Bir Kültür Sosyologu: "Mehmet Eröz" Kalkınma ve Kürtçülük Meselesi

Authors

  • Mustafa Aksoy

Keywords:

Siyaset bilimi, sosyoloji, kültür, mehmet eröz

Abstract

İsimler insanlara bazı şeyleri çağrıştırır. Mesela Fatih, İstanbul'u; Hz.Ömer, adaleti; Karacaoğlan, güzele söylenen sözleri vs. İşte Eröz'de bize "etnik mesele", "Marksist felsefenin sosyolojik tahlili", "onomastik" ve "ülkemizin kalkınma meselesi" ile "Alevilik-Bektaşilik" kavramlarını çağrıştırır.
Kültürel yapımız ve bu yapının unsurları Eröz'ün kendisiyle özdeşleşmiştir. Bir bakıma o, kültürel yapımız ile kader birliği etmiştir. Bu nedenle Gökalp'in deyişiyle o, halka iki defa gitmiştir. Birincisinde kendi bilgisini götürmüş ikincisinde ise halkımızda yaşayan kültürün sosyolojik tahlilini yapmıştır. Kısa ömründe Anadolu'da saha araştırmaları yaparak incelemelerde bulunmuştur. O'nun için tatil araştırma yapmak demektir. O, ülkemizin önemli meselelerini 1960'lı yıllarda görerek çalışmalarını yoğunlaştırmıştır. Ancak ne yazık ki ömrü bazı kitap çalışmalarına yetmemiştir. Ümit ederiz ki O'nun çalışmaları genç araştırmacılara rehber olur da, bıraktığı yerden çalışmalarını devam ettirirler.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Published

2006-11-30

How to Cite

Aksoy, M. (2006). Bir Kültür Sosyologu: "Mehmet Eröz" Kalkınma ve Kürtçülük Meselesi. Journal of Human Sciences, 8(1). Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/81

Issue

Section

Sociology