Institutional images of college of physical education and sports as perceived by students<p>Öğrenci algılarına göre beden eğitimi ve spor yüksekokullarının kurumsal imajı

Authors

  • Turgay Cankurtaran
  • Oğuz Özbek Ankara University

Keywords:

Institutional image, physical education and sports colleges, student perception, Kurumsal imaj, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Öğrenci algısı

Abstract

The purpose of this study is to identify the institutional image of physical education and sports schools as perceived by students. The study is a descriptive one. Data were captured by survey questionnaires. The population of the study consists of Physical Education and Sports Colleges students in Ankara. The survey instrument was administred to a total of 626 participants. Data on sex were analyzed by unpaired t-test, and data on class and school status by one-way analysis of variance. LSD Tests were applied in the post-hoc analysis to identify the sources of significant differences. According to the perceptions of students, the School (A) has a better institutional image than the school (B) and the School (B) has a better institutional image than the School (C). The level of institutional image was high in both the School (A) and the School (B), whereas it was medium in the School (C).

 

Özet

Bu çalışmanın amacı, öğrenci algılarına göre beden eğitimi ve spor yüksekokullarının kurumsal imaj düzeyini belirlemektir.  Araştırma, var olan durumu ortaya koyan tarama türü bir çalışmadır. Verilerin elde edilmesinde hazırlanan ölçme aracı kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, Ankara’da bulunan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinden oluşmaktadır. Ölçme aracı toplam 626 kişiye uygulanmıştır. Cinsiyete ilişkin veriler, ilişkisiz t testi ile sınıf ve okul durumuna ilişkin veriler tek yönlü varyans analizi ile test edilmiştir. Tek yönlü varyans analizi sonucunda, anlamlı bulunan farklılığın kaynağını belirlemek için LSD Testi uygulanmıştır. Öğrenci algılarına göre, (A) okulu, (B) okuluna, (B) okulu da (C) okuluna göre daha iyi bir kurumsal imaja sahiptir. (A) ve (B) okullarında çok, (C) okulunda ise orta düzeyde kurumsal imaj olduğu saptanmıştır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Turgay Cankurtaran

Ankara University Faculty of Sports Sciences

Oğuz Özbek, Ankara University

Assoc. Prof. Dr., Ankara University Faculty of Sports Sciences, Department of Sports Management Sciences.

References

Amiso, M.G. (2000). The New Public Relations: Integrating Marketing and Public Relations Strategies for Student Recruitment and Institutional Image Building–A Case Study of the University of Texas at San Antonio. Journal of Nonprofit ve Public Sector Marketing, 7(4), 17-31.

Arpan, L.M., Raney, A.A., ve Zivnuska, S. (2003). A Cognitive Approach to Understanding University Image. Corporate Communications: An Internatonal Journal, 8 (2), 97-113.

Alves, H., ve Raposo, M. (2010). “The Influence of University Image on Student Behaviour” International Journal of Educational Management, 24 (1), 73-85

Bakan, Ö. (2004). Kurumsal İmaj Oluşumunu Etkileyen Faktörler: İletişim Faktörlerinin Rolünü Belirlemeye Yönelik Ampirik Bir Çalışma. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstititüsü, Konya.

Bal, M. (2012). Çalışan Personelin Kurumsal İmaj Oluşumuna Etkisi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2 (1), 219-241.

Büyüköztürk, Ş. (2002). Veri Analizi el Kitabı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Brown, M.R., ve Mazzarol, W.T. (2009). The Importance of Institutional Image to Student Satisfaction and Loyalty Within Higher Education. Higher Education, 58, 81-95.

Cerit, Y. (2006). Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Üniversitenin Kurumsal İmaj Düzeyine İlişkin Algıları. Kuram Ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 12 (47), 343-365.

Çınaroğlu, S., ve Şahin, B. (2013). Özel ve Kamu Hastanelerinin Algılanan Kurumsal İtibar ve İmaj Açısından Karşılaştırılması. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 9 (18), 283-298.

Eroğlu E., ve Erden D. (2006). Okulda Performans Yönetimi Modeli. Millî Eğitim Bakanlığı Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı: EARGED Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

Gemlik, N., ve Sığrı, Ü. (2007). Kurum İmajı Analizi Ve Bir Belediye Üzerindeki Uygulamanın Değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(11), 267-282.

Gümüş, M. (1997). Yönetimde Başarı İçin Altın Kurallar. İstanbul: Alfa Basım Yayım.

Gürbüz, S. (2008). Yönetici, Öğretmen ve Velilere Göre Ankara ili Özel ve Kamu ilköğretim Okullarının Kurumsal İmajı. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Kazoleas, D., Kim, Y., ve Moffitt, M.A. (2001). Institutional Image: A Case Study. Corporate Communications, 6 (4), 205-216.

Küçük, F. (2005). İnsan Kaynakları Açısından Kurumsal İmaj. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15 (2), 247-266.

Lemmink, J., Schuijf, A., ve Streukens, S. (2003). The role of corporate image and companyemployment image in explaining application intentions, Journal of Economic Psychology, 24, 1-15.

Landrum, E.R., Turrisi, R., ve Harless, C. (1999). University Image: The Benefits of Assessment and Modeling. Journal of Marketing for Higher Education, 9(1), 53-68.

Nguyen, N., ve LeBlanc, G. (2001). İmage and Reputation of higher education Institutions In Students’ Retention Decisions. The International Journal of Educational Management. 15(6), 303-311.

İbicioğlu, H. (2005). Üniversite Öğrencilerinde Kurumsal imaj Algılamalarını Etkileyen Faktörlere İlişkin SDÜ. İİBF. Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF. Dergisi, 10 (2), 59-73.

Ivy, J. (2001). Higher education institution image: a correspondence analysis approach. International Journal of Educational Management, 15 (6), 276-82.

Örer, L. (2006). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin Kurumsal İmajının Öğrenciler Açısından Ölçülmesi Üzerine Bir Alan Çalışması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi.

Polat, S. (2010). Üniversite Öğrencilerine Göre Kocaeli Üniversitesi’nin Örgütsel İmajı. Eğitim ve Bilim, 36(160), 105-119.

Polat, S. (2011). Üniversite Öğrencilerinin Örgütsel İmaj Algıları İle Akademik Başarıları Arasındaki İlişki Düzeyi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 11(1), 249-262

Saracel, N., Özkara, B., Karakaş, M., Yelken, R., ve Vatandaş, C. (2001). Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin Kurumsal İmajı: Afyon Halkının Üniversiteyi Algılaması Tutum ve Beklentilerine İlişkin Araştırma. Afyon: Afyon Kocatepe Üniversitesi Yayınları.

Sipahi, B., Yurtkoru, E.S., ve Çinko, M., (2007). Sosyal Bilimlerde SPSS ile Veri Analizi. İstanbul: Beta Yayınevi.

Şişli, G. (2012). Kurum Kültürü ve Kurumsal İmaj İlişkisi Devlet ve Vakıf Üniversiteleri Üzerinde Bir Uygulama “Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Taslak, S., ve Akın, M. (2005) Örgüt İmajı üzerinde Etkili Olan Faktörlere Yönelik Bir Araştırma: Yozgat İli Emniyet Müdürlüğü Örneği. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(2), 263-294.

Torlak, Ö. (2001). Eğitim Hizmetlerinin Pazarlaması Açısından Üniversite Öğrencilerinin Hizmet Kalitesini Algılamalarının Önemi. Kuram Ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 7 (27), 399-416.

Ural, A., ve Kılıç, İ. (2006). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPPSS ile Veri Analizi. Ankara: Detay Yayıncılık.

Yanık, M., ve Sunay, H. (2010). Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokullarının Kalite Bakımından Öğrenciler Tarafından Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30 (1), 55-69.

Yıldız, M.S. (2007) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında Eğitim Hizmetleri Kalitesini Etkileyen Faktörler. Kastamonu Eğitim Dergisi, 15(1), 451-462.

Yugo, E.J., ve Reeve, L.C. (2007). Understanding Students’ University Educational Image and Its Role in College Choice. Psi Chi Journal of Undergraudate Research, 12(1), 9-17.

Downloads

Published

2015-01-09

How to Cite

Cankurtaran, T., & Özbek, O. (2015). Institutional images of college of physical education and sports as perceived by students&lt;p&gt;Öğrenci algılarına göre beden eğitimi ve spor yüksekokullarının kurumsal imajı. Journal of Human Sciences, 12(1), 1–14. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/2778

Issue

Section

Education