Determination of the expectations of middle school students participating in physical education and sports activities from their families, school principals and teachers<p>Beden eğitimi ve spor etkinliklerine katılan ortaokul öğrencilerinin aile, okul yöneticileri ve öğretmenlerden beklentilerinin belirlenmesi

Authors

  • Gülten Hergüner Sakarya University
  • Mustafa Bar
  • Menzure Sibel Yaman

Keywords:

Expectation, imam hatip secondary school, physical education, sports, Beden eğitimi, beklenti, imam hatip ortaokulu, spor

Abstract

Individuals’ living happily and according to social rules is related to good relations with each other and being helpful, respectful for human rights, honest and mentally and physically healthy.  Physical education and sports activities can be a strong field of education ensuring the growth, development and behavior changes of students. Therefore, it is important for children to be directed to sports in early ages by families and educators. The expectations of children must be recognized in order to do sports healthily. The purpose of this research is to determine the expectations of Imam Hatip Secondary School and other Secondary School students from family, school principals and teachers regarding the participation to physical education and sports activities and to compare these expectations according to school type and gender. Data were acquired through a questionnaire. Data collection tool is composed of two parts. In the first part, there is a questionnaire named “Determining the expectations in attending to physical education and sports activities” which was developed by the researchers and demographic information belonging to the students can be found in the second part. A descriptive method was used in the research to find out the current situation. The universe of the research was composed of 2500 students studying in the 5th, 6th, 7th and 8th grade at İmam Hatip and other Secondary Schools. Questionnaire form was applied to 400 volunteer students in the Serdivan Mehmet Demir Imam Hatip Secondary School and Serdivan Zübeyde Hanım Secondary School in Sakarya province selected with random method. SPSS 15.0 for Windows packet program was used in the analysis of the acquired data. Frequency analysis was used in determining percentage distributions and numbers of demographic information of the attendees. Chi-Square analysis was utilized in comparing the expectations of the participants from family, school principals and teachers during their participation to physical education and sports activities by the demographic variables. Significance level in Chi-Square analysis was determined as p<0,05.

In conclusion, the expectations of the students from family, school principals and teachers during their participation to physical education and sports activities were determined. It was also revealed that these expectations differ by the type o school students study and sex.

It is suggested that the results of the research will contribute to determine the expectations of the students attending to the physical education and sports activities, to produce solutions and to meet their needs. 

 

Özet

Bireylerin, toplum kurallarına uygun ve mutlu yaşaması, birbiriyle ilişkilerinin iyi olması, yardımsever, insan haklarına saygılı, dürüst, ruhsal ve bedensel yapı itibariyle sağlıklı olmasıyla bağlantılıdır. Beden eğitimi ve spor etkinlikleri öğrencilerin büyüme, gelişme ve davranış değişimlerini sağlayan güçlü bir eğitim alanıdır. Bundan dolayı çocukların küçük yaşlardan itibaren aileler ve eğitimciler tarafından spora yönlendirilmeleri önemli olmaktadır. Sağlıklı bir şekilde spor yapabilmeleri için de çocukların beklentilerinin bilinmesi gereklidir.

Bu araştırmanın amacı; İmam hatip ortaokullarında okuyan öğrenciler ile diğer ortaokullarda okuyan öğrencilerin beden eğitimi ve spor etkinliklerine katılımda aile, okul yöneticileri ve öğretmenlerden beklentilerinin belirlenip cinsiyete ve okul türüne göre karşılaştırılmasıdır. Verilere anket uygulamasıyla ulaşılmıştır. Veri toplama aracı, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmacılar tarafından geliştirilmiş “Beden eğitimi ve spor etkinliklerine katılımda beklentileri belirleme” anketi,  ikinci bölümde ise öğrencilere ait demografik bilgiler bulunmaktadır. Araştırmada mevcut durumu ortaya çıkartmayı amaçlayan betimsel bir yöntem kullanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini 2500 imam hatip ve diğer ortaokullardaki, 5. 6. 7. ve 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma için tesadüfi yöntemle belirlenen Sakarya ilindeki Serdivan Mehmet Demir İmam Hatip Ortaokulu ile Serdivan Zübeyde Hanım Ortaokulu’ndaki toplam 400 gönüllü öğrenciye anket formu uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 15.0 for Windows paket programı kullanılmıştır. Katılımcıların demografik bilgilerinin yüzdelik dağılımlarının ve sayılarının belirlenmesinde frekans analizi kullanılmıştır. Katılımcıların beden eğitimi ve spor etkinliklerine katılım süresi boyunca aile, okul yöneticileri ve öğretmenlerden beklentilerinin demografik değişkenlere göre karşılaştırılmasında ise ki-kare analizinden yararlanılmıştır. Ki-kare analizinde anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlenmiştir.

Sonuç olarak araştırmada, öğrencilerin beden eğitimi ve spor etkinliklerine katılım süresince aile, okul yöneticileri ve öğretmenlerden beklentilerinin neler olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bu beklentilerin öğrencilerin okudukları okul türü ve cinsiyete göre de farklılık gösterdiği ortaya koyulmuştur.

Bu araştırma sonuçları beden eğitimi ve spor etkinliklerine katılan öğrencilerin beklentilerinin belirlenmesi ve onlara yönelik çözüm üretilmesi, ihtiyaçlarının giderilmesi açısından alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Gülten Hergüner, Sakarya University

Doç. Dr., Sakarya Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi

Mustafa Bar

Sakarya Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Beden Eğt. ve Spor Öğr. ABD

Menzure Sibel Yaman

Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğt. ve Spor ABD

References

Arslan, R. (1979). Beden Eğitimi Bilgileri, s.102, Ankara.

Erkal M.E., Güven Ö., Ayan, D. (1998). Sosyolojik Açıdan Spor, Derya Yayınları, s.120-123, İstanbul.

Harmandar, İ.H., Özdilek, Ç., Göral, M. (2000). Beden Eğitimi ve Sporda Özel Öğretim Yöntemleri, Alp Ofset, Kütahya.

Hergüner, G. (1991). Çocuğun Spora Yönelmesinde Ailenin Rolü Ve Önemi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 6,s,91 Samsun.

Hergüner, G. (1992). Eğitim – Spor İlişkisi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Aralık, Sayı 7, S.61, Samsun.

Hergüner, G. (2015). Spor Tanımı, Spor Bilimleri Fakültesi, Öğretim üyesi ofisi ( Röportaj; Ahmet Dönmez) 24 Kasım, saat 14:00, Sakarya.

Keskin, V. (2006). Çocuklarını Spora Yönlendiren Anne Ve Babaların Beklentileri, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi Ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Afyon.

Keten, M. (1974). Türkiye’de Spor, Ayyıldız Matbaası, Ankara.

Küntay, E. (1991). Çocuk ve Gençlerde Davranış Bozukluğunu Düzeltici Önlem Olarak Spor, Meya Matbaacılık, İstanbul

Larson, C.A. (1970). Curriculum Foundation and Standarts for Physical Education. Englewood Cliffs, New Jersey.

Mckay, J.P., Pearson, K.,(1988). Sociodemagraphic Characteristics of Elite Australian Athletes, Eds: Mangon, J., Small, R. , Sport, Culture and Society, New York.

Pehlivan, Z. (2009). Spora Katılan Çocuklara Yönelik Ailelerin Beklentileri, Çocuklarda Gözlenen Davranış Değişimleri Ve Spora Katılımın Önündeki Engeller, Spormetre Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, VII (2) 69-76.

Öncü E.(2007). Ana-Babaların Çocuklarının Beden Eğitimi Dersine Katılımına Yönelik Tutumları Ve Beklentileri, Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi Ve Spor Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara.

Özgüven, M. (1996). Toplum Bilimlerine Giriş. Ekin Kitabevi, Bursa.

Öztürk, Ü. (1982). Orta Dereceli Okullarda Beden Eğitimi, Güven Matbaası, s.9. İstanbul.

Öztürk. F. (1998). Toplumsal Boyutlarıyla Spor, Bağırgan Yayınevi, Ankara.

Seraslan, M.Z. (1997). Spor Talebini Yönlendiren ve Etki Eden İç ve Dış Pazarlama Çevresi Faktörlerine İlişkin Araştırma. Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu II. Spor Bilimleri Kongresi (8-9 Mayıs 1997; İstanbul).

Şimşek, K.Y. (2005), Çocukların spora yönlendirilmesinde ailenin görüşlerinin değerlendirilmesi (2005 Eskişehir il örneği), Anadolu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.

Yetim, A.(2005). Sosyoloji ve Spor, Morpa Kültür Yayınları, s.131-209, İstanbul.

Downloads

Published

2016-01-07

How to Cite

Hergüner, G., Bar, M., & Yaman, M. S. (2016). Determination of the expectations of middle school students participating in physical education and sports activities from their families, school principals and teachers&lt;p&gt;Beden eğitimi ve spor etkinliklerine katılan ortaokul öğrencilerinin aile, okul yöneticileri ve öğretmenlerden beklentilerinin belirlenmesi. Journal of Human Sciences, 13(1), 155–168. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3533

Issue

Section

Physical Education and Sport Sciences