Considering personal rights in doping control procedure in terms of Turkish law<p>Türk hukukunda doping kontrol işlemlerinin kişilik hakları açısından değerlendirilmesi

Authors

  • Ümit Orhan Marmara University, School of P.E. and Sports, Sports Management Department

Keywords:

Doping, Sports Law, Personal Rights, Damages, Athlete, Spor Hukuku, Kişisel Haklar, Tazminat, Sporcu

Abstract

Sport is one of the most attractive activities of the world. So that, for many people, a match score becomes more important than any other problems of world. 

Sport becomes an exciting way of make money. Because a doctor, a lawyer or an engineer have to work long years to have money, fame and reputation, that an average sportsman/sportswoman has early in life. In the same way a sports club can earn millions of dollars through his succesful sportmen/sportswomen. But sometimes, with the affect of this potentiality and “desire to win”, athletes, coaches, clubs or States can canalize to a unfair ways. Doping is the most risky way of those. Doping has many dimensions about competition justice, athletes’ health and punishment of this act. One of these dimensions is relationship between doping control and athletes personal rights.

Personal (private) right is an absolute right over a person’s own personal wealth and assets. As well as tangible values, bodily integrity, health, intangible values privacy, honour and reputation are cases of personal rights. 

In this article, firstly we’ll inform what the doping is, how a doping control can be done, secondly we’ll study the personel rights in doping control

 

Özet

Spor günümüz dünyasının en çok ilgi çeken faaliyetlerinden birisidir. Öyle ki çoğu insan için bir sportif faaliyetin sonucu dünyanın geri kalanlarının sorunlarından daha önemlidir.

Spor, öyle bir hal almıştır ki, başarılı bir sporcunun doktorluk, avukatlık, mühendislik gibi çoğu diğer meslek sahiplerinin mesleki olgunluk dönemlerinde bile kolay kolay ulaşamayacakları paraya, şana, şöhrete ve karşı cinsin ilgisine henüz genç yaşlarda ulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Aynı şekilde sporcuların bağlı oldukları kulüple de, başarılı sporcuları sayesinde milyonlarca dolar kazanabilmektedirler. Ancak bu ihtimal ve kazanma hırsı sporcunun, bazen kendi isteğiyle bazen de antrenörünün ve kulübün ve hatta devletin teşviki ile doğru olmayan yollara sapmasına yol açmaktadır. Bu yollardan en risklisi de dopingdir. Dopingin, yarışma adaletinden sporcu sağlığına; bu fiilin cezalandırılmasına birçok boyutu vardır. Bu boyutlardan biri de doping kontrolünün sporcuların kişisel hakları ile olan ilişkileridir. 

Kişilik hakkı kişilerin kendi kişisel varlık ve değerleri üzerindeki mutlak haktır. Vücut bütünlüğü, sağlık gibi maddi değerlerin yanında, özel hayatın gizliliği, şeref ve haysiyet gibi manevi değerler kişilik hakkının konusunu oluşturmaktadır.

Bu çalışmada; ilk kısımda, dopingin ne olduğu, doping kontrolünün nasıl yapıldığı, ve kişilik hakları konusunda bilgilendirmede bulunulacak ve ikinci kısımda doping kontrol işlemlerinde ortaya çıkabilecek kişisel hak ihlalleri Türk Hukuku açısından değerlendirilmeye çalışılacaktır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Ümit Orhan, Marmara University, School of P.E. and Sports, Sports Management Department

Ümit Orhan was born in Bursa in 1981 and graduated from Mustafakemalpaşa Anatolian High School in 1999. He received his undergraduate degree in Law from the Faculty of Law at Marmara University in 2003. He received his graduate degree in 2007 and Ph.D. degree in 2012 from Marmara University Institute of Health Sciences, Department of P.E. and Sports, Sports Management Sciences.

In 2009, Ümit Orhan has participated to Marmara University School of P.E. and Sports as a research assistant and still works for there. He studies Sports Law especially.

Ümit Orhan is a member of  Sports Law Institute.

References

AKINCI, Şahin (1996). Türk Özel Hukukunda İnsan Kökenli Biyolojik Madde (Organ-Doku) Nakli Kavramı ve Bundan Doğan Hukuki Sonuçlar, Yetkin Yayınları, Ankara, 1996.

BULUT, Harun (2006).Yargıtay Kararları Doğrultusunda Kişilik Hakları ve Kişilik Haklarına Saldırıdan Kaynaklanan Hukuk Davaları, Beta Yayınları, İstanbul.

DURAL, Mustafa, ÖĞÜZ, Tufan (2002). Türk Özel Hukuku Cilt II – Kişiler Hukuku, Filiz Kitabevi, İstanbul.

EREN, Fikret (2003). Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 8. Bası, İstanbul.

ERKİNER, Kısmet (2006). Hukuksal Boyutuyla Doping, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

ERKİNER, Kısmet (2007) Sporda Dopingle Mücadele, Spor Hukuku Dersleri, Kadir Has Yayınları, İstanbul.

FİDANOĞLU, Behiç Cüneyt (2011). Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Sporda Dünya Anti-Doping Programı, Ankara Barosu Dergisi, 2011/3.

HELVACI, Serap (2012). Gerçek Kişiler, Legal Kitapçılık, 4.Bası, İstanbul.

OĞUZMAN, M.Kemal, ÖZ, M. Turgut (2012). Borçlar Hukuku Genel Hükümler, C:2, Vedat Kitapçılık, İstanbul.

SCHIMKE, Martin (1996). Sportrecht, Frankfurt/Main.

SEROZAN, Rona (2011) Medeni Hukuk Kişiler Hukuku, Vedat Kitapçılık, İstanbul.

ZEVKİLER, Aydın (1981) Kişiler Hukuku Gerçek Kişiler, Olgaç Matbaası, Ankara.

ZEVKİLER, Aydın, ACABEY, M. Beşir, GÖKYAYLA, Emre (2002). Medeni Hukuk, Giriş ve Başlangıç Hükümleri Kişiler Hukuku – Aile Hukuku, Ankara.

Downloads

Published

2014-12-29

How to Cite

Orhan, Ümit. (2014). Considering personal rights in doping control procedure in terms of Turkish law&lt;p&gt;Türk hukukunda doping kontrol işlemlerinin kişilik hakları açısından değerlendirilmesi. Journal of Human Sciences, 11(2), 1366–1381. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3094

Issue

Section

Physical Education and Sport Sciences