Assessment of Curriculum and Instruction Department postgraduate education<p>Eğitim Programları ve Öğretimi Anabilim Dalı lisansüstü eğitimin değerlendirilmesi

Authors

  • Selma Kaya MEB

Keywords:

Department of Curriculum and Instruction, M.A graduate, PhD graduate, Eğitim programları ve öğretimi anabilim dalı, yüksek lisans mezunu, doktora mezunu.

Abstract

This study assessed the process of postgraduate studies and subsequent career based developments based on the views of M.A and PhD students graduated from Curriculum and Instruction Postgraduate Programs. The study utilized qualitative research design and the working group was composed of 15 students identified via criterion sampling. Data were collected through semi-structured interview forms and data analysis included content and descriptive analyses. Research results are presented in three main headings: entrance to postgraduate studies, the process and the outcome. According to results, need for professional development and instructors’ encouragement were the most important influences in making decisions for entrance into postgraduate studies. Features of the field, building a career, enhancing competences and contributions to education were the primary goals in program preference. In terms of process, instructors were perceived as academically competent yet capricious and it was identified that instructors reflected these characteristics on students. Students assessed the use of discussions during the training process as positive whereas they perceived the use of overhead projectors negatively. Use of ojective criteria and the appropriateness of the physical environment were regarded to be positive in assessing student achievement. Time constraints, managing more than one task at a time and need to get permission from instructors (advisors) were considered to be complications in the process. Results show that graduates were contended to be doing postgraduate work in their fields and the knowledge they have gained were functional yet most of them were not employed based on their attainments.

 

Özet

Gerçekleştirilen çalışmada, lisansüstü eğitim yükseköğretimin bir alt sistemi olarak ele alınmış ve eğitim programları ve öğretimi ana bilim dalında verilen lisansüstü eğitim bu alandan mezun yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından değerlendirilmiştir. Nitel araştırma deseni temel alınmış ve örneklem grubunda amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklemeden yararlanılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi ve içerik analizini desteklemek için de betimsel analiz yapılmıştır. Araştırma sonucunda; veriler lisansüstü eğitime giriş, süreç ve sonuç olmak üzere üç ana başlık altında ele alınmıştır. Araştırma sonuçlarından giriş bölümü ile ilgili olarak lisansüstü eğitime karar verme sürecinde en fazla mesleki gelişim ihtiyacı ve öğretim üyesi teşvikinin etkili olduğu eğitim programlarını ve öğretimini tercih de ise alanın özelliği, kariyer yapma, yeterliklerini artırma ve eğitime katkı sağlama amaçları tespit edilmiştir. Süreç bölümüne yönelik elde edilen önemli bir sonuç öğretim elemanı, yöntem-teknik, araç-gereç, değerlendirme ve fiziki ortam değişkenlerinden oluşan eğitim ortamıdır. Öğretim elemanları akademik yeterlik bakımdan olumlu ancak kaprisli olmaları ve bunu yansıtmaları bakımından olumsuz algılanmıştır. Süreçte tartışma yöntemi ağırlıklı öğrenme ortamı olumlu ancak sadece tepegöz kullanılması olumsuz olarak görülmüştür. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde objektif kriterler ve fiziksel ortamın uygunluğu eğitim ortamında belirtilen olumlu özelliklerdendir. Süreç bölümüne ilişkin bir diğer sonuç ise zaman, birçok işi bir arada yürütme, öğretim üyesi (danışman) ve izin almak gibi zorluklarla karşılaşılmış olmasıdır. Sonuç bölümüne ilişkin ise mezunların bu alanda yüksek lisans ve doktora yapmaktan memnun oldukları, edinilen bilgileri mesleki uygulamalarda ve kişisel bilgi becerinin artmasında işlevsel olduğu ancak mezunların çoğunun istihdam edilmediği tespit edilmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Selma Kaya, MEB

Dr., Uzman Öğretmen, Bolu Dağkent Kıroğlu Eğitim ve Sağlık Vakfı İlkokulu

References

Ağıralioğlu, N. (2013). Türkiye’de lisansüstü öğretim. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi/Journal of Higher Education and Science. 3 (1), 1-9. doi: 10.5961/jhes.2013.053.

Akbulut, H. İ., Şahin, Ç. ve Çepni, S. (2013). Doktora tez sürecinde karşılaşılan problemlerin belirlenmesi: Eğitim fakültesi örneği. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi. 20, 50-69.

Aslan, C. (2010). Türkçe eğitimi programlarında lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin akademik özyeterliklerine ilişkin görüşleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 10 (19), 87-115.

Bıkmaz, F. Aksoy, E. Tatar, Ö. Atak Altınyüzük, C. (2010). Türkiye’de program geliştirme alanında yapılan doktora tezlerinin çeşitli değişkenler açısından analizi. I. Ulusal Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi (13-15 Mayıs), Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir.

Bozan, M. (2012). Lisansüstü eğitimde nitelik arayışları. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. 4 (2), s. 177-187.

Dilci, T. ve Gürol, M. (2012). Öğretim üyeleri bakış açısıyla lisansüstü eğitimin yaşam alanına yansımaları (Eğitim Bilimleri Örneklemi). Kastamonu Eğitim Dergisi. 20 (3), 1073-1090. [Online]: http://www.kefdergi.com/pdf/20_3/20_3_24.pdf

Eroğlu, H. (1987). Modern eğitim ilkesi olarak eğitim birliği ve yanlış uygulamalar. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi. 10 (IV). [Online]: http://www.atam.gov.tr/atam-dergisi/sayi-10

Güven, İ. ve Tunç, B. (2007). Lisansüstü öğretim öğrencilerinin akademik sorunları. “Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitü Örneği”. Milli Eğitim Dergisi, 173, 157-172.

Gözütok, D. (2006). Öğretim ilke ve yöntemleri. Ankara: Ekinoks Yayınları.

Karakütük, K. (1989). Türkiye’de lisansüstü öğretim, sorunları ve çözüm önerileri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 22 (1), 505-528.

Karakütük, K., Aydın, A.,Abalı, G. ve Yıldırım, S. (2008). Lisansüstü öğretimin sorunları konusunda Ankara’daki üniversitelerin lisansüstü enstitü yöneticilerinin görüşleri. Eğitim ve Bilim Dergisi Education and Science. 33 (147), 42-53.

Karaman, S. ve Bakırcı, F. (2010).Türkiye’de lisansüstü eğitim: sorunlar ve çözüm önerileri. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi. II, 94-114.

Kısakürek, M.A.; Gözütok, D., Babadoğan, C. Bayram, D. ve Hayırsever, F. (2010). Eğitimde program geliştirme programının yeterlik ve kazanımlarının tuning yaklaşımı model alınarak belirlenmesi. I. Ulusal Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi (13-15 Mayıs), Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir.

Kurnaz, M.A. ve Alev, N. (2009). İlköğretim ve ortaöğretim lisansüstü öğrencilerinin ders seçimi yaklaşımları ve ilgili sorunları. Türk Fen Eğitimi Dergisi. 6 (3), 38-52.

Miles, M. B. ve Huberman, A. M. (1994). Qualitative data analysis (2nd ed.) Thousand Oaks: Sage.

Özden, M. ve Ergin, B. (2013). Lisansüstü öğrencilerinin bilimsel araştırmalarda uygulanan etik kurallara yönelik düşüncelerinin belirlenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 10 (22), 155-169.

Özmen, Z. M. ve Güç, F. A. (2013). Doktora eğitimi ile ilgili yaşanan zorluklar ve baş etme stratejileri: durum çalışması. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi/Journal of Higher Education and Science . 214-219. doi: 10.5961/jhes.2013.079

Semerci, Ç. (2011). Doktora yeterlikler çerçevesinde öğretim üyesi, akran ve öz değerlendirmelerin Rasch ölçme modeliyle analizi. Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi, 2(2), 164-171.

Sezgin, F.; Kılınç, A. Ç.; Kavgacı, H. (2012). Yüksek Lisans öğrencilerinin iyi bir tez danışmanından beklentilerine ilişkin nitel bir çalışma. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(3), 129-148.

Sezgin, F., Kavgacı, H. ve Kılınç, A. Ç. (2011). Türkiye’de eğitim yönetimi ve denetimi lisansüstü öğrencilerinin öz değerlendirmeleri. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi/Journal of Higher Education and Science. 1 (3), 161-169. [Online]: http://higheredu-sci.beun.edu.tr/pdf/pdf_ HIG_1548.pdf

Sönmez, V. (1994). Program geliştirmede öğretmen el kitabı. Ankara: Anı Yayıncılık.

Tuna, Y. (2003). Kalkınma planlarında yüksek öğretim. Milli Eğitim Dergisi. 160 [Online]: http:// dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/160/tuna.htm.

Tuzcu, G. (2003). Lisansüstü Öğretim İçin Yurtdışına Öğrenci Göndermenin Planlanması. http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/160/tuzcu.htm

Milli Eğitim Dergisi. 160. [Online]: http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim _Dergisi/160/tuzcu.htm.

Şan, İ. (2010). Yüksek lisans düzeyinde eğitimde program geliştirme dersi programının dersi alan öğrencilerin görüşlerine göre değerlendirilmesi. I. Ulusal Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi (13-15 Mayıs), Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir.

Ulusal ve Uluslararsı Boyutlarıyla Doktora Eğitim Çalıştayı. 20-21 Mayıs 2014, İstanbul Üniversitesi. [Online]: http://doktoracalistayi.istanbul.edu.tr/

Ünver, G. (2003). Yüksek lisans öğrencilerinin tez danışmanlarına ilişkin beklentileri. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi (Özel Sayı:1 Lisansüstü Eğitim). 293-300.

Varış, F. (1972). Türkiye’de lisans-üstü eğitim. pozitif bilimlerin temel ve uygulamalı alanlarında. Ankara: A.Ü. Eğitim Fakültesi Yayını, 23, 5 (1), 51-74.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (5.Baskı). Ankara: Seçkin Yayınevi.

YÖK (2011).Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikleri Çerçevesi. [Online]: http://tyyc.yok.gov.tr.

YÖK, (1996). İlgili Mevzuat (Resmi Gazete Tarihi: 01.07.1996 Resmi Gazete Sayısı: 22683), [Online]: http://www.yok.gov.tr/content/view/417/183/lang,tr/

Yükseköğretim Kanunu. (1981). 04.11.1981 Tarih ve 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu. [Online]: http://www.yok.gov.tr/content/view/435/

Üniversiteler:

Abant İzzet Baysal Üniversitesi. [Online]: http://ef.ibu.edu.tr.bolumler.

Akdeniz Üniversitesi. [Online]: http://egitim.akdeniz.edu.tr/egitim-prog-ve-ogretimi-ad-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi. [Online]: http://ects.ogu.edu.tr/bolum.aspx?id=252

Hacettepe Üniversitesi. [Online]: http://www.epo.hacettepe.edu.tr/

Uludağ Üniversitesi. [Online]: http://www.uludag.edu.tr/Bologna/dereceler/dt/41/dl/tr/

Downloads

Published

2014-10-15

How to Cite

Kaya, S. (2014). Assessment of Curriculum and Instruction Department postgraduate education&lt;p&gt;Eğitim Programları ve Öğretimi Anabilim Dalı lisansüstü eğitimin değerlendirilmesi. Journal of Human Sciences, 11(2), 802–826. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/2939

Issue

Section

Curriculum Development and Teaching-Learning in Education