Thresholds, musics and liminality: professional Rom musicians and their liminal roles in nuptial rites of Bergama region<p>Eşikler, müzikler ve liminalite: profesyonel Roman müzisyenler ve Bergama yöresi evlilik ritüellerindeki liminal rolleri

Authors

Keywords:

Gypsies, Roma, rites of passage, liminality, communitas, cultural threshold, Çingeneler, Roman, geçiş ritüelleri, liminalite, komünitas, kültürel eşik.

Abstract

Three days lasting nuptial rites as examples of rites of passage take on a new significance with the contributions of professional musicians in Bergama’s surrounding country-side like elsewhere in Turkey. These musicians living in Bergama are often ‘Roma’. Leading the profession of musicianship up until today, these local musicians provide basically two different kinds of musical service: to encode certain stages with certain tunes over the course of the ritual and to guide the transition. As a female-centered activity, the core of the marriage ritual is a process of liminality in which the bride enters a new phase in her life by the help of the other women around (aunts, musicians, etc.). Unlike the relationship between the male musicians and the groom, female Rom musicians locally named ‘dümbekçiler’ stand by the bride in almost all stages of this transition and guide her to cross the inner tresholds of the ritual properly. This article aims to contribute to the understanding of the ‘liminal’ roles of the male and female Rom musicians in their company consequently to the bride, the groom and all the other members of communitas during the ritual process.

 

Özet

Geçiş ritüellerinin (rites of passage) üç güne yayılan bir örneği olan evlilik ritüelleri, bugün Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi Bergama kırsalında da profesyonel müzisyenlerin katkılarıyla anlam kazanır. Bergama özelinde bu müzisyenler, büyük çoğunlukla bölgede yaşayan ‘Roman’lardır. Müzisyenlik mesleğini geçmişten günümüze profesyonel olarak sürdüren bu yerel müzisyenler, ritüel kapsamında temelde iki farklı müzik hizmeti sunarlar: Ritüel akışı boyunca belirli aşamaları belirli havalarla kodlamak ve geçişe rehberlik etmek. Kadın merkezli bir etkinlik olan evlilik ritüeli özünde gelinin; çevresindeki diğer kadınların (yengeler, müzisyenler vb.) yardımıyla yaşamının yeni bir evresine adım atmaya hazırlandığı bir eşiksellik (liminality) sürecidir. Yörede ‘dümbekçiler’ olarak adlandırılan Roman kadın müzisyenler bu süreçte, erkek müzisyenlerin damatla kurduğu ilişkiden farklı olarak hemen her aşamada gelinin yanında bulunarak ritüel içi eşikleri uygun bir biçimde geçmede ona rehberlik de ederler. Bu makale erkek ve kadın Roman müzisyenlerin ritüel süreci boyunca, başta gelin olmak üzere damada ve diğer tüm komünitas üyelerine eşlik ederken sergiledikleri ‘liminal’ rollerin anlaşılmasına katkı sunmayı amaçlar.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Hasan Devrim Kınlı, Dokuz Eylül University

M.A., Ph.D., Candidate, Dokuz Eylul University, Institute of Fine Arts, Department of Musicology

İbrahim Yavuz Yükselsin, Dokuz EylülUniversity

Assoc. Prof. Ph.D., Dokuz Eylul University, Faculty of Fine Arts, Department of Musicology

İbrahim Yavuz Yükselsin, 1985 yılında girdiği İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü'nden 1990'da mezun oldu ve aynı kurumda önce sözleşmeli olarak (1990) daha sonra (1992) araştırma görevlisi kadrosunda göreve başladı. 1994'de "İsmail Fenni Ertuğrul'un Sözel Taksimleri" başlıklı Yüksek Lisans tezi ile D.E.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü'nden mezun oldu ve aynı yıl başladığı doktora öğrenimini 2001'de "Batı Türkiye Romanlarında Kültürel Kimlik, Profesyonel Müzisyenlik ve Müziksel Yaratıcılık” başlıklı doktora tezi ile tamamladı.

Öğrenim süreci boyunca Turgut Aldemir ile kulak eğitimi ve solfej, piyano, armoni, koro; Serhat Durmaz ile Geleneksel Türk Sanat Müziği kuramı, Dağar, Akustik; Fırat Kutluk ile Uluslararası Sanat Müziği Tarihi, Yetkin Özer ile Müzikoloji ve Etnomüzikoloji kuramları ile araştırma yöntem ve teknikleri üzerine çalıştı. Müzikoloji ve Etnomüzikoloji kuramı, Dünya Müzikleri, Çalgı Bilgisi, Müzik Analizi ve Müzik Etnografisi üzerine incelemeler yapan İbrahim Yavuz Yükselsin halen Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyesi olup 2013-2015 yılları arasında Müzik Bilimleri Anabilim Dalı başkanlığı ve Bölüm başkanlığı görevlerini yürüttü.

References

Akgül, Ö. (2009). Romanistanbul: Şehir, müzik ve bir dönüşüm öyküsü. İstanbul: Punto Yayınları.

Bhabha, H. K. (1994). The Location of Culture. New York and London: Routledge, repr. 2004.

Brown, K. B. (2007). The Social Liminality of Musicians: Case Studies from Mughal India and Beyond, Twentieth-Century Music, Vol. 3(1), 5-12.

Cottrell, S. (2004).Professional Music-Making in London: Ethnography and Experience.London: Ashgate.

Cottrell, S. (2007). Music, Time, and Dance in Orchestral Performance: The Conductor as Shaman, Twentieth-Century Music, 3(1), 73-93.

Duygulu, M. (2006). Türkiye’de Çingene Müziği: Batı Grubu Romanlarında Müzik Kültürü. İstanbul: Pan Yayıncılık.

Evrensel Hayat Gazetesi 24.0cak2010, 9.

Merriam, A. P. (1964). The Anthropology of Music, Illinois: Northwester University Press.

Natvig, R. (1988). Liminal Rites and Female Symbolism in the Egyptian Zar Possession Cult, Numen, 35(1), 57-68.

View Article: http://www.jstor.org/stable/3270140

Ökeren, M. H. (1994). Bergama Sevgisi, Güleç Matbası İzmir, İzmir: Bergama Belediyesi Kültür Yayınları no: 17.

Turner, V. W. (1967). The Forest of Symbols: Aspects of Ndembu Ritual, Ithaca: Cornell University Press.

Turner, V. W. (1969). The Ritual Process: Structure and Anti-Structure, London: Routledge & Kegan Paul, (1995) New York: Aldine de Gruyter.

Turner, V. W. (1977). Variations on the Theme of Liminality, in S.L. Moore and B.G. Myerhoff Secular Ritual, pp. 36-53. Assen, Netherlands: Van Gorcum.

Turner, V. W. (1987a). The Anthropology of Performance, New York: PAJ Publications.

Turner, V. W. (1987b). Betwixt and Between: The Liminal Period in Rites of Passage, Betwixt and Between: Patterns of Masculine and Feminine Initiation, Louise Carus Mahdi & Steven Foster & Meredith Little (Ed.), Fifth printing 1994, Illinois: Open Court, pp: 3-19.

Turner, V. W. (2002). Liminality and Communitas, A Reader in the Anthropology of Religion, Michael Lambek (Ed.), Blackwell Publishing, pp:358-374.

Van Gennep, A. (1909). The Rites of Passage, trans.(1960) Monica B. Vizedom and Gabrielle L. Caffee. Chicago, London: Routledge & Kegan Paul.

Yılmaz, C. (2010) Toplumsal Cinsiyet ve Müzik: Bergamalı Roman Kadınlarının Profesyonel Müzisyenlik Modeli Olarak ‘Dümbekçilik’, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanat Enstitüsü.

Yılmaz, A. (1941). Bergama’da Folklor, İzmir: Cumhuriyet Matbaası.

Yükselsin, İ. Y. (2000). Batı Türkiye Romanlarında Kültürel Kimlik, Profesyonel Müzisyenlik ve Müziksel Yaratıcılık, yayınlanmamış doktora tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Yükselsin, İ.Y. & Yılmaz C. (2010). Cinsiyet ve Sınırlar: Evlilik Ritüeli Bağlamında Bergamalı Roman Kadın Müzisyenler, 21. Yüzyılın Eşiğinde Kadınlar: Değişim ve Güçlenme, Uluslararası Multidisipliner Kadın Kongresi: Bildiri Kitabı, Cilt 4, 146-156.

Downloads

Published

2016-01-14

How to Cite

Kınlı, H. D., & Yükselsin, İbrahim Y. (2016). Thresholds, musics and liminality: professional Rom musicians and their liminal roles in nuptial rites of Bergama region&lt;p&gt;Eşikler, müzikler ve liminalite: profesyonel Roman müzisyenler ve Bergama yöresi evlilik ritüellerindeki liminal rolleri. Journal of Human Sciences, 13(1), 375–398. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3481

Issue

Section

Music