A violation of equality and the right to life: Sex selection<p>Bir eşitlik ve yaşama hakkı ihlali: Cinsiyet seçimi

Authors

  • Ayşe Koyun Selçuk University
  • Nüket Örnek Büken Hacettepe University

Keywords:

Sex, sex selection, ethical, right to equality, right to life

Abstract

Abstract

Sex selection, fetal sex identification and the use of non-medical purposes. Sex selection is applied to medical and non-medical reasons. Reinforce discrimination against women in the sex selection of non-medical reasons. Choosing the sex of the children asked to be owned, in favor of men from losing the value of girls, women's status within the family and society has led to a reduction. Sex differences in each value proposition is installed or sex discrimination is of concern ethically be done. Women and men, but a reality to be different, this difference in conditions resulting from the acquisition of positive, negative or situations where it is at a disadvantage, is considered among the main reasons for the emergence of inequality. Based on this point, without a health problem not only because of the individual's right to life taken away from sex is a sexist approach. Sex is just one of the things that make human beings human. Sex is not a disease, therefore, precautions must be taken in the prenatal period, determined in a property must be deactivated. All health professionals and organizations, non-medical sex selection should prevent, protect, and promote gender equality and the right to life must implement all the strategies.

 

Özet

Cinsiyet seçimi, fetüsün cinsiyetinin belirlenmesi ve tıbbi olmayan amaçlar için kullanılmasıdır. Cinsiyet seçimi medikal ve medikal olmayan nedenlerle uygulanmaktadır. Medikal olmayan nedenlerle yapılan cinsiyet seçimi kadınlar aleyhine ayrımcılığı güçlendirmektedir. Sahip olunacak çocukların cinsiyetinin seçilmesinin istenmesi, erkek lehinde kız çocuklarının değerini kaybetmesini, kadının aile ve toplum içindeki statüsünün azalmasını gündeme getirmiştir. Her bir cinsiyete yüklenmiş değer farklılıklarının öne sürülmesi veya cinsiyet ayrımının yapılması etik yönden endişe yaratmaktadır. Kadın ve erkeğin farklı olması bir gerçeklik olmakla birlikte, bu farklılıktan kaynaklanan olumlu durumların bir kazanım, olumsuzlukların da bir dezavantaj olduğu durumlar, eşitsizliğin de ortaya çıkmasının temel nedenleri arasında düşünülmektedir. Bu noktadan yola çıkarak, sağlık sorunu olmaksızın yalnız cinsiyeti nedeniyle bireyin yaşam hakkının elinden alınması cinsiyetçi bir yaklaşımdır. Cinsiyet insanı insan yapan özelliklerden yalnızca biridir. Cinsiyet hastalık değildir, bu nedenle de doğum öncesi dönemde belirlenerek önlem alınması gereken bir özellik de olamamalıdır. Tüm sağlık çalışanları ve örgütleri, tıbbi olmayan cinsiyet seçimine engel olmalı, cinsiyet eşitliğini ve yaşama hakkını koruyacak ve destekleyecek tüm stratejileri uygulamalıdır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Ayşe Koyun, Selçuk University

Öğr. Gör., Selçuk Üniversitesi, Akşehir Kadir Yallagöz Sağlık Yüksekokulu, Hemşirelik Bölümü

Nüket Örnek Büken, Hacettepe University

Prof. Dr., Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı

Downloads

Published

2013-01-01

How to Cite

Koyun, A., & Örnek Büken, N. (2013). A violation of equality and the right to life: Sex selection&lt;p&gt;Bir eşitlik ve yaşama hakkı ihlali: Cinsiyet seçimi. Journal of Human Sciences, 10(1), 34–46. Retrieved from https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/1909

Issue

Section

Nursing and Midwifery