Evaluation of modular education program implementation in vocational and technical high schools <p> Mesleki ve teknik liselerde uygulanan modüler öğretim programının değerlendirilmesi

Authors

  • Subhan Ekşioğlu Sakarya University
  • Mehmet Taşpınar Gazi Üniversity

Keywords:

Vocational and technical education, modular teaching, module, curriculum evaluation, Mesleki ve teknik eğitim, Modüler Öğretim, Modül, Program Değerlendirme

Abstract

The aim of this study is to evaluate the modular educational program implemented at vocational high schools and to describe the problems in this program. The study is based on the Erden’s Evaluation Model Regarding Curriculum Components. The model of the study is descriptive study. The data were gathered through two different models by using three different sources: The quantitative data were collected from 430 teachers and 903 students at 48 vocational and technical high schools in Turkey. The questionnaires developed by the researcher were given to collect the quantitative data from teachers and students. In order to analyze the data, computer data analysis program was used. When there is a normal distribution independent sample and paired sample t tests and when there is not a normal distribution, Mann Whitney U and Wilcoxon tests were conducted. The qualitative data were gathered from 15 specialists working at Ministry of National Education and universities. Semi-structured interview forms were used to collect this type of data. The findings of this study are: The objectives of the modular educational program implemented at vocational high schools are clear, comprehensible and can be expressed behaviorally. At the same time, the objectives of the program are preparing the students to their jobs. Some modules have a rich knowledge transition which contradicts with the notion of this program. The activities related with teaching and learning process are partially sufficient. However, the teaching-learning process cannot be achieved because of some regulation problems. The most important problem in the evaluation part of the program is the rules and regulations being effect. If some changes are done in the rules and regulations, the evaluation part of the program could be more effective. According to this, it may be beneficial to make the practices of vocational analysis constant, place modules appropriate for contemporary vocations in the curricula, utilize field experts more frequently in the preparation process of modules, ensure the participation of all related stakeholders in the revision and reorganization phases of the curricula.

 

Özet

Bu çalışmanın temel amacı meslek liselerinde uygulanan modüler öğretim programını değerlendirmek ve sorunları belirlemektir. Araştırmada “Erden’in Programın Öğelerine Dönük Değerlendirme Modeli” temel alınmıştır. Araştırma mesleki ve teknik liselerde uygulanan modüler öğretim programını değerlendirmeye yönelik betimsel bir araştırmadır. Uygulanmakta olan program yaklaşımının var olan durum içinde değerlendirildiği araştırmanın verileri üç farklı kaynaktan iki farklı yöntemle toplanmıştır. Araştırmanın nicel verileri farklı illerde yer alan 48 mesleki ve teknik lisede görev yapan 430 öğretmen ve bu kurumlarda öğrenim gören 903 öğrenciden elde edilmiştir. Nitel veriler ise Milli Eğitim Bakanlığı ve Üniversitelerde çalışan 15 uzmanla yapılan görüşmelerle elde edilmiştir. Öğretmen ve öğrencilerden nicel verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen anketler kullanılmıştır. Uzmanlardan nitel verilerin toplanmasında ise yine araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin çözümünde bilgisayarda istatistiksel veri analizi paket programı tercih edilmiştir. Nicel verilerin analizinde, dağılımların normal olduğu koşullarda verinin cinsine göre bağımsız gruplar t-testi ya da eşli gruplar testi, normal olmadığı durumlarda ise Mann Whitney U testi ya da Wilcoxon İşaret testi uygulanmıştır. Nitel verilerin çözümlenmesinde ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında şu sonuçlara ulaşılmıştır:  Meslek liselerinde uygulanan modüler öğretim programın amaçları açık, anlaşılır ve davranışsal olarak ifade edilebilir şekilde hazırlanmıştır. Aynı zamanda programın amaçları öğrencileri mesleğe hazırlayıcı niteliktedir. Programın içeriği öğrencilerin ihtiyaçlarını tam olarak karşılamaktan uzaktır. Bazı modüllerde yoğun bilgi aktarımı vardır ve bu modüler eğitim anlayışı ile çelişmektedir.  Programın öğrenme ve öğretme sürecinde yer alan etkinlikler ve bu etkinliklerin uygulanmasını sağlayacak kaynaklar kısmen yeterlidir. Ayrıca, öğrenme-öğretme sürecinin istenilen şekilde gerçekleşmesi özellikle mevzuat kaynaklı bir takım sıkıntılar nedeniyle başarılamamaktadır. Programın değerlendirme boyutunda ise en büyük sorun olarak yine yürürlükte olan mevzuat görülmektedir. Mevzuatta gerekli değişikliklerin yapılması ile programın değerlendirme sürecinin daha doğru biçimde işleyeceği belirlenmiştir. Buna göre meslek analizlerinin sürekli hale getirilmesi ve güncel mesleklere uygun modüllere programlarda yer verilmesi, modüllerin hazırlanmasında alan uzmanlarından daha çok yararlanılması ve programın gözden geçirilmesi ve yeniden düzenlenmesi aşamalarına ilgili tüm taraflarının katılımının sağlanmasında yarar vardır. 

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Subhan Ekşioğlu, Sakarya University

Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü.

Dr. 

Doktora tezi: Meslek Liselerinde Uygulanan Modüler Öğretim Programının Değerlendirilmesi (2013)

YL tezi: Lise Son Sınıf Öğrencilerinin ÖSS Başarılarını Etkileyen Zihin Dışı Faktörler (Adapazarı Örneği) (2005)

Erkoç, F., Sepici-Dinçel, A., Kayrın, L., Özkan, Y., Ekşioğlu, S., Yüksel, M. (2013). Biyokimya laboratuvar eğitimine çok disiplinli yaklaşım (The multidisciplinary approach to biochemistry laboratory education). Türk Biyokimya Dergisi, 38 (4), 506–512. (SSCI-Web of Science).

 Ekşioğlu, S. ve Taşpınar, M. (2011). Sınıf Öğretmeni Demokratik Sınıf Yönetimi Ortamında mı yetiştiriliyor?  I. Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi (inccui2011), 5-8 Ekim 2011. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.

 

Ekşioğlu, S. ve Taşpınar, M. (2014). Mesleki ve Teknik Liselerde Uygulanan Moduler Öğretim Programının Değerlendirilmesi. I. Avrasya Eğitim Araştırmaları Kongresi (Ist Eurasian Educational Research Congress), 24-26 Nisan 2014. International EJER Congres, İstanbul. 

Bilasa, P. ve Ekşioğlu, S. (2009). Program Değerlendirme Modellerinin Karşılaştırmalı İncelenmesi. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Özel Sayı, 17/3 s.487-495.

Mehmet Taşpınar, Gazi Üniversity

Prof. Dr., Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü

References

Adıgüzel, O. C. ve Berk, Ş. (2009). Mesleki ve teknik ortaöğretimde yeni arayışlar: yeterliğe dayalı modüler sistemin değerlendirilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(1), 220-236.

Altın, R. (2007). Mesleki eğitim sisteminde yeni eğilimler ve modüler sistem.Ankara: Mesut Matbaacılık.

Celep, C. (2006). Türkiye’de mesleki ve teknik eğitim sorunları ve model önerisi. 1. Uluslararası Mesleki ve Teknik Eğitim Teknolojileri Kongresi 05-07 Eylül 2005, İstanbul. Basım: Marmara Üniversitesi, 2006.

Debreli, Ö. (2009). Modüler sistemde meslek liselerinde görev yapan meslek öğretmenlerinin alan ve uyum süreçlerinin incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.

De Bruijn, E.,&Howieson, C. (1995). Modular vocationaltraining in ScotlandandTheNetherlands: Betweenspecificityandcoherence. ComparativeEducation, 3(1),83-99.

Gömleksiz, M. N. ve Erten, P. (2010a). Mesleki ve teknik ortaöğretimde uygulanan modüler öğretim programının etkililiğinin değerlendirilmesi (Elazığ ili örneği). E-Journal of New World Science Academy, 5(3),1037-1055.

Gömleksiz, M. N. ve Erten, P. (2010b). Mesleki ve teknik ortaöğretimde modüler öğretim uygulamasına ilişkin öğrenci görüşleri. E-Journal of New World Science Academy, 5(4),2104-2122.

Günceoğlu, B. (2003). Kız teknik öğretim okulları meslek dersleri programlarının modüler öğretim yaklaşımına uygunluğunun öğretmen ve öğrenci görüşleri doğrultusunda tespiti: (Metge Projesi el sanatları teknolojisi alanı meslek dersleri program örneği) (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.

Gürlek, Y. (2010). Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında elektrik elektronik teknolojileri alanında modüler öğretim sisteminin analizi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.

Güven, M.,Çoşkunserçe, O., &Börü, N. (2008). Evaluatingtheteachingmodules in informationaltechnologiesfielwithinthescope of developmentproject of vocationaleducation (DPoVE). World AppliedSciencesJournal, 4(1),55-62.

İşoğlu, V. İ. (2010). MEGEP bilişim teknolojileri alanı modüllerinin öğretmen görüşleri ile değerlendirilmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.

Johnston, R.J. (1986). A comparativeanalysisbetweentheeffectiveness of conventionalandmodularinstructioninteachingstudentswithvariedlearningstylesandindividualdifferences, enrolled in highschoolindustrialartsmanufacturing (Doctoraldissertation, North Carolina StateUniversity, 1986). ProQuest, UMI Dissertations Publishing, 8624110.

Kamiloğlu, İ. (2004). Kız meslek liseleri el sanatları bölümünde uygulanan modüler öğretim yaklaşımı ile geleneksel öğretim yaklaşımının karşılaştırılması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.

Karadeniz, O. (2008). Endüstri meslek liseleri elektrik elektronik teknolojileri alanında uygulanmakta olan modüler öğretim yöntemi ile geleneksel öğretim yönteminin öğretmen görüşleri çerçevesinde karşılaştırılması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.

Kazu, İ. Y. (2002). Türk milli eğitim sisteminde mesleki ve teknik eğitim. Öğretmenlik mesleği. Elazığ: Üniversite Kitabevi.

MEB (2012). Mesleki ve teknik eğitim çalıştayı. Ankara: MEB. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü.

Nazlı, M. H. (2010). Gazetecilik alanı modüler öğretim programına ilişkin öğretmen ve yönetici görüşlerinin değerlendirilmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.

Oseroff, A. (1972). A comparison of a modularandtraditionalapproach to introductorycollegepoetryinstruction (Doctoraldissertation, Florida AtlanticUniversity, 1972). ProQuest, UMI Dissertations Publishing, 7307280.

Özçifçi, A., Göloğlu, C., Kadı, İ. (2004). Yükseköğretim öncesi mesleki ve teknik eğitim için öneriler, mesleki ve teknik eğitimde öğretmen eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığı: MTEP (Mesleki Eğitimin Modernizasyonu Projesi) Uluslararası Konferansı, 22-23 Ocak 2004, Ankara. 217-220.

Sert, Ö. (2007). Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında modüler öğretim sisteminin bilişim teknolojileri alanında uygulanması ve öğretmen, öğrenci açısından değerlendirilmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi,İstanbul.

Tanrısever, S.(2008). Erkek giysi üretimi dersi modülünün değerlendirilmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Selçuk Üniversitesi, Konya.

Yaşar, N. (2007). Ortaöğretimde modüler eğitimin matbaa eğitimi açısından incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). MarmaraÜniversitesi, İstanbul.

Yazıcıoğlu, Y. ve Erdoğan, S. (2004). SPSS uygulamalı bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Detay.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin.

Downloads

Published

2014-11-27

How to Cite

Ekşioğlu, S., & Taşpınar, M. (2014). Evaluation of modular education program implementation in vocational and technical high schools &lt;p&gt; Mesleki ve teknik liselerde uygulanan modüler öğretim programının değerlendirilmesi. Journal of Human Sciences, 11(2), 1203–1223. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3095

Issue

Section

Curriculum Development and Teaching-Learning in Education