Examination of nutrition habits of high school students 14-18 age<p>14-18 yaş lise öğrencilerinin beslenme alişkanliklarının incelenmesi

Authors

  • Mutlu Ildız Beden Eğitimi Öğretmeni, Milli Eğitim Bakanlığı, Denizli
  • Özcan Saygın Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi
  • Recep Özmerdivenli Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD

Keywords:

Adolescent, Student, Nutrition. Adölesan, Öğrenci, Beslenme.

Abstract

The aim of the study is to examine eating habits of high school students ages 14-18. A total of 610 (313 girls, 297 boys) volunteer students who is attending in high schools in Denizli, participated in the study. Eating habits were determined by dietary questionnaire which consisting of 10 questions. Statistical calculations were performed with SPSS. To find differences by gender chi-square test were applied. In the event of P values less than 0.05 between-group differences and relationships between variables were considered significant.

It was found that p<0.01 level of significant difference between the boys and girls given responses to “Do you always eat your breakfast?”. In the other age groups there was no significant difference.  66.0% of male high school students and 64.9% of the female high school students who participated to survey stated that they hadn’t skipped their lunch with always having their lunch. Whereas at the dinner as a very large majority like 93.3% of boys and 86.6% girls stated that they had always consumed their meals regularly.

As a result, it can be say that breakfast is the meal that mostly skipped by adolescent students at the age 14-18 and they haven’t regular eating habit and depending on gender there are some changes in eating habits.

Özet:

Bu çalışma, 14-18 yaş lise öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmaya Denizli ili merkez liselerde öğrenim gören 313 kız, 297 erkek olmak üzere toplam 610 gönüllü öğrenci katılmıştır. Çalışmanın yöntemsel modeli tarama yöntemi olup, katılımcılara beslenme alışkanlıklarını öğrenebilmek için 10 sorudan oluşan beslenme anketi uygulanmıştır. İstatiksel hesaplamalar SPSS programında yapılmıştır. Cinsiyetlere göre farkı bulmak için ki kare testi uygulanmıştır. P değerinin 0,05’ten küçük olması durumunda gruplar arası fark ve değişkenler arası ilişki anlamlı kabul edilmiştir.

Erkek ve kız lise öğrencilerinin sabah öğünlerinizi her zaman yer misiniz? sorusuna verdikleri cevaplar arasında p<0,01 düzeyinde anlamlı fark bulunmuştur. Diğer yaş gruplarında ise anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Araştırmaya katılan erkek lise öğrencilerinin %66.0’sı, kızların ise %64.9’u öğle yemeklerini her zaman yiyerek öğle öğününü atlamadıklarını belirtmişlerdir. Akşam öğününde ise erkeklerde %93.3, kızlarda ise %86.6 gibi çok büyük bir çoğunluk her zaman öğünü düzenli olarak tükettiklerini belirtmişlerdir.

Sonuç olarak, 14-18 yaş adölesan öğrencilerin en çok atladıkları öğünün kahvaltı olduğu, beslenme alışkanlıklarının düzenli olmadığı, cinsiyete bağlı beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiği söylenebilir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Mutlu Ildız, Beden Eğitimi Öğretmeni, Milli Eğitim Bakanlığı, Denizli

Mutlu ILDIZ

1980 yılında Ödemiş’te doğdu. İlk ve orta tahsilini Ödemiş’te tamamladı.

Eskişehir Spor, Selçuk Üniversitesi Spor Kulübü ve Konya Şeker Spor Kulübünde

futbol oynadı. 2004 yılında Muğla Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor

Yüksekokulunu bitirdi. Beden Eğitimi Öğretmeni olarak görev yapmaya başladı

ve halen Denizli’de görev yapmaya devam etmektedir. 2012 yılında kazandığı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor

Anabilim Dalı, Beden Eğitimi ve Spor Programı Yüksek Lisans programından

2014 yılında uzmanlık tezini tamamlayarak mezun oldu.

Özcan Saygın, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi

1969 yılında Emirdağ’da doğdu. İlk ve orta tahsilini Emirdağ’da, lise tahsilini Eskişehir’de tamamladı. Eskişehir Spor, Selçuk Üniversitesi Spor Kulübü ve Konya Şeker Spor Kulübünde futbol oynadı. Futbol branşında, faal hakemlik ve alt yapı antrenörlüğü yaptı. 1994 yılında Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunu bitirdi. 1994-1995 yılları arasında Beden Eğitimi Öğretmeni olarak görev yaptı. 1995 yılından beri Muğla Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda çalışmaktadır. 1996-97 yıllarında Muğla Üniversitesi Yabancı Diller Bölümünde İngilizce hazırlık, 1999 yılında Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, BES Anabilim Dalında Yüksek Lisans ve 2003 yılında Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Spor-Sağlık Bilim Dalında doktora eğitimini tamamladı. TÜFAD Muğla Eğitim Kurulu, Spor Bilimleri Derneği, ICHPER-SD, Herkes İçin Spor Federasyonu Yönetim Kurulu, Eğitim ve Araştırma Kurulu, Proje Kurulu üyelikleri bulunmaktadır. Bilimsel olarak; Uluslararası hakemli dergilerde 28 makale, Ulusal hakemli dergilerde 26 makale, Uluslararası kongrelerde 37 bildiri, ulusal kongrelerde 8 yayınlanmış bildirisi bulunmaktadır. Alanı ile ilgili 2 kitap ve 1 bölüm yazarlığı vardır. 22.TAFISA World Congress ve The 55th ICHPER-SD Anniversary World Congress and Exposition’ da Organizasyon Komitesi Üyeliği, 9. Uluslararası Spor
Bilimler Kongresinde ve 1. Dünya Adli Bilim ve Spor Kongresinde Kongre Sekreterliği görevinde bulundu. Ulusal ve Uluslararası dergilerde Hareket ve Antrenman Bilimleriyle Spor-Sağlık alanında hakemlik, bilim kurulu ve danışma kurulu üyeliği yapmaktadır. Hareket ve Antrenman Bilimleri, Spor-Sağlık, Fiziksel Uygunluk ve Fiziksel Aktivite alanları üzerine çalışmaktadır. Halen Doç. Dr. Akademik unvanı ile Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanlığı görevi yapmakta ve İngilizce bilmektedir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Recep Özmerdivenli, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD

Adı Soyadı: Doç. Dr. Recep ÖZMERDİVENLİ

Doğum Tarihi: 22 Aralık 1960

Elektronik Posta:[email protected]

Öğrenim Durumu:

Lisans Fen–Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Selçuk Üniversitesi 1986

Y. Lisans Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Selçuk Üniversitesi 1990

Doktora Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Erciyes Üniversitesi 1997

Görevler:

Yrd. Doç. Dr. Fırat Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 1997-2004

Yrd. Doç. Dr. Fırat Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu 2004-2009

Yrd. Doç. Dr. Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AbD 2009-2010

Doç. Dr. Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AbD 2010-

References

Akıl, C. (2007). Dayanıklılık Sporcularında Beslenme Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya.

Baysal, A. (2007). Beslenme, Hatiboğlu Yayınevi, 11. Basım, Ankara.

Calloway, D.H., Carpenter, K.O. (1981). Nutrition and Health. Saunders College Publishing.

Daşbaşı, M. (2003). İlköğretim Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları, Beslenme Eğitimine İhtiyaç Duyma Durumları ve Beslenme Eğitiminden Beklentileri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Anabilim Dalı, Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Bilim Dalı.

Demir, B.D. (2006). Liseye Devam Eden Kız Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları ve Beden Algısını Etkileyen Etmenler, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme Bilimleri Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Demirezen, E., Coşansu, G. (2005). Adölesan çağı öğrencilerde beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 14(8): 174-178.

Ersoy, G. (2004). Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme, Ankara: Nobel Yayınları.

Güneş, Z. (2005). Spor ve Beslenme. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Ilgaz, Ş. (2001). Obesite ve Tedavisi. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü Yayınları.

Özdoğan, Y., Yardımcı, H., Özçelik, A.Ö. (2012). Yurtta Kalan Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Karadeniz (Black Sea-Черное Море), 4(15): 139-149.

Parlak, E. (2009). Bayan Yıldız Basketbol Takımı Sporcularının Beslenme Durumları, Antropometrik Ölçümleri ve Performanslarının Değerlendirilmesi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana.

Pehlivan, A. (2006). Sporda Beslenme. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

Pekcan, G. (2008). Beslenme Durumunun Saptanması. Ankara: Klasmat Matbaacılık.

Saygın, Ö., Göral, K., Gelen, E., (2009). Amatör ve profesyonel futbolcuların beslenme alışkanlıklarının İncelenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6(2):177-196.

Sezek, F., Kaya, E., Doğan, S. (2008). Üniversite Öğrencilerinin Genel Beslenme Alışkanlıkları, Katkılı Besinler Hakkındaki Bilgi, Görüş ve Tutumları. Çankaya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Journal of Arts and Sciences, Sayı: 10: 117-134.

Şanlıer, N., Konaklıoğlu, E., Güçer, E. (2009). Gençlerin Beslenme Bilgi, Alışkanlık ve Davranışları İle Beden Kütle İndeksleri Arasındaki İlişki. Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(2): 333-352.

Şirinoğlu, V. (2008). 10-14 Yaş Grubu Farklı Spor Branşlarındaki Çocukların Beslenme Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Türkmen, A.E. (1996). Ostim Çıraklık Eğitim Merkezine Devam Eden 13-17 Yaş Grubu Çocukların Beslenme Durumları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İşçi Sağlığı İş Güvenliği Anabilim Dalı.

Unutmazduman, E. (2011). 10-18 Yaş Grubu Yüzücülerin Beslenme Bilgi Düzeyleri ile Bazı Parametrelerin Saptanması. Haliç Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı , İstanbul.

Wijesinha-Bettoni, R., Jeong, K.Y., Sherman, J., Cham, B., Jennings, A., Alvarez, C., and Muehlhoff, E. (2014). Undergraduate Module on Nutrition Education and Communication for Africa: Profiles of Potential Students. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development, 14(3): 8920-8940.

Yıldırım, İ., Yıldırım, Y., Tortop, Y., Poyraz, A. (2011). Afyon Kocatepe Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ve Bunları Etkileyen Faktörler, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 8(1): 1375-1391.

Downloads

Published

2015-05-29

How to Cite

Ildız, M., Saygın, Özcan, & Özmerdivenli, R. (2015). Examination of nutrition habits of high school students 14-18 age&lt;p&gt;14-18 yaş lise öğrencilerinin beslenme alişkanliklarının incelenmesi. Journal of Human Sciences, 12(1), 1440–1450. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3301

Issue

Section

Physical Education and Sport Sciences