In the light of postmodern indicators Zeki Müren’s musical career<p>Postmodern göstergelerin ışığıda Zeki Müren’in müzikal yaşamı

Authors

  • Seyma Ersoy Cak Medipol University

Keywords:

Postmodern, Zeki Müren

Abstract

There has been important differences in gender structure, musical and socio-cultural structure in shifting from Ottoman period towards republican years with the effect of modernization. While heterosexual gender structure is strengthened with Turkish modernization, existence of both female and made soloist caused people of third gender to be forgotten both in the sense of voice and as appearance. People of third gender, forgotten due to modern life were recalled by the ‘nostalgic’ connotations of postmodernism. Zeki Müren was considered through postmodern case due to his sociological characteristic and analyzed as a postmodern subject. The study is based on the life of Zeki Müren during 1931-1996 and findings which evaluate his art and stage life as the actor of Post-republican modernization movements in Turkey and process of social and musical change and indicator intersexual postmodern compounds. Zeki Müren is an important example in tradition to become popular with his pioneering behaviors in performance stage and show elements through mass media in 1950-80 during transformation of Turkish maqam music. Zeki Müren who combines tradition with contemporary succeeded in being a phenomenon with his eclectic performance set up in his repertory, costume and stage exercises. Gender readings in which Zeki Müren is related with köçek and tavşan which are the figures of Ottoman period entertainment life characterize the postmodern case.

 When the artistic life of Zeki Müren – as the subject of postmodern case- is analyzed, the element of difference comes into prominence generally. His movies, gender discourses, media relations can be regarded over the concept of irony. His appearance/image being androgenous, his gender being ambiguous, his pluralist representation with soloist, composer, film actor, poet, designer sides and homosexual identity, his eclectic structure with his repertory and costumes were related with postmodern status.  Historical period evaluated in the study in which qualitative methods are applied were regarded in two main sections in artistic life of Müren, being periods of 1950-60 and 1970-80. In this sense, postmodern concepts and gender theories were referred within Zeki Müren biography prepared by using historical methodology, his stage life, costumes, repertory and movies and recounted on musical and socio-cultural basis of Turkey. Apart from written (literature study, periodical and newspaper surveys), visual (photographs which have media coverage and found in Zeki Müren Museum) and audio (published records and CD) resource inspections; interviews and repertory detections were also made in the study.

 

Özet

Osmanlı döneminden cumhuriyet yıllarına geçişte, modernleşmenin etkileri ile toplumsal cinsiyet kurgularında, müzikal ve sosyo-kültürel yapıda oldukça önemli farklılıklar söz konusu olmuştur. Heteroseksüel cinsiyet yapısının Türkiye modernleşmesi ile kuvvetlendirildiği yıllarda, müzikal anlamda erkek ve kadın solistlerin mevcudiyeti ara-cinslerin gerek ses, gerekse görünüm anlamında unutulmasını sağlamıştır. Modern dünya ile unutulan ara-cinsler postmodernizmin ‘nostaljik’ çağrışımları ile geri gelmiştir. Zeki Müren, sosyolojik niteliği sebebi ile postmodern durum üzerinden ele alınmış ve postmodern bir özne olarak incelenmiştir. Araştırmanın içeriği, Türkiye’de Cumhuriyet sonrası modernleşme hareketleri ile toplumsal ve müzikal değişim sürecinin aktörü ve cinsiyetler arası postmodern bileşimlerin bir göstergesi olarak Müren’in sanat ve sahne yaşamını değerlendiren bulgulara dayanmaktadır. Zeki Müren, Türk makam müziğinin dönüştüğü 1950-80 yılları arasında kitle iletişim araçlarının vasıtasıyla icra, sahne ve şov unsurlarına getirdiği öncü tavır ile geleneğin popülerleşmesinde önemli bir örnek teşkil etmektedir. Gelenek ile günceli birleştiren Zeki Müren, repertuar, kostüm ve sahne çalışmalarında kurguladığı eklektik gösteri tavrı ile fenomen olmayı başarmıştır. Zeki Müren’in, Osmanlı dönemi eğlence yaşamının figürleri köçek ve tavşan ile ilişkilendirildiği cinsiyet okumaları da postmodern durumu nitelemektedir.

Postmodern durumun öznesi olarak Zeki Müren’in sanat yaşamı incelendiğinde genel anlamda farklılık unsuru ön plana çıkmaktadır. Sinema filmleri, cinsiyet söylemleri, medya ilişkileri ironi kavramı üzerinden ele alınabilmektedir. Görünüm/imajının androjen olması, cinsiyetinin belirsizliği, solist, besteci, film aktörü, şair, desinatör gibi yönleri ve homoseksüel kimliği ile çoğulluk temsiliyeti, repertuar ve kostümleri ile eklektik yapısı postmodern durum ile ilişkilendirilmiştir. Tarihsel metodolojilerden yararlanılarak hazırlanan Zeki Müren biyografisi, sahne yaşamı, kostümleri, repertuarı ve filmleri dahilinde postmodern kavramlara ve toplumsal cinsiyet teorilerine atıfta bulunularak, Türkiye’nin müzikal ve sosyo-kültürel yapısı tabanında anlatılmıştır. Çalışmada yazılı (literatür çalışması, dönemsel süreli yayın ve gazete taraması), görsel (basında yer alan ve Zeki Müren Müzesi fotoğrafları) ve işitsel (yayınlanmış plak ve CD) kaynak incelemelerinin yanı sıra derinlemesine görüşmeler ve repertuar tespitleri yapılmıştır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Seyma Ersoy Cak, Medipol University

Yrd. Doç. Dr., Medipol Üniversitesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Türk Müziği Anasanat Dalı

References

Aksoy, B. (2011). Kişisel Görüşme, İstanbul.

Aytar, V. & K. Parmaksızoğlu. (2011). İstanbul’da Eğlence, İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Aşan, E. (2003). Rakipsiz Sanatkar Zeki Müren, İstanbul: Boyut Yayınları.

Bardakçı, M. (2011). Haber Türk Gazetesi.

Baudrillard, J. (2011). Sanat Komplosu Yeni Sanat Düzeni ve Çağdaş Estetik 1, İstanbul: İletişim Yayınları.

Bertuğ, F. (2011). Kişisel Görüşme, İstanbul.

Best ve Kellner. (1998). Postmodern Teori Eleştirel Soruşturmalar, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Butler, J. (2011). Maddeleşen/Sorunlaşan Bedenler (Bela Bedenler, Cogito, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Chevassus, B. Ramaut. (2004). Müzikte Postmodernlik, Çev: İlhan Usmanbaş, İstanbul: Pan Yayıncılık.

Colebrook, C. (2011). Queer Kuramın Olasılığı Üzerine, Cogito, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Çevik, A. Ö. (1996). Nokta Dergisi, İstanbul.

Featherstone, M. (2005). Postmodernizm ve Tüketim Kültürü, Çev: Mehmet Küçük, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Gottdiener, M. (2005). Postmodern Göstergeler Maddi Kültür ve Postmodern Yaşam Biçimleri, İstanbul: İmge Kitapevi.

Grosz, E. (2011). Deneysel Arzu: Queer Öznelliğini Yeniden Düşünmek, Cogito, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Güntekin, M. (2011). Kişisel Görüşme, İstanbul.

Hayat Mecmuası, (1976, 6 Mayıs).

Hiçyılmaz, E. (1997). Bir Demet Yasemen, İstanbul: Kamer Yayınları.

Kierkegaard, S. (2009). İroni Kavramı Sokrates!e Yoğun Göndermelerle, Çev: S. Okur, Ankara: İmge Kitabevi.

Kulin, A. (2012). Bir Tatlı Huzur, İstanbul: Everest Yayınları.

Lochhead J. ve Auner, J. (2002). Postmodern Music Postmodern Thought, Music and Musical Practices in Postmodernity, 93, Routledge New York and London.

Murphy, John W. (2005). Postmodern Sosyal Analiz ve Postmodern Eleşiri, İstanbul: Paradigma Yayınları.

Nehring, N. (1997). Popular Music, Gender and Postmodernism, Sage Publication, California.

Oppermann, S. (2006). Postmodern Tarih Kuramı, Ankara: Phoenix.

Özkiraz, Ahmet. (2007). Modernleşme Teorileri ve Postmodern Durum, Konya: Çizgi Kitabevi.

Öztürk, Ş. (2011). Cinsel Yönelimler ve Queer Kuram, Cogito, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Süreya, C. (2010). 99 Yüz İzdüşümler- Söz Senaryosu, Bütün Yapıtları Deneme, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Şahin, S. (2011). Kişisel Görüşme, İstanbul.

Turan, Müslüm. (2005). Postmodern Teori, İstanbul: On İki Levha Yayıncılık.

Downloads

Published

2015-10-21

How to Cite

Ersoy Cak, S. (2015). In the light of postmodern indicators Zeki Müren’s musical career&lt;p&gt;Postmodern göstergelerin ışığıda Zeki Müren’in müzikal yaşamı. Journal of Human Sciences, 12(2), 950–964. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3214

Issue

Section

Music