Virtues in Nicomachean Ethics and Ahlak-i Alai and their etymological equivalents in Terceme-i Kamusu’l-muhit<p>Nikomakhos'a Etik ile Ahlak-ı Alai'de erdemler ve Mütercim Asım'ın Kamus'undaki etimolojik karşılıkları

Authors

  • Hüseyin Nejdet Ertuğ University of Sakarya

Keywords:

Nikomakhos'a Etik, Ahlak-ı Alai, Mütercim Asım, Erdemler.

Abstract

Moral examinations were enlarged not via the traditional thought but in accordance with the relatively scientific standards in the subareas like applied ethics and business ethics. Some peculiar terms of morality and of related areas were used as interchangeable or in different meanings and hence a terminology problem emerged. Therefore, we can say that in the examination of the traditional philosophy, knowing the original meaning and the historical evolution of the specific concepts will be helpful for the articulation of thought and can make a contribution for new and original insights. In this work firstly I specify the main virtues set forth in Aristotle’s Nicomachean Ethics and Kinali-zade Ali Efendi’s Ahlak-i Alai and compare the ideas of them. Secondly, I cite the etymological roots of the main virtues from Mutercim Asim Efendi’s Terceme-i Kamusu’l-muhit and give the meanings of each concept by taking into consideration of their historical alterations.

 

Özet

Aristoteles, Platon ve İslam felsefesinde görüldüğü gibi, geleneksel düşüncenin hayatı organize eden belirleyici unsurlar olarak erdemleri esas aldığı anlayış günümüze kadar devam etmiştir.  Ancak ahlaki sorgulamalar salt geleneksel düşünce ile değil uygulamalı etik ve meslek etikleri gibi alt alanlarda görece bilimsel ölçütlerle genişletilmiştir. Bu sebeple geleneksel düşünceyle alakalı araştırmalarda karşılaşılan kavramların kök anlamlarının ve tarihsel süreç içerisindeki evrilişinin bilinmesi düşüncenin açımlanmasını kolaylaştıracağı gibi yeni ve özgün bakış açılarına da katkıda bulunabilecektir. Bununla birlikte ahlak ve ilişkili diğer alanlarda kullanılan terimler bazen birbirinin yerine bazen farklı anlamlar yüklenerek kullanılmaya başlanmış ve bir terminoloji sorununu da ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada önce Aristoteles'in Nikomakhos'a Etik ve Kınalı-zade Ali Efendi'nin Ahlak-ı Alai isimli eserlerinde yer alan ana erdemler belirlenerek düşünürlerin görüşleri mukayese edilmiştir. İkinci olarak temel erdemlerin etimolojik kökenleri Mütercim Asım Efendi'nin Terceme-i Kamusu'l-muhit isimli eserinden nakledilerek her bir kavramın tarihsel süreç içerisindeki anlamları verilmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Hüseyin Nejdet Ertuğ, University of Sakarya

Assoc. Prof. Dr., Sakarya University, Faculty of Arts and Sciences, Department of Philosophy

References

Aksoy, H. (2002). Kınalı-zade Ali Efendi: İslam Ansiklopedisi içinde (c. 25 , s. 416-417). İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı.

Atademir, H. R. (1947). Filozoflara Göre Felsefe. Konya: Atademir Yayınevi.

Ertuğrul, İ. F. (2014). Lugatçe-i Felsefe. (haz. Nejdet Ertuğ). Ankara: Aktif Düşünce Yayınları.

Karakuş, R. (2003). Felsefe Tasavvurumuz, Darülfünun'dan Üniversite'ye Türkiye'de Felsefe. İstanbul:Değişim Yayınları.

Katip Çelebi. (1990). Mizanü'l-hak fi İhtiyari'l-ehak, (haz. Süleyman Uludağ, Mustafa Kara). İstanbul: Marifet Yayınları.

Kınalı-zade Ali Efendi (2007). Ahlak-ı Alai, (haz. Mustafa Koç), İstanbul: Klasik Yayınları.

Kranz, W. (1978). Antik Felsefe. (çev. Suad Y. Baydur). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları.

MacIntyre, A. (2001). Homerik Çağdan Yirminci Yüzyıla Ethik'in Kısa Tarihi. (çev. Hakkı Hünler, Solmaz Zelyüt Hünler). İstanbul: Paradigma Yayınları.

Mütercim Asım Efendi, (2013). El-Okyanusü'l-Basit fi Tercemeti'l-Kamusi'l-muhit, c. IV, (haz. Mustafa Koç-Eyyüp Tanrıverdi), İstanbul: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı.

Mütercim Asım Efendi, (2014). El-Okyanusü'l-Basit fi Tercemeti'l-Kamusi'l-muhit, c. V, (haz. Mustafa Koç- Eyyüp Tanrıverdi), İstanbul: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı.

Mütercim Asım Efendi, (1305 Hicri). El-Okyanusü'l-Basit fi Tercemeti'l-Kamusi'l-muhit, c. II, III, İstanbul: Matbaa-i Osmaniye.

Oktay, A.S. (2005). Kınalı-zade Ali Efendi ve Ahlak-ı Alai. İstanbul: İz Yayıncılık.

Oktay, A.S. (2002). Kınalızade Ali Efendi’nin Hayatı ve Ahlak-ı Alai isimli eseri. Divan Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi 12, 185-233.

Özcan, A. (1989). Ahmed Rifat Efendi: İslam Ansiklopedisi içinde (c. 2 , s. 131). İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı.

Özlem, D. (2004). Etik -Ahlak Felsefesi. İstanbul: İnkılap Kitabevi.

Peters, F. E. (2004). Antik Yunan Felsefesi Terimleri Sözlüğü. (çev. ve haz. Hakkı Hünler). İstanbul: Paradigma Yayınları.

Platon, (2001). Protagoras. İstanbul: Sosyal Yayınları.

Ross, D. (2002). Aristoteles. (çev. Ahmet Arslan vd.). İstanbul: Kabalcı Yayınları.

Downloads

Published

2015-09-30

How to Cite

Ertuğ, H. N. (2015). Virtues in Nicomachean Ethics and Ahlak-i Alai and their etymological equivalents in Terceme-i Kamusu’l-muhit&lt;p&gt;Nikomakhos’a Etik ile Ahlak-ı Alai’de erdemler ve Mütercim Asım’ın Kamus’undaki etimolojik karşılıkları. Journal of Human Sciences, 12(2), 799–819. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3313

Issue

Section

Philosophy