Divorced womens’ hopelessness and social support<p>Boşanmış kadınların umutsuzluk düzeyleri ve sosyal destek alma durumları

Authors

  • Nilüfer Özabacı Eskişehir Osmangazi Universitesi
  • Özge Gamsız Eskişehir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü
  • Büşra Şeyma Biçen Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü
  • Ahmet Altınok Anadolu University
  • Asiye Dursun MEB
  • Çiğdem Sandıkçı MEB
  • Tuğçe Altunbaş MEB
  • Yasemin Ağcagil Eskişehir Özel Odunpazarı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi

Keywords:

Divorce, Women, Social Support, Hopelessness, Boşanma, Kadın, Sosyal Destek, Umutsuzluk

Abstract

This study was carried out for emotional, social and economic problems of divorced women. This study examines the social support and hopelesness level among divorced and married women. The population of this research were selected from 430 divorced and married women who live in Turkey. The datas of study were collected with different scales.   A questionnaire containing demographic characteristics of women (Personal Information Form), Perception of Social Support Scale (Zimmet and et al. 1988) and Hopelessness Scale (Beck, 1980) was used in study. The t-test and Pearson correlation coefficient techniques  was used for analysis.

 

Özet

Bu çalışma, boşanma sonrası sorunlar ile baş etmede zorlanan kadınların duygusal, sosyal ve ekonomik açılardan sorun yaşadıkları düşünülerek, boşanmış kadınların boşanmamış kadınlara göre sosyal destek ve umutsuzluk açısından yaşayabilecekleri durumları araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu; Türkiye'nin çeşitli illerinde ikamet eden boşanmış ve boşanmamış olmak üzere toplam 430 kadın oluşturmaktadır. Veriler araştırmanın amacına uygun olarak, araştırmacılar tarafından Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (Zimmet ve ark.1988) ve Beck Umutsuzluk Ölçeği (Beck, 1980) ile toplanmıştır. Verilerin analizi için t- testi ve Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon tekniği kullanılmıştır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Nilüfer Özabacı, Eskişehir Osmangazi Universitesi

Prof. Dr., Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü  Meşelik/ Eskişehir

Özge Gamsız, Eskişehir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü

Psk.., Eskişehir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Oduzpazarı/Eskişehir

Büşra Şeyma Biçen, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Psk. Danş., Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Beşevler/Ankara

Ahmet Altınok, Anadolu University

Psk. Danş., Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü  Tepebaşı/Eskişehir

Asiye Dursun, MEB

Psk. Danş., Ş. J. A. Zeki Burak OKAY AİHL, Yıldırım /Bursa

Çiğdem Sandıkçı, MEB

Psk. Danş., Güner Şenpamukçu Ortaokulu, M.Kemalpaşa/Bursa

Tuğçe Altunbaş, MEB

Psk. Danş., Hürriyet ve Ticaret Odası İlkokulu Osmangazi/Bursa

Yasemin Ağcagil, Eskişehir Özel Odunpazarı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi

Psk., Eskişehir Özel Odunpazarı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Odunpazarı/Eskişehir

References

Ağdemir, S. (1991). Aile ve Eğitim. Aile ve Toplum Bilim, Kültür ve Araştırma Dergisi, 1 (1), 11-13.

Akmaniş, B. (2010). Otistik çocuğu olan annelerin algıladıkları sosyal desteğe göre umutsuzluk düzeylerinin incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, İstanbul.

Albal, E. (2009). Depresyonla başa çıkmada öz yeterlik ve sosyal destek arasındaki ilişki. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Üniversitesi, İstanbul.

Annak, B. B. (2005). Sosyal destek, sosyal ağ, yaşam kalitesi ve yaşam doyumu: Duygu- durum ve anksiyete bozukluğu tanısı alan kişiler ve düzenli hemodiyaliz tedavisi gören hastalar açısından bir karşılaştırma. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Mersin Üniversitesi, Mersin.

Arıkan, Ç. (1996). Halkın boşanmaya yönelik tutumları araştırması. Ankara: Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu.

ASAGEM. (2006). Aile yapısı araştırması. Ankara: T.C. Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü.

Bınar, E. S. (2011). Sığınma evinde kalan kadınların algıladıkları sosyal destek ile stresle başa çıkma tarzları ve umut düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.

Carlson, D., & S.Perrewe, P.L. (1999). The role of social support in the stressor-strain relationship: an examination of work-family conflict. Jurnal of Management, 25, (4) 513-540.

Demirci, Ş., Günaydın, G., Doğan, H. ve Aynacı, Y. (2005). Konya ilindeki boşanmaların retrospektif değerlendirilmesi. Adli Tıp Dergisi, 19 (1), 22-28.

Demirkan Yurtkuran, S., Ersöz Günindi, A., Şen Beder, R., Ertekin, E., Sezgin, Ö., Turğut A.M. ve ark. (2009). Boşanma Nedenleri Araştırması. Ankara: T.C. Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü.

Dilbaz, N. ve Seber, G. (1993). Umutsuzluk kavramı: Depresyon ve intiharda önemi. Kriz Dergisi, 1 (3), 134-138.

Durak, A. ve Palabıyıkoğlu, R. (1994). Beck umutsuzluk ölçeği geçerlilik çalışması. Kriz Dergisi, 2 (2), 311-319.

Ehtiyar, R. ve Üngüren, E. (2008). Turizm eğitimi alan öğrencilerin umutsuzluk ve kaygı seviyeleri ile eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik bir araştırma. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1 (4), 159-181.

Eker, D. ve Arkar, H. (1995). Çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeğinin faktör yapısı, geçerlik ve güvenirliği. Türk Psikoloji Dergisi, 10 (34), 45-55.

Eliüşük, A. (2008). Şizofreni hastası olan ailelerin algılanan sosyal destek ve umutsuzluk düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Selçuk Üniversitesi, Konya.

Eş, A. (2013). Zihinsel engelli bireye sahip annelerin çocuklarını kabullenişleri ile umutsuzluk düzeylerinin incelenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.

Gölalmış Erhan, G. (2005). Zihinsel engelli çocuğu olan annelerin umutsuzluk, karamsarlık, sosyal destek algılarının ve gelecek puanlarının incelenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.

İşsever, H. ve Dişçi, R. (2000). İstanbul'da 1999 yılında sonuçlanmış boşanma davalarında boşanma nedenlerinin değerlendirilmesi. Adli Tıp Bülteni, 5 (3), 151-6.

Kır, İ. ve Bülbül, Ö. (2012). İslahiye ilçesinde boşanma olgusu üzerine sosyolojik bir inceleme. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9 (2), 99-122.

Kocaman, N. (2008). Tıbbi hastalığa psikososyal tepkiler. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, 71 (2), 52-58.

Özben, Ş. ve Argun, Y. (2003). İlköğretim öğretmenlerinin umutsuzluk ve tükenmişlik düzeyleri üzerine bir araştırma. Ege Eğitim Dergisi, (3), 36-48.

Özdemir, İ. (2013). Aile yanında yaşayan ve ailesinden ayrı yaşayan üniversite öğrencilerinin algılanan sosyal destek, stresle başa çıkma tarzları, kaygı düzeyleri ve psikolojik belirtiler açısından karşılaştırılması. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Pakdemir, M. (2011). Çatışma yaşayan bölgelerdeki üniversite öğrencilerinin umutsuzluk düzeyinin yordanmasında travmatik yaşantılar, sosyal destek ve dünyaya ilişkin varsayımların rolü ve çatışma yaşamayan bölgelerdeki üniversite öğrencileri ile karşılaştırılması. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Maltepe Üniversitesi, İstanbul.

Seber, G., Dilbaz, N., Kaptanoğlu, C. ve Tekin, D. (1993). Umutsuzluk ölçeği: Geçerlilik ve güvenirliliği. Kriz Dergisi, 1 (3), 139-142.

Süleymanov, A. (2009). Çağdaş Türk toplumlarında aile ve evlilik ilişkileri. Aile ve Toplum Eğitim, Kültür ve Araştırma Dergisi, 5 (17), 7-18.

Şahin, S. (2007). Diyaliz tedavisi alan bireylerin umut-umutsuzluk ve sosyal destek düzeyleri. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Erciyes Üniversitesi, Kayseri.

Şentürk, Ü. (2008). Aile kurumuna yönelik güncel riskler. Aile ve Toplum Eğitim, Kültür ve Araştırma Dergisi, 5 (17), 7-31.

Tan, M., Okanlı, A., Karabulutlu, E. ve Erdem, N. (2005). Hemodiyaliz hastalarında sosyal destek ve umutsuzluk arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 8 (2), 32-39.

Taner, D. (2008). Öğretmenlerin umutsuzluk düzeyi ile okul kültürü arasındaki ilişki. (Yüksek lisans tezi ). Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.

Tansı, T. (2009). Koroner arter bypass yapılan hastalarda sosyal destek ile umutsuzluk düzeyi ilişkisi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.

TÜİK, (2013). http://tuikapp.tuik.gov.tr/demografiapp/bosanma.zul. Ulaşım tarihi: Nisan 2014.

Downloads

Published

2015-02-05

How to Cite

Özabacı, N., Gamsız, Özge, Biçen, B. Şeyma, Altınok, A., Dursun, A., Sandıkçı, Çiğdem, Altunbaş, T., & Ağcagil, Y. (2015). Divorced womens’ hopelessness and social support&lt;p&gt;Boşanmış kadınların umutsuzluk düzeyleri ve sosyal destek alma durumları. Journal of Human Sciences, 12(1), 456–479. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3015

Issue

Section

Social Psychology