Turkish society on the third page

Authors

  • Necla Mora

Keywords:

Medyatik gerçek, Hedonizm, Habeğlence (Infotainment)

Abstract

Profession of journalism, in its historical process, is a business that serves to provide social unity by informing and instructing society, manufacturing public opinion and transferring culture. At the present day, mass newspapers which belong to community company media with a hedonist publishing view that directs human’s weaknesses and foibles play along with those have the power doing publishing through socio-demagogically the lowest part of the society people. Instead of news they give cursory and useless information in a wide section of fields which is called infotainment (information and entertainment).  For community company media not only the masses and what they think and also the news do not have any importance or value. Their aim is only to get higher profit. So that, they use violence and sexuality as an exploitation material to sustain its rating/circulation. Moreover, they corporate with the dominant power for it to maintain its hegemony over culture and its reproduction.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Necla Mora

İstanbul’da doğan Necla MORA,  ilk ve ortaöğrenimini burada bitirdikten sonra lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı. Daha sonra Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler alanında yaptı.

2000 yılından bu yana Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Necla MORA,  Almanca ve İngilizce biliyor. Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi yayın organı olan Atatürk İletişim Gazetesi’nin kurucularından olan ve 2001-2004 yılları arasında bu gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği’ni yapan MORA, 2001- 2002 yılları arasında Gazetecilik Bölümü’nün Bölüm başkanlığı görevini yürüttü. İletişim  Araştırmaları Derneği (İLAD) ve Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) üyesi olan MORA, Genel Gazetecilik anabilim dalında, Haber Sosyolojisi bağlamında İletişim Tarihi, İletişim Bilimi, İletişim Araştırmaları, Araştırmacı Gazetecilik, Medya Politikaları lisans dersleri ve Haber Söylem Çözümlemesi,  Siyasal İletişim, Medya Pedagojisi ve Küresel İletişim, Medya Kültür İdeoloji, Eleştirel Söylem Çözümlemesi, Kamuoyu ve Propaganda, Medya ve Demokrasi lisansüstü derslerini vermektedir.    

Published

2008-10-16

How to Cite

Mora, N. (2008). Turkish society on the third page. Journal of Human Sciences, 5(2). Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/488

Issue

Section

Sociology