Düzeyinin Benlik Saygısı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 4(2), 210-217.

Temel, Z. F. ve Aksoy, B.A. (2001). Ergen ve gelişimi. Ankara: Nobel Yayıncılık

Ünal, G. (2004). Bir grup üniversiteli gençte çekingenlik, aleksitimi ve benlik saygısının değerlendirilmesi. Klinik Psikiyatri Dergisi, 7 (4), 215-222.

Yılmaz, S. (2012). Türkiye’nin İç Güvenlik Yapılanmasında Değişim İhtiyacı. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(3), 17-40.

Downloads

Published

2016-03-14

How to Cite

Tavas, B., & Öztürk, C. (2016). A Research on relationship between organizational commitment and self respect of personnel working at domestic security services: Turkish Police Constabulary sample&lt;p&gt;İç Güvenlik Hizmetlerinde Çalışanların örgütsel bağlılık ile benlik saygısı arasındaki ilişki: Türk Polis Teşkilatı Örneklemi. Journal of Human Sciences, 13(1), 1532–1542. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3680

Issue

Section

Public Administration