High school and equivalent schools in the occupational health and safety occupational health and safety hazards outside<p>Lise ve dengi okullarda iş sağlığı ve güvenliği ile iş sağlığı ve güvenliği dışındaki tehlikeler

Authors

  • Özcan Deliönü MEB
  • Zafer Utlu İstanbul Aydın University

Keywords:

Job Security, High School and Equivalent Schools, Qualitative Research, İş Güvenliği, Lise ve Dengi Okullar, Nitel Araştırma

Abstract

The purpose of this study is; information about the high school or equivalent teachers working in schools, job security is to determine the hidden dangers other than thought and safety measures related to safety at school and work to contribute to the solution of this problem. Qualitative research methods, including six managers in the survey conducted by 17 professional technical teachers and 15 classes participated in a total of 32 teachers group culture. Focus group discussions and one-to-one interviews done with information about the job security teachers what hidden dangers beyond thought and safety measures related to safety in schools that have been investigated. Situated in Şişli high school or equivalent and Kâğıthane district schools in the study were selected. Studies on the safety of vocational and technical teachers as a result of general education courses according to their teachers as more information has emerged they have a business need. Also, it is seen that they are shareholders in the implementation of measures related to safety of vocational technical teacher. A number of problems arise with different and varied perspectives on security related more students remaining in the determination of the danger out of business safety measures in schools.

 

Özet

Bu çalışmanın amacı; lise ve dengi okullarda çalışan öğretmenlerin iş güvenliği ile ilgili bilgileri, okullarındaki iş güvenliği ile ilgili düşünceleri ve iş güvenliği tedbirleri dışındaki gizli tehlikeleri belirlemek ve bu sorunun çözümüne katkıda bulunmaya çalışmaktır. Nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen bu araştırmaya altısı yönetici olmak üzere, 17 mesleki teknik öğretmen ve 15 kültür dersleri grubu toplam 32 öğretmen katılmıştır. Odak grup görüşmeleri ve bire bir görüşmeler yapılarak öğretmenlerin iş güvenliği ile ilgili bilgileri, okullarındaki iş güvenliği ile ilgili düşünceleri ve iş güvenliği tedbirleri dışındaki gizli tehlikelerin neler olduğu araştırılmıştır. Araştırmada Şişli ve Kâğıthane ilçesinde yer alan lise ve dengi okullar seçilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda mesleki teknik öğretmenlerin iş güvenliği konusunda genel kültür dersleri öğretmenlerine göre işin gereği olarak daha çok bilgi sahibi oldukları ortaya çıkmıştır. Ayrıca, genel olarak mesleki teknik öğretmenlerin iş güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınmasında pay sahibi oldukları görülmektedir. Okullarda iş güvenliği tedbirleri dışında kalan tehlikelerin belirlenmesinde ise daha çok öğrencilerle ilgili bir takım problemler ile güvenliğe yönelik farklı ve çeşitli görüşler ortaya çıkmaktadır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Özcan Deliönü, MEB

M.A., Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul

Zafer Utlu, İstanbul Aydın University

Prof. Dr., İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul

References

Ataman, A. (2003). Özel gereksinimli çocuklar ve özel eğitime giriş. Gündüz Yayıncılık, Ankara.

Baysal, S.U. ve Birinci, A.(2006). Çocukluk çağında kazalar ve yaralanma kontrolü. Türkiye klinikleri j pediatr Sci.

Berber, N. (2008). Sağlık Bilgisi. Mega Yayıncılık, Ankara.

Çasgem http://www.casgem.gov.tr/Casgem/faces/oracle/webcenter/portalapp/pages/ AnaSayfa/Yayin_Dokumantasyon/kitaplar. (Erişim tarihi: 03.08.2015).

Deliönü, Ö. (2014). Mesleki ve Teknik Öğretmenlerin İş Doyumsuzluğu. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul.

Duman, E. (1985). Lise Öğrencilerinin Rehberlik Uzmanlarından Görev Beklentileri ve Görev Beklentilerine Etki Eden Faktörler. Yayınlanmamış Bilim Uzmanlığı Tezi. Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Güven, M. (2003). Psikolojik Danışmanların Okul Yöneticileri İle İlişkilerinin Değerlendirmesi (Ed: Hakan Atılgan ve Mesut Saçkes). VII. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi Bildiri Özetleri Kitabı (ss. 102). Türk PDR Derneği Yayını, Ankara.

Hatunoğlu, A. ve Hatunoğlu, Y. (2006). Okullarda Verilen Rehberlik Hizmetlerinin Problem Alanları. Kastamonu Eğitim Dergisi, 14 (1), 333-338

Karadeniz, Oğuz. (2012) Dünya’da ve Türkiye’de İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları ve Sosyal Koruma Yetersizliği. Çalışma ve Toplum 3: 15-75.

Kavcar, C. (1987). “Yüksek Öğretmen Okulunun Öğretmen Yetiştirmedeki Yeri”, “Öğretmen Yetiştiren Yüksek Öğretim Kurumlarının Dünü-Bugünü Geleceği Sempozyumu”. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim, Gazi Mesleki Eğitim, Teknik Eğitim Fakültesi, Ankara.

Kepçeoğlu, M. (1978). Orta Dereceli Okullarda Rehberlik Uzmanlarının Görevleri: Algılar ve Beklentiler. Çoğaltılmamış Doçentlik Tezi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Küçükahmet, L. (1993). Öğretmen Yetiştirme (Programları ve Uygulamaları), Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Matbaası, Ankara.

MEB. (2006). Tanıtım ve Yönlendirme Ders Kitabı, Ankara.

MEB. (2014). Mesleki gelişim. İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı, Ankara.

Yiyit, F. (2001), Okul Psikolojik Danışmanlarının Yetkinlik Beklentilerini Ölçmeye Yönelik Bir Ölçek Geliştirme Çalışması, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Yıldırım, A., Şimşek, H. (2011). Nitel Araştırma Yöntemleri. (8. Baskı, 188-242). Seçkin Yayıncılık, Ankara.

Yüksel Şahin, F.(2008). Ortaöğretimdeki Öğrenci Görüşlerine Göre Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Hizmetlerinin Değerlendirilmesi. Yıldız Teknik Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İstanbul.

Downloads

Published

2016-03-13

How to Cite

Deliönü, Özcan, & Utlu, Z. (2016). High school and equivalent schools in the occupational health and safety occupational health and safety hazards outside&lt;p&gt;Lise ve dengi okullarda iş sağlığı ve güvenliği ile iş sağlığı ve güvenliği dışındaki tehlikeler. Journal of Human Sciences, 13(1), 1514–1531. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3434

Issue

Section

Educational Administration and Management